Var både nysgjerrig og skeptisk

22. februar starter Jordfruktbarhetskurset som handler om hvordan man bygger en fruktbar og levende jord ved hjelp av regenerative tiltak. Vi spurte bonde Dag Molteberg hva han fikk ut av kurset og hvorfor han anbefaler andre å delta.

Vi har noen få plasser igjen, les mer om jordfruktbarhetskurset og meld deg på.

Jordfruktbarhetskurset er for bønder og andre praktikere i jordbruket som ønsker et dypdykk i jordhelse, humusbygging og planteernæring for bedre avlinger og en praktisk innføring i regenerative tiltak i åkerbruket.

Dag Molteberg driver med konvensjonell kornproduksjon på Ormo gård i Skjeberg. Han ble dratt med på jordfruktbarhetskurset i 2020 av nabo Runar Sørli.

En fornuftig tilnærming til vekstskifte

- I begynnelsen av kurset var jeg både nysgjerrig og skeptisk, men nysgjerrigheten tok raskt overhånd. Særlig spennende var dette med at mikrobiologien får en framtredende plass, en fornuftig tilnærming til vekstskifte og det å jobbe med naturen – ikke mot den.

SLIK VIRKER UNDERKULTUREN
Sjekk ut denne videoen, der Dag, nabo Runar Sørli og rådgiver Vibhoda Holten forklarer hvordan underkulturen bygger jordstruktur, humusinnhold og stimulerer jordlivet

Dag erfarte raskt at mye av innholdet i kurset bygger på forsøk og erfaring som kursholderne Martin Beck og Vibhoda Holten har, også fra Norge.

- Allerede i lunsjpausen første dag på kurset bestilte jeg en mangfoldig frøblanding til bruk som underkultur i korn.

Ble med i referanseprosjekt

Etter kurset ble Dag med i det såkalte Referansegårdsprosjektet som gikk fra 2021 til 2023 og som fulgte seks bønder som prøvde ut metodene som kurset formidler. Ved siden av gården jobber Dag som forsker og han vil gjerne finne og dokumentere effektene av de nye metodene.

I de tre årene med prosjektet har han og de andre prosjektdeltakerne systematisk jobbet med utvikling av tiltak og dokumentasjon av effektene av overflatekompostering, biologisk beising av såkorn, plantevitalisering og tilførsel av næringsstoff for en balansert jord og sunne planter.

Målbar økning i mold og erosjon er borte

- Jeg ser gode resultater, selv om omstilling tar tid. På bare tre år har moldinnholdet i jorda der jeg har brukt metodene hatt en målbar økning, og erosjonen langs bekken er borte. På sikt forventer jeg å kunne redusere gjødsling og bruk av plantevernmidler drastisk, og samtidig opprettholde avlingsmengde og plantehelse.

Både Dag og de andre prosjektdeltakerne er overbevist om at dette er veien å gå for framtidas matproduksjon.

Kurset og metodene er tilpasset norske forhold

Jordfruktbarhetskurset har vært holdt i Norge hvert år siden 2017, og bygger på både tradisjonell agronomisk kunnskap, og helt ny kunnskap og metoder fra forskere og praktikere fra blant annet Tyskland, Australia og USA.  

Siden 2019 er kurset holdt av danske Martin Beck og norske Vibhoda Holten, som siden 2018 har jobbet med å ta i bruk og tilpasse metodene til norske forhold sammen med tidligere kursdeltakere. Resultatene er svært lovende, allerede etter kort tid er det mulig å se bedre jordstruktur, bedre plantevekst og redusert erosjon.

Anne Tollerudpoj