Legatmidler til lokalt øl brygget på norske råvarer

Lom+Bryggeri+smaksplanke.jpg

I april ble den aller første tanken med Døl, et øl brygget på malt av lokalt dyrket korn, tappet i Lom Bryggeri. Legatmidler fra Norges Vel har bidratt til å utvikle dette spesielle ølet laget kun på lokale råvarer.

- Det har vært en lang prosess med prøving og feiling for å lage malt med det særpreget og den egenarten vi håpet på. Vi har gjennomført flere prøvebrygg, der hver brygging tar ca. to måneder, men til slutt fant vi løsningen. Legatmidlene fra Norges Vel har vært til god hjelp sammen med støtten vi fikk fra Grønn framtid og fylkeskommunen, sier Ola Gjeilo.

Ola Gjeilo i Lom Bryggeri har fått midler fra Norges Vels næringsutviklingslegater

Ola Gjeilo i Lom Bryggeri har fått midler fra Norges Vels næringsutviklingslegater

Stor etterspørsel etter lokalt øl

Lom Bryggeri ble etablert høsten 2016. Eierne Olav Grjotheim og Ola Gjeilo merket stor etterspørsel etter lokalt øl i forbindelse med oppstarten av lokalmatbutikken og serveringsstedet Smak i Lom to år tidligere. Men hvorfor hente øl fra andre steder i Norge når de like gjerne kunne lage det selv?

- Interessen for det lokalt produserte ølet viste seg å være formidabel. Det første hele driftsåret solgte de hele 54.000 liter øl, og vi regner med at en kapasitet på 75.000-100.000 liter i året er maksimum for bryggeriet, forteller Gjeilo.

Visjon om gamle bryggemetoder og lokale råvarer

- Vi har fra første stund lagt vekt på å presentere et øl med størst mulig grad av lokal identitet. Både gjennom lokale ingredienser, historie og ølets navn og profil, sier Gjeilo.

Med en visjon om at bryggeriet i størst mulig grad skal bruke gamle bryggemetoder og lokale råvarer måtte de finne frem til lokale produsenter av bygg som egnet seg til malting. Etter mye prøving og feiling, fikk de kontakt med Tore Rune Kummen i Skjåk som kunne levere et bygg som var godt egnet til malt. Nå har de rikelig med malt til Døl, laget på det lokale bygget Salome.

Malt er spiret og tørket korn

Malt

Øl lages av de fire ingrediensene vann, humle, gjær og malt. Malt er spiret og tørket korn som gjennom flere prosesser blir omdannet til maltekstrakt som blant annet brukes til ølbrygging. Det har imidlertid nesten ikke vært mulig å oppdrive norsk malt til ølbrygging siden 1980-tallet.

Den viktigste milepelen siden starten

- Vi har også tatt oss av en koloni av slyngplanten humle i Vårdalen i Lom som har overlevd i samme østvendte tømmervegg i hundrevis av år. Folk som har bodd her husker humla over 90 år tilbake i tid og at det ble brukt av denne til å smakssette hjemmebrygget øl. Denne humlen brukes nå for å gi aroma til det lokale Døl-ølet vårt, forteller Gjeilo.

Den 15. april ble endelig de første flaskene med det lokale ølet Døl tappet på bryggeriet i Grjotheim.

- Det er nok den viktigste milepelen siden vi startet bryggeriet, avslutter Gjeilo.

Her finner du mer informasjon om Lom Bryggeri

Anne Tollerud