Hva er det som skjer i jorda?
- Bli med på dette kurset om du er nysgjerrig på det som skjer i jorda, og hvorfor vi skal ta bedre vare på den, sier bonde Lars Olav Stavnes. 22. februar starter årets Jordfruktbarhetskurs, som handler om hvordan man bygger en fruktbar og levende jord ved hjelp av regenerative tiltak.
Vi har noen få plasser igjen, les mer om Jordfruktbarhetskurset og meld deg på.
På gården Reppe Søndre, rett utenfor Trondheim, driver Marie og Lars Olav svært allsidig med korn- og grønnsaksproduksjon, blomster, sau og høner. Reppe Søndre er også arena for prosjektene Reppe Andelslandbruk og miljø- og integreringsorganisasjonen Dype Røtter.
De produserer både mat- og fôrkorn, og alt matkorn er av gamle sorter som Svedjerug, Dala landhvete og spelt. Alt foredles på gården og selges som mel.
Opptatt av å vise verdien av matjord
Lars Olav deltok på Jordfruktbarhetskurset i 2021. Som mange andre har han problemområder på gården, både planert leire og generelt pakket jord. Selv etter 30 år med husdyrgjødsel ga ikke den stive leira tilfredsstillende avlinger.
- I tillegg driver vi bynært, vi er truet av nedbygging og er derfor opptatt av å vise verdien av matjorda.
Jaktet på metoder som kunne forbedre jorda
På jakt etter metoder for å gjøre jorda bedre og gi den enda høyere verdi, kom han over Jordfruktbarhetskurset og meldte seg på. Kurset ga ham en grundig innføring i livet i jorda og prosessene som foregår der, i samspill med plantene.
- Det finnes mye under bakken som vi må bli flinkere til å ta vare på. Det henger sammen med alle problemer vi har, særlig jord med dårlig struktur som blir pakkeskadet og utsatt for erosjon. Kurset ga meg en bedre forståelse av hva som skjer i jorda og at vi trenger jordlivet for at økosystemtjenestene skal fungere.
La om til økologisk drift
Etter kurset har Lars Olav lagt om til økologisk, og fra 2024 er alt areal økologisk, totalt 350 dekar eid og leid, og det jobbes systematisk med å bedre jordhelsa på gården.
- Tidligere har jeg ikke tenkt på å drive økologisk, men etter kurset var det en naturlig konsekvens av hva jeg hadde lært. Egentlig skal det ikke så mye til, å starte med fangvekster gir fort synlige resultater.
Det handler om å bruke det man har mer effektivt
I tillegg til å handle om jordliv ga kurset også flere verktøy Lars Olav kunne ta i bruk i matproduksjonen:
- Det handler likevel ikke om å skulle kjøpe inn nye, dyre redskap, men heller om hvordan bruke de redskapene og verktøyene man har mere effektivt. Det handler også om å forbedre økonomien.
Lars Olav anbefaler Jordfruktbarhetskurset til alle som er nysgjerrige på hva det er som skjer i jorda og hvorfor vi skal ta bedre vare på den.
Kurset og metodene er tilpasset norske forhold
Jordfruktbarhetskurset har vært holdt i Norge hvert år siden 2017, og bygger på både tradisjonell agronomisk kunnskap, og helt ny kunnskap og metoder fra forskere og praktikere fra blant annet Tyskland, Australia og USA.
Siden 2019 er kurset holdt av danske Martin Beck og norske Vibhoda Holten, som siden 2018 har jobbet med å ta i bruk og tilpasse metodene til norske forhold sammen med tidligere kursdeltakere. Resultatene er svært lovende, allerede etter kort tid er det mulig å se bedre jordstruktur, bedre plantevekst og redusert erosjon.