Ett år med Nasjonalt senter for fjellandbruk

13. juni er det ett år siden landbruks- og matministeren stod for den offisielle åpningen av Nasjonalt senter for fjellandbruk på Løken gård i Øystre Slidre. Hvordan gikk det første året – og hva var historien bak?

- Det har vært stor interesse for senteret og det vi driver med, og utrolig mange som ønsker oss velkommen. Vi blir møtt med optimisme og forventning. Nå gjelder det å finne samarbeidsformer slik at alle aktører kan gjøre en best mulig jobb for fjellbonden. Nasjonalt senter for fjellandbruk skal være med å koordinere den jobben framover, sier Astrid Øversveen som er daglig leder for senteret.

Med fjellbondens behov i sentrum

Hun er nå i full gang med å drifte det nye kunnskaps- og møtestedet for bønder og matprodusenter i fjellregionens 70 kommuner. Senteret skal bidra til et lønnsomt og bærekraftig landbruk i fjellområdene med utgangspunkt i fjellbygdenes særtrekk og fortrinn og med fjellbondens behov i sentrum.

AKTIVITETER HØSTEN 2024
Konferansen Ung Fjellbonde

Næringsgruppe på fjellandbruk inn i Agriforsk

Tre webinarer om produksjon av bær og grønnsaker i fjellet, samt salgsmuligheter

Deltakelse i NIBIO sitt prosjekt «Fjellbeite»

Det er flere prosjekter på trappene, så følg med på fjellandbruk.no

- Det er godt å endelig være i gang for fullt, sier Astrid, som ble daglig leder 1. desember og har brukt mye tid på å få senteret opp og gå.

Nye nettsider er på plass, der fjellbøndene blant annet finner relevant informasjon og tilbud om kurs og konferanser. Her ligger også opptak fra de til nå seks gjennomførte webinarene om alt fra juss i utmarka til lønnsomme investeringer av mindre løsdriftsfjøs.

Flere satser på fjellandbruket

Kunnskapsutvikling og kunnskapsdeling for å bevare og utvikle et bærekraftig landbruk i hele landet er viktig for norsk matproduksjon, og fjellandbruket er en viktig del av dette ressursgrunnlaget.

- Jeg er glad for at fjellandbruk også er en områdesatsing hos Norges Bondelag, og at både NIBIO og Norsk Landbruksrådgiving (NLR) ser hvor viktig landbruket i fjellregionen er og har etablert egne satsinger innen fjellandbruk, sier Astrid.

Spennende forespørsel

Det var i 2018 Norges Vel fikk en spennende telefon fra Øystre Slidre kommune, med spørsmål om vi kunne engasjere oss i arbeidet med å skape noe nytt rundt Løken gård etter at den var vedtatt nedlagt som forsøksgård.

- For Norges eldste utviklingsorganisasjon innen mat og landbruk var dette en utfordring helt i tråd med vårt samfunnsoppdrag, og noe vi selvsagt ønsket å engasjere oss i. Etter noen innledende møter ble ideen om et senter for fjellandbruk født, sier Øyvind Ørbeck Sørheim som leder Norges Vel.

Kartla behovet

Statsforvalteren i Innlandet kom på banen med støtte til et forprosjekt og vi kunne gå i gang med et omfattende kartleggingsarbeid. Gjennom møter, intervjuer og workshops møtte vi mer enn 130 ulike aktører innen fjellandbruket.

- Tilbakemeldingen var klar: Det skjer mye spennende i fjellandbruket, men det er for fragmentert, lite koordinert og det skjer lite læring på tvers. Det dukket opp klare behov og muligheter underveis i prosessen, sier Kari Clausen som har ledet Norges Vels arbeid med å utvikle det nasjonale senteret for fjellandbruk.

Norges Vels Ragnhild Bjelland-Hanley, Øyvind Ørbeck Sørheim og Kari Clausen har alle vært viktige i arbeidet med å få etablert et nasjonalt senter for fjellandbruk. Her fra den offisielle åpningen 13. juni 2023.

Inn på statsbudsjettet

Arbeidet med å få på plass et grunnlag for Nasjonalt senter for fjellandbruk ble finansiert gjennom prosjektmidler fra Innlandet fylkeskommune, Statsforvalteren i Innlandet, Statsforvalteren i Trøndelag, og Øystre Slidre kommune.

Men prosjektmidler tar slutt, og sammen med lokale politikere og rådmannen i Øystre Slidre har Norges Vel arbeidet på mange fronter for å sikre finansiering. Vi har vært på Stortinget og snakket med aktuelle politikere for å overbevise om viktigheten av et Nasjonalt senter for fjellandbruk. Høsten 2022 ble det klart at regjerningen ville bevilge 4 millioner kroner over statsbudsjettet i 2023. Dette ble videreført med 4,2 millioner kroner for 2024.

Endelig åpning på Løken gård

Løken gård i Øystre Slidre virket å være det naturlige stedet for å etablere et slikt senter. Den historiske gården som i 100 år hadde vært forskningsstasjon for utvikling i fjellandbruket frem til NIBIO i 2018 skulle ut av denne driften.

Men det var ikke innlysende at det skulle gå slik, siden den daværende regjeringen ønsket å legge gården ut for salg i det private markedet.

Løken gård i Øystre Slidre.

Etter en lang dragkamp, der både lokale og sentrale krefter kjempet for å unngå at historiske Løken kom i private hender, ble salget avlyst og gården overført fra staten til Øystre Slidre kommune. 1. januar 2023 overtok kommunen gården vederlagsfritt, under forutsetning av at det ble etablert et Nasjonalt senter for fjellandbruk på gården.

12. mai 2023 ble Nasjonalt senter for fjellandbruk formelt stiftet med formålet om å være et nettverk som jobber for å fremme og styrke livskraftig fjellandbruk i Norge.

Interimstyret som stiftet Nasjonalt senter for fjellandbruk. Fra venstre: Odd Erik Holden (ordfører Øystre-Slidre kommune), Kari Clausen (Norges Vel), Håkon Haug Laa (Norges bondelag), Kari Randen (Fjellnettverket), Ingvild Oldre Heggom (Norsk Bonde- og småbrukarlag) og prosjektmedarbeider Julie Helen Holmvik. Ikke stil stede: Bjarne Holm (Norsk Landbruksrådgiving)

Viktig for utviklinga av landbruket i Norge

- Fjellandbruket er viktig for utviklinga av landbruket i Norge. Å løfte fjellandbruket blir en viktig jobb for Nasjonalt senter for fjellandbruk. Mye av Norge består av fjell, og om vi skal ha et landbruk i hele landet så er vi nødt til å ta i bruk ressursene som finnes her. Også med tanke på klimaendringene blir senterets kompetanse og forsking et viktig bidrag, sa daværende landbruks- og matminister Sandra Borch under den offisielle åpningen 13. juni.

- Men til syvende og sist må vi ha bønder og matprodusenter som ønsker å drive, og da er mitt oppdrag som landbruks- og matminister å bidra til at rammevilkårene for de som driver fjellandbruk også blir ivaretatt, blant annet gjennom jordbruksavtalen ved å løfte utmarka og fjellet i større grad enn tidligere.

Historiske linjer for Norges Vel

Det er ikke første gang Norges Vel jobber med fjellandbruk, og åpningen av senteret trekker historiske linjer langt tilbake i tid:

Blant annet til 1850-tallet da Norges Vel hentet sveitsere til Norge for å lære opp nordmenn i å yste ost og kjerne smør. Dermed ble landets første fellesmeieri - også for fjellområdene - Rausjødalen meieri etablert på Tolga i 1856, dette var forløperen til dagens TINE.

I 1905 etablerte vi både seter- og beiteutvalg. Og da undersøkelser av fjellbeite for første gang ble tatt opp i 1920-årene ble kunnskapen samlet i et stort verk om Jotunheimen.

Vi er ikke mindre stolte over å ha bidratt til å etablere Nasjonalt senter for fjellandbruk!

Anne Tollerud