Jordfruktbarhetskurset 2025
Velkommen til en kursrekke om jordfruktbarhet med kursholdere og rådgivere Martin Beck og Vibhoda Holten. Gjennom fire moduler lærer du hvordan du kan bygge en fruktbar og levende jord ved hjelp av regenerative tiltak.
Kurset er for deg som vil jobbe med å forbedre jord og avlinger, enten du er bonde, gartner, rådgiver eller jobber med jordbruk på annet vis, konvensjonelt eller økologisk.
Vil du melde deg på med en gang? Direkte til påmelding
En fruktbar jord er grunnlaget for sunne planter, dyr og mennesker, reduserer avhengigheten av innsatsfaktorer som plantevernmidler og mineralgjødsel, og gir samtidig gode avlinger.
På kurset får du en grundig teoretisk innføring i forutsetningene for en fruktbar jord, under hvilke forhold vi bygger humus, og hvordan planter kan samhandle med mikrolivet i jorda for økt plante- og jordhelse og produktivitet. Du vil også få demonstrert flere regenerative tiltak og hver modul vil inneholde praktiske øvelser.
Forbedre jord og avlinger
Er du bonde vil du etter hver modul kunne planlegge og sette i gang tiltak på egen gård. Etter endt kurs vil du sitte igjen med både økt forståelse og flere agronomiske verktøy, enten du driver med åkerbruk eller med eng, med eller uten husdyr.
I løpet av vekstsesongen vil du lære å:
Forstå det viktigste faglige grunnlaget for ei fruktbar jord
Vurdere tilstanden i jorda (spadeprøve) og hvordan dyrkingstiltak påvirker den
Bruke resultater fra jord- og planteanalyser til å dyrke planter med sterkt rotsystem med mindre sjukdom og skadegjørere
Bruke planter og mikrobiologi til målrettet å binde inn karbon i jorda i form av humus, og redusere nedbrytningsprosesser i jorda (bl.a. nitrattap)
Lage jordforbedrende midler tilpasset gården for å stimulere jordbiologien og styre de mikrobielle prosessene i jorda
Stimulere plantevekst og motstandskraft ved hjelp av vitaliserende bladsprøytinger
Måle og øke kvaliteten på kulturplantene for å oppnå bedre produkt- og fôrkvalitet
Bruke husdyr for å øke jordfruktbarhet og bedre utnytte husdyrgjødsla
Kursdatoer 2025
Modul 1: 20.-21. februar
Første modul gir en grundig innføring i grunnlaget for jordfruktbarhet: «Soil food web», humusoppbygging, betydning av plantediversitet, redoksprosesser i jord, næringsstoffer i jord og planteernæring.
Modul 2: 20.-21. mars
Modul to vil ta for seg kulturplantenes og ugrasets funksjon og samspill med mikrobiologien, mikro- og makronæringsstoffer og skånsom jordarbeiding. I andre modul blir bonde og forsker Dag Molteberg med som kursholder, og vil fortelle om omlegging av sin gård i Skjeberg i Østfold.
Modul 3: 30. juni -1. juli
I tredje modul blir det en grundig gjennomgang av plantehelse, bladsaftanalyser, plantevitalisering og bruk av biostimulanter, bruk av spadeprøver og andre muligheter for å vurdere jordas tilstand og virkning av tiltak, samt bruk av vekstskifte og underkultur i praksis.
Modul 4: 30. – 31. oktober
I den fjerde og siste modulen går vi gjennom kompostering og bruk av kompost, fermentering og bruk av husdyrgjødsel, biokull, mikronæringsstoffer og integrering av regenerative dyrkingsmetoder i praksis på gården.
Alle modulene foregår på Hellerud gård i Lillestrøm kommune, midt mellom Oslo og Gardermoen. Undervisning starter kl. 10 på første dag og avsluttes kl. 16 andre dag. I enkelte moduler kan det bli kveldsprogram på første dag. Detaljert program blir sendt ut før hver modul.
Overnattingsmuligheter: Moxy Oslo X og Quality Hotel Olavsgård er like i nærheten. Transport til og fra Lillestrøm stasjon og Olavsgård bussterminal kan organiseres.
Kursavgift
Alle fire moduler koster kr 15 000 per person (betaling kan deles opp). Dette inkluderer lunsj og kaffe/te på kursdagen. Overnatting og eventuelle andre måltider kommer i tillegg. Deltakere fra samme familie eller bedrift, betaler i tillegg kr 12 500. Tidligere kursdeltakere og studenter kan delta for kr 12 500. Fullt betalende deltakere vil bli prioritert og det er plass til maksimum 30 kursdeltakere.
Påmelding innen 15. februar
For påmelding og eventuelle spørsmål til kurset, send e-post til anne.strom.prestvik@norgesvel.no, med fullt navn og faktureringsadresse. Skriv også om du ønsker å betale hele kursavgiften med en gang, eller om du vil dele den i tre betalinger à kr. 5000.
Du kan også rette spørsmål om kurset til Vibhoda Holten: vibhoda@sunnjord.no/91698010
Om kursholderne og arrangøren
Martin Beck er selvstendig dansk landbruksrådgiver med over 20 års erfaring. Hans spesialområder er jordfruktbarhet, kompostering, korn- og fôrdyrking, grønnsaker og drivhusdyrking. Martins visjon er å bidra til å utvikle et regenerativt og robust landbruk i praksis. Mobil +45-51422560, martinbeck@outlook.dk.
Vibhoda Holten er agroøkolog og selvstendig landbruksrådgiver med 18 års erfaring i landbruket innen forskning, landbruk- og miljøspørsmål. Hans spesialområder er jordfruktbarhet, jordanalyser og plantedyrking. Vibhoda ønsker å utvikle den agronomiske praksisen slik at jorda blir mer levende og produktiv basert på lokale ressurser. Mobil +47-91698010, vibhoda@sunnjord.no.
Dag Molteberg driver Ormo gård i Skjeberg i Østfold, med konvensjonell kornproduksjon. I 2020 begynte han omlegging av deler av gården med regenerative tiltak, og har dokumentert utviklingen siden starten.
Norges Vel er en ideell og uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å skape en fremtidsrettet og bærekraftig matsektor i Norge og internasjonalt. På Norges Vels egen gård Hellerud i Lillestrøm kommune, prøves det ut en rekke regenerative tiltak for å bedre jord- og plantehelse.
Gården har i dag både konvensjonelt og økologisk åkerbruk. Norges Vel jobber også aktivt for økt plantemangfold og jordhelse gjennom flere prosjekt.
Kurset arrangeres av Norges Vel i prosjektet «Nasjonalt kompetansenettverk for jordfruktbarhet» som er finansiert av Nasjonale tilretteleggingsmidler fra Landbruksdirektoratet, i samarbeid med Sunn Jord og Martin Beck.