Dyrker trær for en bedre fremtid

Lokalt ansatte ved planteskolen planter cashewnøtter (som egentlig er frø) som skal bli til stiklinger, og senere store cashewtrær hos lokale bønder. Daglig leder Rui Matos, nederst til venstre planter macadamianøtter. Damene har pyntet seg i tradisjonelle drakter i anledning den store dagen.

Planteskolen Central Nursery Namaita (CNN) i Mosambik ble nylig offisielt åpnet. Skolen skal produsere plantestiklinger av høy kvalitet, og lære bønder hvordan de kan dyrke både cashewtrær og mat på de samme arealene.

- Gjennom planteskolen ønsker vi å skape mer lønnsomhet for bøndene, og bidra til gårder som er både lønnsomme og motstandsdyktige mot klimaforandringer, sier Cornelius van Blerk, som er Norges Vels prosjektleder for planteskolen.

Etter lange forhandlinger med grunneier var det i november 2022 endelig klart for den offisielle åpningen, der også Norad, vår langsiktige partner var til stede. Planteskolen ble åpnet med seremoni ledet av lokale religiøse ledere, symbolsk planting av trær og en omvisning for lokale partnere og folk fra lokalsamfunnet som ser frem til økt aktivitet og flere nye arbeidsplasser i bygda si.

Karsten Gjefle fra Norges Vel og daglig leder for CNN, Rui Matos forklarer bakgrunnen for investeringene i planteskolen.

Lokale religiøse og politiske ledere gir sin støtte og «blessing» som en start på den formelle åpningen.

Norad støtter prosjektet, og var også med på den offisielle åpningen. Fra høyre Astrid Thesen Tveteraas og Silje Maria Hanstad fra Norad, Rui Matos, og Anita og Karsten fra Norges Vel.

Planteskolen skal bli lokaleid, og skal organiseres med kooperativeide planteskoler og desentraliserte mikroplanteskoler eid av lokale entreprenører.

Planteskolen er et av resultatene fra Norges Vels langsiktige arbeid med å utvikle Cashew-sektoren i Mosambik:

Et nøtteeventyr

Mosambik har alltid vært kjent for høy kvalitet på cashewnøtter, men produserer i dag kun to til tre prosent av verdens cashew.

- Med tanke på at cashew var en stor industri i landet på 70-tallet, så vi i Norges Vel store muligheter for å gjenoppbygge denne tidligere så viktige sektoren i landet. Ved å bidra til et tettere samarbeid med alle som deltar i verdikjeden fra bonde til bord skaper vi både arbeidsplasser og økte inntekter, sier Karsten Gjefle som er Norges Vels prosjektleder for cashew-satsingen i Mosambik.

Cashew-industrien i Mosambik er i ferd med å bli digitalisert. Her en cashewbonde med mobilapp hvor hun blant annet kan melde fra til sentral oppkjøper om hvor stor avling som skal hentes.

Småskala cashewindustri. Tradisjonelt har de urensede cashewnøttene blitt solgt til India. Vi jobber for at større del av verdiskapingen skal skje lokalt og at de økte inntektene forblir i lokalsamfunnet.

Det er ofte kvinnene sitt ansvar å ta seg av cashew-trærne og avlingene. Cashew er for mange en viktig tillegsnæring til det vanlige landbruket.

Norges Vels store nøtteeventyr startet for 10 år siden da vi inngikk et samarbeid med Den Lille Nøttefabrikken (Brynild AS). Vi ville se hvordan vi sammen kunne bidra til at mosambikiske bønder produserer mer og eksportere ferdig prosesserte nøtter av høy kvalitet.

I starten samarbeidet vi med en lokal organisasjon som fant frem til 10-15 entreprenører som ville starte lokale planteskoler for å selge cashewtrær i sitt lokalsamfunn.

Myndighetene skiftet kurs

Tidligere delte myndighetene ut tilnærmet gratis stiklinger fra sine egne store planteskoler. For 6-7 år siden ble det klart at det statlige cashew instituttet ønsket å avslutte subsidiene og at privat sektor skulle ta større ansvar i produksjon og distribusjon av trær.

- Mange av Norges Vels venner vet allerede at cashew vokser på store trær med paprikalignende epler som har en stor nøtt på undersiden av frukten, sier Karsten.

Kjøpte en stor planteskole

Norges Vels første erfaring med små planteskoler ga gode resultater lokalt, så vi arbeidet videre med mindre planteskoler som produserer fra 3 000 til 8 000 planter. På denne tiden ble vi oppmerksomme på en stor planteskole eid av et privat norsk selskap.

Deres aktivitet var nedadgående og vi forhandlet med selskapet som eide 340 mål med land ved siden av en innsjø for vanning. Dette var en meget god plassering midt i landets viktigste region for cashew. Etter fire år med samtaler og forhandlinger overtok vi driften av planteskolen i oktober 2021.

Bidrar til inntekter, matsikkerhet og helse

Det første året klarte vi å produsere 120 000 trær med hovedvekt på cashew. For å sikre at bøndene har tilgang på andre typer trær, ble det også produsert sitrus, moringa, papaya, mango og en del andre gode trær som bidrar positivt til folks matsikkerhet og helse.

I tillegg til selve planteskolen skal vi også være et sted for læring. Vår oppgave er å finne frem til måter å produsere gode trær, men også se på hvordan bøndene kan organisere seg bedre ved å dyrke nøtter og mat på de samme arealene.

Fire modellgårder gir læring og ny kunnskap

- Tradisjonelt har trær og matproduksjon i liten grad vært i symbiose. Med økt kunnskap om dagens dyrkingsmodeller ser vi at det er et potensiale for økt matproduksjon sammen med cashew og andre trær, uten at det går ut over volumet av cashew som er viktig for folks inntekter, sier Cornelius.

Derfor settes det opp fire forskjellige modellgårder på området som skal gi læring og ny kunnskap som eiere av planteskoler kan dele i fremtiden.


Les mer om hvordan vi jobber med planteskolen CNN i Mosambik


Bli med på laget

Kvinnesamvirke av cashewbønder som vi jobber sammen med i Mosambik.
Vil du være med å støtte gode prosjekter som dette? Da bør du bli medlem i Norges Vel!

samvirkeAnne Tollerud