Rekordstore tildelinger til satsing på matsikkerhet i Afrika

Med to tildelinger som til sammen utgjør over 300 millioner kroner over fem år, skal vi styrke småskala matprodusenter i Mosambik, Madagaskar og Tanzania. Dette gir oss en unik mulighet til å fortsette vårt bidrag til matsikkerhet og verdikjedeutvikling disse landene.

- Vi ser frem til å fortsette dette viktige arbeidet og er takknemlige for tilliten og støtten som gjør det mulig for oss å utgjøre en forskjell. Sammen med våre lokale partnere vil vi fortsette å jobbe for en mer bærekraftig og matsikker fremtid for småskala matprodusenter i Tanzania, Mosambik og Madagaskar, sier Anita Sæbø, Utenlandssjef i Norges Vel.

I programmet «Growing Resilience» vil vårt fokus være å styrke småskala matprodusenter gjennom blant annet økt klimarobust og markedsorientert matproduksjon, likestilling, organisering, og økt verdiskaping i verdikjedene.

Økt matsikkerhet for en million mennesker i Tanzania

I Tanzania skal vi styrke over ti tusen småskala risbønder til å takle klimaendringene gjennom mer klimarobuste produksjonsmetoder og kvalitetsfrø som er mer motstandsdyktige mot ekstreme værforhold. Målet er at disse småskala risprodusentene skal produsere nok ris til å dekke det årlige forbruket til en million mennesker i landet.

Prosjektet har også fokus på å forbedre alle leddene i produksjonsprosessen slik at småskala risprodusenter kan delta oppover i verdikjeden og dermed oppnå en høyere fortjeneste.

Kvinnelige risbønder er en særlig viktig målgruppe, og halvparten av risprodusentene vi skal jobbe med er kvinner. De skal få lik opplæring som menn, men med tilleggstiltak slik at vi sikrer at de oppnår lik produktivitet. Organisering i kvinnegrupper, tilgang på finansielle tjenester og tilgang til land og arbeidskapital er noen av tiltakene som skal styrke kvinners posisjon i landbruket.

- Innsatsen til de kvinnelige risbøndene i Tanzania er avgjørende for lokal og nasjonal matsikkerhet. Vi skal i dette prosjektet gi dem de verktøyene de trenger for å øke både produksjonen og inntektene sine. Dette er et viktig bidrag inn i arbeidet med likestilling og for å styrke kvinnene sin posisjon i samfunnet, sier Anita.

Agroforestry og bærekraftige praksiser i Mosambik

I Mosambik skal vi støtte 75 000 bønder gjennom lokale planteskoler som skal gi tilgang til stiklinger og opplæring i agroforestry. Dette vil bidra til økt matproduksjon i perioder hvor det ellers er lav produksjon, samtidig som det vil generere inntekter til bøndene gjennom salg av blant annet cashew-nøtter. Prosjektet vil også fokusere på jordforbedring og bærekraftige praksiser som vekstrotasjon, naturlig skadedyrkontroll og produksjon av biologisk gjødsel.

Vi skal også videreføre vårt arbeid i Nord-Mosambik, der vi nå skal styrke 11 500 småskala cashew- og peanøttprodusenter. Gjennom å organisere seg i samvirker skal vi øke småskala matprodusentenes evne til å møte kvalitetsstandarder og produksjonskrav for eksportmarkeder, slik at de får tilgang til nye regionale og internasjonale markeder, noe som vil bidra til å øke inntekten deres.

I Nord-Mosambik skal vi også utvikle et regionalt nettverk av agroøkologiske knutepunkter som skal styrke 5000 småskala matprodusenter med lokal kunnskap og opplæring i agroøkologiske praksiser.

Gjennom produksjon og distribusjon av AflaSafe skal vi også bidra til produksjon av trygg mat uten aflatoksiner, som ellers utgjør en stor helserisiko i Mosambik.

Samarbeid for langsiktig bærekraft

Organisering av småskala matprodusenter i samvirker eller bondeeide selskaper er viktig for at de skal få en større del av verdiskapningen. Gjennom denne tildelingen vil Norges Vel jobbe med interesseorganisasjoner og universiteter for å øke bønders mulighet til å organisere seg i samvirker.

- Organisering er en viktig nøkkel til suksess. Ved å hjelpe småskala matprodusenter, og særlig kvinnelige matprodusenter, med å organisere seg i samvirker eller bondeeide selskaper, kan vi sikre at de får økt markedsmakt og en rettferdig del av inntektene. Dette vil gi dem bedre økonomiske utsikter og bidra til økt matsikkerhet i regionen, sier Anita.

Gjennom programmet «Growing Resilience» samarbeider vi med NORCAP for å utvikle og tilgjengeliggjøre klima- og værtjenester. Dette vil resultere i at småskala matprodusenter i både Tanzania og Mosambik får bedre tilgang til nøyaktige værmeldinger slik at de blir mer robuste i møte med klimaendringene.

Bedre tilgang til finansielle tjenester er også er viktig tiltak for mer klimarobuste småskala matprodusenter. Vi skal derfor også utvikle nye modeller og produkter for lån, kreditt og forsikring, slik at det blir enklere for småskala matprodusenter å få for eksempel lån slik at de kan gjøre nødvendige klimarobuste investeringer på gården sin.

 
 

Hvis du ikke er sikker på hva matsikkerhet er og hvordan vi jobber med det, kan du lese mer her.

Følg oss på sosiale medier for å få oppdateringer på prosjektene.