Norsk plantemangfold til framtidas forbrukere
På Hellerud gård i Lillestrøm kommune vil Norges Vel lære barn og unge om frøproduksjon, og hvordan vi kan dyrke og bruke mangfoldet av grønnsaker og korn som kan dyrkes i Norge. Arbeidet støttes av Sparebankstiftelsen DNB.
- I løpet av noen generasjoner har mangfoldet av matplanter i jordbruket blitt betydelig redusert, et mangfold som kan utgjøre en svært verdifull ressurs for fremtidens landbruk. Vi vil bidra til å øke kunnskapen om dette og om bærekraftig matproduksjon. Vi er derfor svært takknemlige for at Sparebankstiftelsen DNB gjør det mulig å opprette en kunnskapsarena der barn og unge kan lære om bærekraft i praksis og hvordan maten blir til. Dette er jo framtidas matprodusenter og forbrukere, sier Øyvind Ørbeck Sørheim som er administrerende direktør i Norges Vel.
Læringsarena på Hellerud gård
- Her på Hellerud ligger forholdene godt til rette for å skape en slik læringsarena. Jeg gleder meg til å sette i gang arbeidet, slik at vi kan ta imot barn og unge og lære de mer om planteproduksjon og bruk av det mangfoldet av matplanter vi kan dyrke i Norge, sier Anne Strøm Prestvik som leder prosjektet «Norske frø til unge ganer».
Anne er selv bonde med egen gård der hun også driver en liten andelshage. I Norges Vel jobber hun med plantemangfold og jordhelse gjennom Norsk Bruksgenbank og forskjellige prosjekter på Hellerud gård.
Fra frø og dyrking til høsting og matlaging
Denne våren starter arbeidet med å opparbeide en demonstrasjonshage, et utekjøkken og et komposteringsanlegg for elever fra ungdomsskoler og videregående skoler.
- Her vil vi vise fram hele prosessen fra frø til dyrking, høsting og bruk av et mangfold av matplanter, inkludert gamle norske sorter. Bærekraftig matproduksjon inkluderer bruk av avfallet, og vi skal vise hvordan kompostering av avfall fra hagen bidrar til å styrke selve grunnlaget for matproduksjonen – jorda plantene dyrkes i, sier Anne.
Samarbeid med flere skoler
Gjennom tre år skal Norges Vel ha besøk av skoleklasser fra naturbruk og matfag på videregående, ungdomsskole, arrangere sommerskole, pluss besøk fra lokale barneskoler og barnehager.
- Både Norsk restaurantskole og Natur videregående skole blir viktige samarbeidspartnere i utviklingen av arenaen og opplegget vi tilbyr skolene. Vi håper også at andre organisasjoner, som Ungt entreprenørskap skal kunne benytte arenaen til sine innovasjonscamper, der, der barn og unge får prøve seg med innovasjon og bedriftsutvikling, forteller Anne.
Støtes av Sparebankstiftelsen DNB
De kommende tre årene mottar Norges Vel støtte fra Sparebankstiftelsen DNB for å gjennomføre kunnskapsprosjektet «Norske frø til unge ganer» som starter vinteren 2024 og varer ut 2026.
- Innen feltet Natur og friluftsliv ser stiftelsen blant annet etter tiltak som bidrar til å fremme naturkunnskap og som styrker naturvern og klimavett. Prosjektet Norske frø til unge ganer vurderes å bidra til dette på en veldig god måte, blant annet gjennom å etablere en lærings- og formidlingsarena med mulighet for utprøving, forsking, læring og aktivitet. I tillegg er Norges Vel en aktør med lang historie, mye kunnskap og bredt nettverk, noe som sikrer at prosjektet når og involverer bredt, sier rådgiver Eva Grothe i Sparebankstiftelsen DNB.
Sparebankstiftelsen DNB er en uavhengig stiftelse som gir bidrag til allmennyttige formål i Norge, både lokalt og nasjonalt. De støtter tiltak for barn og unge innen kunst, kultur, friluftsliv, idrett, naturkunnskap, nærmiljøaktiviteter og kulturarv.