Podcastserie: Lær noe nytt om mat!

Caroline Aalum Solberg.jpg

Sammen med Caroline Ålum Solberg og hennes podcast vil vi gi deg enda mer kunnskap om bærekraftig mat i Norge. God lytting!

Bærekraftig mat og landbruk er gjennomgangstemaet i podcasten Bak maten med Caroline, men i dette samarbeidet har vi også tatt med den marine siden av maten vår. Nedenfor finner du alle podcastene fra samarbeidet vårt med Caroline.

20181123_Ciderhuset-Jul_0026_kvadrat.jpg

Cider, bærekraftig turisme og verdien av kulturelt mangfold

I denne episoden har Caroline reist til Balestrand for å snakke med Eli-Grete Høyvik. Der driver hun Ciderhuset sammen med familien sin. Ciderhuset står bak merket Balholm og flere prisvinnende cidere, og tar imot turister til restauranten og gårdsbutikken og for omvisninger for de som er nysgjerrige på håndtverket bak ciderne deres.

Eli-Grete forteller oss i denne episoden hva cider er, og om cidertadisjonene i Sogn. Vi snakker også om alkohol og hva hun tenker sunn drikkekultur er. 

Hun deler også sine tanker rundt bærekraftig turisme, og hvordan det å drive en virksomhet med lokal forankring skaper levende bygder med ringvirkninger for hele lokalsamfunnet. Eli-Grete og familien jobber også tett med mange ulike kulturer, og vi snakker om verdien av å ønske kulturelt mangfold velkommen fremfor å møte den med frykt og skepsis.

I tillegg til å være prisvinnende ciderprodusent, gründer, bedriftsrådgiver og mye mer, er Eli-Grete styreleder i Norges Vel.


Caroline_Marit_Silje_Tarepod2.jpg

Taredyrking - marked og muligheter for fremtiden

Taredyrking er en ny næring i Norge. Men hvilken rolle har tare i et fremtidig regenerativt matsystem? Hva kan det brukes til?  Og hvordan dyrkes det?

I denne episoden har Caroline besøk av Marit Gjerstad fra Norges vel, og Silje Steinsund fra Ocean Forest for å bli kjent med tare og taredyrking i Norge.

Silje tar oss gjennom hvordan taredyrking foregår, og hva tare kan brukes til.

Marit deler hvordan hun er med å jobbe for å etablere en helt ny næring her i Norge, og gjøre tare mer kjent og tilgjengelig for oss alle.


Fiskehandler 1 Jo E. Brenden.jpg

Hvorfor trenger vi kystfiskeren?

Hva er sammenhengen mellom matmangfold og den lokale fiskehandleren? Og hvorfor trenger vi kystfiskeren? Og hva er konsekvensene av det store prisfokuset vi har på mat i Norge?

I denne episoder er Caroline på besøk hos Kjetil Holen, som driver Norges kanskje beste fiskebutikk: Knutstad & Holen A/S i Hamar. Kjetil deler tankene sine rundt de lokale forretningenes rolle for å ta vare på matmangfoldet vårt, hva kvalitetsfisk er for han og hvorfor det er så viktig å ta vare på matkunnskap.

I tillegg deler han tankene sine rundt betydningen av kystfiskerne våre, hvorfor de er avgjørende for butikken hans, og hvorfor han mener de er låst i et system som ikke verdsetter mangfold.


%C3%98yvind+.jpg

Hamp - den glemte næringa!

Visste du at det finnes en plante som knapt trenger næring for å vokse, og som passer utmerket inn i et vekstskifte i økologisk drift? Den samme planten blir ofte omtalt som regenerativ, vokser kjemperaskt og kan brukes til nesten alt?

Men at denne planten er ulovlig å dyrke?

I denne podcastepisoden utforsker Caroline Ålum Solberg og Øyvind Ørbeck Sørheim hva industrihamp er, hva det kan brukes til og hvorfor Norge som et av det aller siste landene i verden fortsatt har et forbud mot å dyrke og forske på det. Øyvind Ørbeck Sørheim er administrerende direktør i Norges vel.


Hildegunntorget+1.jpg

Er det plass til fiskehandleren på torget?

I denne episoden har Caroline besøk av Hildegunn Foldnes, også kjent som Hildegunn På Torget. Hun er den eneste kvinnelige Torghandleren på Fisketorget i Bergen, og har stått der i mer enn 20 år. Hun brenner for å gi kundene fersk, kortreist sjømat og at Fisketorget skal være et kvalitetsstempel og en ære for byen.

Hildegunn forteller i denne episoden historien om hvordan det er å være fiskehandler på torget med et stadig økende press utenifra, hvordan hun tilpasser seg endringer, og hvilke utfordringer hun har møtt gjennom mange år på torget. For det er ikke lett å være liten, verken før corona, eller akkurat nå.

Hun deler også sine tanker om hva bærekraftig fisk er, hva som skjer med fisken før den kommer på tallerken og hvorfor hun mener det bør bli kortere avstand mellom fisker og forbruker.


Regine%2BAndersen%2B-%2Bmed%2Bfr%25C3%25B8.jpg

Hva betyr det å miste mangfoldet av matplanter?

  • De siste hundre årene har vi redusert mangfoldet i matplantene våre betraktelig.

  • Det finnes 30.000 plantearter som kan brukes til mat

  • Bare 200 av disse blir dyrket i verdens landbruk

  • Kun 9 arter utgjør 70 prosent av det som dyrkes

Hva betyr det å miste dette mangfoldet? Hvilken betydning har det for helsa vår, matjorda og for kulturen? Og hva med betydningen for klimaendringene vi står ovenfor?

I denne episoden er Caroline på besøk hos Regine Andersen på Fridtjof Nansens institutt for å få svar på alt dette. Regine er seniorforsker og spesialisert på forvaltning av plantegenetisk mangfold og forsker på hvordan vi kan ta vare på og videreutvikle plantemangfoldet rundt om i verden.


AD med sjø.jpg

Få tang og tare på tallerkenen!

Entusiastene for tang og tare har framsnakket denne delikatessen i mange år. Nå begynner endelig interessen for norsk tang og tare å ta seg opp både her hjemme og ute i verden. Derfor er det også helt naturlig at dette er tema for den første podcasten laget i samarbeidet mellom «Bak maten med Caroline» og Norges Vel.

Caroline har fått med seg forsker og sanke-entusiast Arne Duinker og matkritiker og matjournalist Amanda Sunita Bahl i studio for å forklare hvorfor tang og tare er så fantastisk.

Amanda Sunita Bahl er matkritiker og matjournalist, og du så henne som dommer i TV-programmet familiekokkene på NRK i vinter. Arne Duinker er forsker og sanke-entusiast, og jobber på Havforskningsinstituttet i Bergen.

Anne Tollerud