Her er finalistene til Gründerprisen
En av disse tre blir årets jordgründer og mottar Norges Vels Gründerpris 2023: Steinar Wasmuth med Bioretur, Erik Nordgaard og Kamran Shalchian-Tabrizi med Smartsoil Biotech og Mathias Hoel med Woolero.
Til årets gründerpris har vi sett etter gründere som tar arbeidet med jorda på alvor, og viser at det er rom for nytenkning og gründerskap også her. Jordforbedring, jordhelse og karbonbinding har vært sentrale stikkord, og gjerne i kombinasjon med teknologiske og digitale løsninger.
Over 50 forslag kom inn til Norges Vels Gründerpris for 2023. Forslagene er gjennomgått nøye og 11 kandidatene gikk videre til behandling i juryen. Nå har juryen gjort sin jobb, og vi har tre finalister.
Vinneren offentliggjøres på arrangementet Gründerkraft i Oslo 15. november. Gründerkraft blir en inspirerende samling om gründerskap innen jord og biologisk mangfold, med spennende innlegg og gründerhistorier. Her vil også de tre finalistene holde innlegg om sine gründerbedrifter.
Dette er de tre finalistene:
Bioretur
Steinar Wasmuth er gründeren bak Bioretur i Bergen som tilbyr teknologi og tjenester for bærekraftig behandling av fiskeslam fra landbaserte fiskeoppdrettsanlegg. En fast månedsavtale inkluderer hele pakken med teknologi, drift, vedlikehold og bærekraftig håndtering av fiskeslammet. Næringsstoffene i fiskeslammet resirkuleres til en næringsrik råvare til bruk i gjødsel, som i stor grad kan erstatte kunstgjødsel.
Selskapet har i dag slambehandlingsanlegg i Norge og Canada, men jobber med prosjekter i hele verden.
Smartsoil biotech
Erik Nordgaard og Kamran Shalchian-Tabrizi er gründerne bak Smartsoil Biotech i Drøbak som anvender funksjonelt nyttige mikrobe-samfunn (mikrobiota) for å bedre jordhelse. Deres produkter og tjenester har fokus på biologien i jordsmonnet, i kontrast til de siste tiårenes jordbruk med kunstgjødsel og sprøyting.
Tilførsel av høykvalitets mikrobiota og bruk av avansert DNA-teknologi representerer helt nye verktøy for bærekraftig matproduksjon, karbonfangst og bevaring av matjord.
Woolero
Mathias Hoel er gründeren bak Woolero i Trondheim som bruker overskuddsull som er uegnet i tekstilindustrien, til utvikling av jordforbedrende produkter. Målet er å øke fortjenesten på restråstoffene, og samtidig redusere bruk av ikke-fornybare materialer i norsk jord- og skogbruk.
Bedriften skaper verdi av et avfallsprodukt ved å produsere fornybare produkter som organisk gjødsel, trebeskyttelse og nedbrytbare plantepotter som erstatter plastpotter.