En forkjemper for lokalmat

Han ville gjøre en forskjell, og fant opp en app for lokalmat. Nå kan produsenter over hele landet selge til lokalmatelskere gjennom mobilappen LocalFood. – Jeg vil gjøre den gode og spennende maten tilgjengelig for flere, sier Aleksander Gjessing.

GRÜNDERMEDLEM
Vi er stolte av å presentere LocalFood som vårt aller første gründermedlem. Sjekk ut hvordan du eller din organisasjon kan bli gründermedlem i Norges Vel.

Den kreative gründeren fra Horten bor nå på Geilo – et eldorado for kortreist mat og friluftsliv. Han har bakgrunn fra reklamebransjen, jobber deltid i Visit Geilo og har sitt eget firma Nova Manus AS som står bak LocalFood-appen. Med på laget har han også etter hvert fått flere investorer og støttespillere.

– LocalFood er vårt bidrag for å gi lokale produsenter et fortrinn mot de store kjedene. David mot Goliat på en måte. Vi gir produsentene et enkelt verktøy for å vise og selge produktene sine, og kundene kan bestille lokal og kortreist mat fra leverandører i sitt område direkte gjennom appen, sier Aleksander.

Men før appen ble en realitet måtte han gjennom en gründerreise med mange motbakker.

En tøff læring å være gründer

Aleksander Gjessing har lært mye som gründer av lokalmatappen LocalFood.

-   Etter mange år i reklamebransjen, hadde jeg lenge fundert på om det fantes noen markeder der det var mulig å bidra med en større positiv endring. Selv er jeg opptatt av å handle lokalt, det bidrar til arbeidsplasser og skaper lokale verdier.

- En tidligere kunde satte meg på ideen. Vi så en økende interesse for å kjøpe lokalt, men at salg- og byttegruppene på Facebook ikke fungerte optimalt. Samtidig hørte vi daglig om butikkdød og konkurser. Hva om vi lager en digital løsning som kan synliggjøre tilbudet som finnes lokalt, samle hele landets lokalmatprodusenter og kunder på ett sted?

Det har vært litt av en reise

Aleksander fikk raskt erfare hvorfor statistikken viser at kun 1 av 4 oppstartsbedrifter overlever i 5 år eller mer. Mange vet ikke hvor de skal begynne og må bare prøve seg frem. Selv ble han svindlet av indiske utviklere. Da han fikk overlevert et produkt som ikke fungerte var det bare å kutte det ut og begynne på nytt.

- Det har vært litt av en reise. Vi har hatt store utfordringer med å finne kompetente utviklere. Tror vi har jobbet med 50 forskjellige utviklere fra blant annet Polen, Bulgaria, Belgia, Australia og India. Bare tidsforskjellene alene utgjør en stor utfordring, sier Aleksander.

- Utviklerne viser oss en løsning som tilsynelatende virker, men når vi overtar viser det seg at det bare fungerte på utviklernes PC. Og vi har hatt mange lignende opplevelser: Hver gang vi tenker at vi er klare, dukker det opp nye problemer. Når det tar så lang tid, går markedet fra deg, og nye løsninger dukker opp og tar din plass.

Like enkelt som Facebook

Etter mye utvikling, prøving og feiling kom den nye appen LocalFood endelig i drift. Målet hadde vært å lage et verktøy som skulle være enkelt å bruke, en løsning for alle uansett digital kompetanse, og det har de fått til.

- For produsentene er det like enkelt å laste inn et tilbud med bilder og opplysninger i appen som i sosiale medier, sier Aleksander fornøyd.

For oss som vil kjøpe lokalmat er det like enkelt, i appen er det sortering på geografisk område, produktkategori, matmerking og allergener. Du kan også følge dine favorittprodusenter og få varsel når det legges ut nye varer slik at du kan kjøpe før det blir utsolgt. Man kan også motta tips om sesongens varer og lokalmat til høytider – som lokal ribbe fra frilandsgris til jul!

Det er kult å være med å hjelpe folk til å ta bedre matvalg

- Vi har laget et effektivt og gratis verktøy for at den norske maten skal bli mer synlig og å få produsentene til å selge mer. I appen kan det legges inn informasjon om produktene, produsenten, om hvordan dyrene har det og hvordan driften foregår. Det er kult å være med å hjelpe folk til å ta bedre matvalg og å skape en ny forbrukeradferd for hvordan vi handler mat.

Hos Elin’s drøm i Kongsberg kjøper du økologiske og glutenfrie, supertynne håndverksknekkebrød.

Bamsrudlåven i Mysen selger gårdsis laget av gårdens egg og melk fra nabogårdens kyr.

Bjune gårdsdrift utenfor Tønsberg tilbyr lokalt kjøtt fra frilandsgris av typen Hampshire.

Nye løsninger for nye matopplevelser

Aleksander ønsker at folket får nye matopplevelser på reise i Norge. Via appen kan man i fremtiden finne gårdsutsalg og gjerne også matfestivaler:

- Hva med å bestille lokalmat-kurver på gjennomreise for å bli kjent med lokale råvarer og delikatesser på vei til hytta, Norgesferien eller til familieselskap i en annen region? Dette kalles agroturisme og bidrar til å vise frem matmangfoldet vi har i hele Norge. Her kobles lokalmat og reiseliv sammen, samtidig som lokale produsenter støttes i en større skala. Appen skal også gjøres kjent for utenlandske turister på bilferie i Norge, eller de som får ferien spesialtilpasset som en natur– og matopplevelse.

Han forteller at det etter hvert kommer tillegg som betalingsløsning med integrasjon til forskjellige regnskapssystemer.

- Bonden vil være bonde, ikke markedsfører, utvikler og regnskapsfører. I LocalFood kan de selge produktene sine – og vi gjør den «kjedelige jobben» for dem.

Men en ting er å ha en fantastisk løsning, du må jo også få folk til å bruke den.

Fikk Matfrua med på laget

Matfrua Ann Kristin Andreassen er markedskoordinator for LocalFood.

I våres fikk Aleksander med seg Ann Kristin Andreassen fra Moss, for mange kjent som Matfrua, som markedskoordinator for LocalFood. Fra før er Ann Kristin intet mindre enn daglig leder, driftsleder, konsulent, rådgiver, politiker og ikke minst en stor nettverksbygger innenfor landbruk og matproduksjon.

- For å lykkes må du skape samarbeid med de rette organisasjonene og menneskene, de som har tro på det du gjør. Du trenger noen med fotfeste og påvirkning innenfor markedet. Derfor fikk vi med oss Ann Kristin, hun er i dette markedet og er en viktig døråpner for oss! Vi utfyller hverandre veldig godt. Alle vet hvem Ann Kristin er, sier Aleksander.

Denne dagen har de to akkurat hatt møte med Statsforvaltningen i Viken, Fjellnettverket og to forskere med tanke på distribusjon av nettverket.

- Uten Ann Kristin hadde vi ikke kommet inn der. Det er mye politikk, og vi må ha riktig innfallsvinkel for å nå frem når vi vil opplyse organisasjoner og mennesker om arbeidet vårt.

Investorer og sparringpartnere

Med på laget har Aleksander også mange gode støttespillere og investorer:

- Vi kunne ikke gjort dette uten investorer som Per Øivind Wold og Kristian Ødegaard-Gjerstad – som trodde på oss fra starten. Kristian har vært aktiv i styret hele veien og vært en uvurderlig ressurs for å få på plass det finansielle underveis. Vi har sparret mye underveis!

- Thomas Johannessen ved Shee Holding AS i Sandefjord har også vært med på store deler av reisen og backet og utfordret oss. BR Industrier AS kom inn som en stor og viktig investor i 2021. De trodde på konseptet og har lang erfaring fra landbruket. I tillegg er det en ekstra trygghetsfaktor for oss at svenske utviklere i programvareutvikleren Solidify er medeiere.

Et kvalitetsstempel for å styrke mattrygghet

LocalFood er opptatt av at produsentene skal kunne stole på at de velger en god løsning som er kommet for å bli. Samtidig må forbrukerne kunne stole på at maten de kjøper er av høy kvalitet.

- Vi samarbeider med Lokalmat.no, som er bindeleddet mellom lokalmatprodusenter og innkjøpere i dagligvare- og restaurantmarkedet. Dermed kan produkter og produsenter i lokalmat.no bli med i appen, der vi også kan vise til merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet – unik smak og Debio Økologisk. Målet er at alle produsentene på sikt ønsker å ha disse kvalitetsstemplene. Det hever statusen på produktene og gir kundene trygghet når de handler.

Alpakka fra Ringstadhavna gårdsslakteri.

Osteproduksjon hos Rygge meieri.

Grønnsaker fra Strekerud markedshage.

Store ambisjoner for fremtiden

Aleksander ønsker å dra i gang flere nye prosjekter i appen, og tester disse med forskjellige samarbeidspartnere. Sammen med Ann Kristin har han etablert et pilotprosjekt med flere REKO-ringer i Østfold.

- Jeg har stor tro på at REKO-ringene kan ta ut sitt potensial i LocalFood-løsningen i mye større grad enn gjennom Facebook-gruppene som benyttes i dag. Vi effektiviserer hverdagen til produsentene og gir forbrukerne trygg og enkel tilgang til lokalmat.

Et annet spennende område Aleksander jobber med er offentlig sektor. I regjeringens strategi «Matnasjonen Norge mot 2030» anbefales kommunene å bidra til at lokal mat og drikke i større grad benyttes i kantiner, institusjoner og større offentlige virksomheter. Både som verktøy for å bruke lokalt næringsliv og ressurser, og for å bidra til mer innovasjon og klimavennlige innkjøp.

Jo mer lokal mat du kjøper, jo bedre for helse og miljø

- Her kan LocalFood enkelt bidra til å gjøre lokal mat tilgjengelig for sykehjem og andre offentlige institusjoner. Bare tenk på bærekraftsmålene: Jo mer lokal mat du kjøper, jo bedre for helse og miljø. Totalen er veldig god.

- Det er utrolig tilfredsstillende å jobbe med en løsning som gjør en stor forskjell både for produsenter og forbrukere. Vi har store ambisjoner, og på sikt ønsker vi at også lokalmatprodusenter og -elskere i Sverige, Danmark og Finland – ja gjerne også andre land i Europa – skal få tilgang til LocalFood.

- Tenk så kult det blir når du er på ferie i Italia og kan finne frem til spennende lokalmat gjennom den samme appen som du bruker hjemme!

Fikk du lyst til å prøve ut LocalFood?

Her finner du LocalFood-appen i App Store

Her finner du LocalFood-appen i Google Play

Finn ut mer på LocalFood sin nettside

Vil du også bli Gründermedlem?

Vi har laget et personlig medlemskap for deg som er gründer innen landbruk, matproduksjon og matrelaterte næringer.

Anne Tollerudgrundermedlem