Flyvende fiskeeventyr!
Yngel fra Brasil gir nye muligheter for akvakulturen i Mosambik
Akvakultursenteret CEPAQ (Centro de Pesquisa em Aquacultura) er en viktig del av utviklingen av akvakultursektoren i Mosambik. Den nylige ankomsten av 20.000 tilapialarver fra Brasil skal bidra til å øke fiskeproduksjonen og dermed matsikkerheten i landet.
Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) kan spores tilbake til Egypt for mer enn 4000 år siden. Fisken er avbildet i en egyptisk grav der det vises at fisken var i pryddammer.
Tilapia dyrkes nå rundt om i verden, og faktisk er de mer vanlig i Asia enn i hjemlandet i Afrika.
(FAO.com)
CEPAQ har siden 2017 drevet med forskning og utvikling av akvakultur. Senteret har et eget avlsprogram, hvor målet er tilapia fisk med et enda bedre genetisk materiale. De nye generasjonene med tilapia blir gjort tilgjengelig for både settefiskanlegg og oppdrettere for å utvikle tilapia-sektoren i Mosambik.
Nile tilapia som vokser raskere, trenger mindre fôr og er mer resistente mot sykdommmer, er viktig for å drive med lønnsomt fikseoppdrett. Satsingen på fiskeoppdrett skal ikke kun bidra til å øke matsikkerheten i landet, men det er også en viktig kilde for arbeid og økonomisk vekst.
Etter at CEPAQ har brukt den samme tilapia-stammen, var det nå behov for nytt genetisk materiale for å sikre en videre utvikling. Gjennom tekniske analyser utført av nasjonale og internasjonale eksperter, ble det besluttet å skaffe larver fra en tilapia-sort som stammer fra det genetiske forbedringsprogrammet ved State University og Maringá i Brasil, som opprinnelig kommer fra Afrika.
Mottakelsen av brasiliansk yngel i Mosambik er en viktig milepæl for prosjektet. Det genetiske kvalitetsmaterialet skal sendes til settefiskanlegg og oppdrettere rundt om i landet, for å øke produksjonen, gjøre tilgangen på yngel enklere, og øke fiskeproduksjon og Mosambiks matsikkerhet.
Før de distribueres rundt om i landet har de tilbragt tid i karantene i små tanker tilknyttet et laboratorium i Mosambik under strenge biosikkerhetsrutiner og døgnkontinuerlig overvåking i samsvar med internasjonale og nasjonale krav og anbefalinger.
Etter karantenetiden har nå yngelen en mellomlanding hos CEPAQ, før de skal distribueres til fiskeoppdrettere rundt om i landet.