Kvitnes Gård ble årets sirkulære matgründer
Kvitnes Gård i Vesterålen mottok Norges Vels Gründerpris for 2024. Det er den prisbelønte kokken Halvar Ellingsen og driftssjef Cathrine Thoresen som står bak Kvitnes som ikke bare er en matdestinasjon, men en modell for sirkulær matproduksjon.
Kåringen fant sted 14. november på arrangementet Gründerkraft i regi av Norges Vel. Temaet for årets Gründerpris har vært gründerskap i vårt sirkulære matsystem, og det kom inn over 30 nominasjoner, mange svært gode. Kvitnes Gård var finalist sammen med Skjærgaarden gartneri og Grønn mat / MER ENN.
Gründerprisen ble overrakt av Øyvind Ørbeck Sørheim, administrerende direktør i Norges Vel:
- I år har vi sett etter spennende og nytenkende gründere som jobber med sirkulære løsninger for et mer bærekraftig matsystem. Kvitnes Gård har skapt et unikt gårdshotell med gourmetrestaurant der de utnytter hele gårdens muligheter. De har laget en unik verdikjede med sirkulære prosesser helt ned til minste detalj i sin måte å drive restaurant og gårdsbruk på.
Nyskapende kobling mellom restaurant og landbruk
Kvitnes gård i Vesterålen åpnet i 2020 og bak står gourmetkokk Halvar Ellingsen og driftssjef Cathrine Thoresen. Det å knytte en restaurant med Kvitnes' ambisjoner så tett opp mot et bærekraftig landbruk, noe som egentlig burde være naturlig, er faktisk ganske nyskapende gitt at Kvitnes sin filosofi gjennomsyrer bedriften og alle ansatte og at det er i Nord-Norge.
Kvitnes gård utnytter alt, også det som vanligvis ville blitt sett på som "matsøppel" – alt blir brukt. Det går enten tilbake som dyrefôr eller til kompost. Selv tørkepapir fra kjøkkenet blir tatt vare på og gjenbrukt i dyrkekassene for å holde ugress unna og holde på fukt ved vanning.
Juryens begrunnelse
- Til årets Gründerpris har vi sett etter gründere som jobber med sirkulære løsninger og modeller innen mat og matproduksjon. Som å forhindre matsvinn, omfordele overflødig mat, utnytte restråstoffer og/eller føre ressursene tilbake til matkretsløpet, sier juryleder Kari Clausen, tidligere utviklingssjef i Norges Vel.
Ut over dette har juryen også vurdert om kandidaten er fremtidsrettet og nyskapende, og bidrar til lokal utvikling. Innsatsen skal kunne stå som mønster for annen nyskaping og vinneren har fokus på bærekraft og bidrar til det grønne skiftet.
Dette er juryens begrunnelse for å innstille Kvitnes gård til Norges Vels Gründerpris 2024:
Her har vi en nordnorsk bedrift som produserer alt selv og som gjør det veldig godt i en tid der mange gårdsbruk blir lagt ned. De har gjort en innovativ kobling mellom landbruk og restaurantdrift. Det sies at Nord-Norge har lite tilfang av råvarer, men kandidaten har lykkes ved å utnytte hele gårdens muligheter og lokale ressurser for å skape et unikt gårdshotell med gourmetrestaurant – nesten utelukkende med arktiske råvarer.
Kandidaten har skapt en bærekraftig opplevelsesdestinasjon både for matinteresserte og andre som er interessert i sirkulær matproduksjon og utnyttelse av denne. Gjennom bruk av gamle teknikker som fermentering og preservering og innovative metoder som egenutviklet biokullproduksjon fra dyrebein, utnytter de alle gårdens ressurser. Gården kan stå som et mønster for nyskaping som absolutt bør inspirere til nye etableringer også langt utover landsdelen.
Gründerne har laget en unik verdikjede med sirkulære prosesser helt ned til minste detalj i sin måte å drive restaurant og gårdsbruk på. Kokker, servitører og andre ansatte deltar i alt arbeidet på gården, fra luking og høsting til dyrehold, og får dermed en dyp forståelse for råvarene og utnyttelse av alle gårdens ressurser. Gjestene involveres gjerne i gårdens filosofi gjennom kurs og foredrag. Dette er fremtidens måte å drive bærekraftig matproduksjon på, og et eksempel flere bør følge.
Bedriften har også bidratt til lokal utvikling. I en bygd preget av fraflytting har de skapt 17 fulltidsstillinger og tilført området ny vitalitet. Gjennom samarbeidet med lokale produsenter og aktører skapes positive ringvirkninger for hele lokalsamfunnet.
Les finalistintervjuet med Halvar og Cathrine
Hederlig omtale
Skjærgaarden gartneri og Grønn mat / MER ENN mottok juryens diplom med hederlig omtale
Skjærgaarden gartneri - Et forbilde for fremtidens landbruk
Kristin Stenersen og Bjørge Madsen driver Skjærgaarden gartneri i Åsgårdstrand. I 2014 startet de arbeidet med jord- og plantehelse og nå dyrker de mat produsert kun på resirkulerbare ressurser fra nærområdet.
De komposterer alt overskudd fra egen produksjon og ytterligere næringsstoffer som tilføres kommer fra blant annet matavfall fra forbruker. Målet er å erstatte all tradisjonell kunstgjødsel, og kun benytte biorest som næringskilde. Med systematisk tilnærming viser de at det er både mulig og lønnsomt å produsere mat i et sirkulært matsystem.
Juryen mener:
Kandidaten har vist hvordan økonomisk suksess kan kombineres med bærekraft. Deres mål om å dyrke mest mulig mat med minst mulig ressurser, samtidig som de bygger jord og lagrer karbon, er et forbilledlig eksempel på hvordan morgendagens landbruk kan utvikles.
Gjennom sitt jordhelseprogram og innovative bruk av biorest har de banet vei for en sirkulær tilnærming til matproduksjon som er et mønster for andre gårdsbruk. Deres femtrinnsmodell for jordhelse og bærekraftig produksjon viser hvordan man kan produsere grønnsaker uten bruk av tradisjonell kunstgjødsel, og kun benytte resirkulerte næringsstoffer. Deres arbeid med resirkulering og innovativ agronomi vil uten tvil bidra til bærekraftige løsninger i fremtiden.
Deres delingskultur, samarbeid med ulike aktører i verdikjeden, og aktiv deltakelse i prosjekter som fremmer agronomisk kunnskap, har styrket den lokale økonomien og skapt arbeidsplasser. Samarbeid med industri, næringsliv og FoU sikrer at løsninger utviklet på gården har potensiale til å overføres til andre regioner og produsenter.
Les finalistintervjuet med Kristin og Bjørge
Grønn mat / MER ENN – Et oppgjør med norsk matsvinn
Ingrid Spord og Jan Steinar Sleen startet selskapet Grønn mat og merkevaren MER ENN i 2020. De utvikler og selger innovative produkter innen mat og drikke av «rare» grønnsaker, frukt og bær som ellers gått til spille. De ønsker at Norges befolkning skal spise mer frukt og grønt, og baksten deres inneholder opp mot 50 prosent gulerøtter!
Gründerne har også etablert Ommat – senter for oppsirkulering av matressurser, for å oppnå samarbeid på tvers av verdikjeden og skape en sirkulær modell med effektiv ressursutnyttelse.
Juryen mener
Kandidaten så problemet med at store mengder frukt og grønnsaker blir utsortert på grunn av form og fasong. Med ekte gründerånd fant de en innovativ løsning for å ta i bruk overskuddsressurser som ellers ville gått inn i statistikken som matsvinn.
Løsningen for oppsirkulering av frukt og grønt bidrar til økt ressursutnyttelse og verdiskaping for bønder gjennom bruk av matvarer som ellers ikke ville blitt omsatt. Det er utviklet en sirkulær forretningsmodell som gir overskuddsråvarer nytt liv gjennom nye produkter. Kandidaten kan stå som et forbilde for andre aktører innen matproduksjon.
Ved å utvikle bakst med opptil 50 prosent grønnsaker har disse gründerne funnet en løsning som også bidrar til at det norske folk får i seg mer frukt og grønt. Den nyskapende ideen som kan bidra til å gjøre grønn mat mer tilgjengelig og påvirke folk til å spise sunnere bør tas tak i av alle større byer og kommuner. Kandidaten har på relativt kort tid oppnådd god distribusjon av sine produkter.
Les finalistintervjuet med Ingrid
En pris som oppmuntrer til nyskaping og igangsetting
Norges Vels Sølvmedalje ble etablert i 1893 for engasjement innen landbruksspørsmål. I dag er prisen en gründerpris som gir honnør og oppmuntrer til nyskaping og igangsetting.
Medaljen tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift - i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.
Prisen består av Norges Vels Sølvmedalje, diplom og 25 000 kroner.
Årets Gründerpris-jury
Mathias Hoel er en sirkulær ullgründer og fjorårets vinner av Norges Vels Gründerpris 2023. Han er gründer av Woolero.
Knut Skinnes er partner i Greenhouse som leverer rådgivningstjenester innen sirkulær- og bioøkonomien. De siste årene har han jobbet med gründerskap, bærekraft og matsystemet i ulike former.
Turi-Britt Kuepers er seniorrådgiver i Norges Vel og jobber med forretningsutvikling og utvikling av lokale verdikjeder. Gjerne med sirkulære løsninger for å utnytte ressursene best mulig.
Kari Clausen har ledet juryen for Norges Vels Gründerpris med sirkulær matproduksjon som tema. Hun er tidligere leder fro Norges Vels utviklingsarbeid i Norge.