Gründerskap i vårt sirkulære matsystem
Til alle gründere som jobber med sirkulære løsninger og modeller innen mat og matproduksjon: Vi vil høre fra deg!
–I år har vi valgt sirkulær matproduksjon som tema for gründerprisen vår, og vi gleder oss til å lete etter spennende og nytenkende gründere som jobber med sirkulære løsninger for et mer bærekraftig matsystem, sier administrerende direktør Øyvind Ørbeck Sørheim i Norges Vel.
Sirkulær matproduksjon blir også hovedtema for konferansen Gründerkraft, som Norges Vel arrangerte med stor suksess for første gang i fjor. Konferansen, med utdeling av Gründerprisen, går av stabelen 14. november.
–Vi har nå åpnet for nominasjon av gründere og gründerbedrifter, og det er mulig både å nominere andre og seg selv. Som tidligere år vil nominasjonene bli vurdert av en fagjury som til sist kommer fram til forslag til vinner, sier Ørbeck Sørheim.
I jakten på årets gründer vil vi lete bredt blant de som tenker sirkulært.
Nedenfor kan du lese mer utdypende om årets tema, eller gå direkte til nominasjonssiden.
Sirkulær økonomi og mat
Kort fortalt kan vi si at et sirkulært matsystem handler om å optimalisere og redusere ressursbruk, unngå ressurslekkasjer gjennom hele verdikjeden for mat og føre ressursene tilbake til matkretsløpet.
Et matsystem i en sirkulær økonomi dreier seg blant annet om å forhindre matsvinn, omfordele overflødig spiselig mat til menneskelig konsum og overføre annen nyttbar mat og matavfall til biprodukter og nye produkter.
Omstillingen til et sirkulært matsystem er viktig for å håndtere klimaendringer og ivareta biodiversitet, der råstoffer som fortsatt har en verdi blir utnyttet bedre og der viktige næringsstoffer bevares. Dette er felles utfordringer for både blå og grønn sektor, og vi ønsker derfor å motta nominasjoner av gründere fra begge sektorene til årets pris.
I tillegg er reduksjon av matsvinn i handelen og servicebransjen en stor utfordring i et sirkulært perspektiv, og vi håper å se spennende og gode løsninger på dette også.
Helhetlig tilnærming
Sirkulær matproduksjon er en helhetlig tilnærming til å takle de miljømessige, sosiale og økonomiske utfordringene knyttet til vårt nåværende matsystem.
Ved å ta i bruk regenerativ praksis både i jordbruket og i marin sektor, redusere matavfall og fremme ressurseffektivitet, kan vi skape et mer bærekraftig og motstandsdyktig matsystem som ivaretar vår matsikkerhet og oppfyller behovene til nåværende og fremtidige generasjoner.