Lofoten Seaweed Company får Norges Vels Gründerpris for 2020

Tamara Singer (t.v.) og Angelita Eriksen er gründerne bak Lofoten Seaweed Company.

Tamara Singer (t.v.) og Angelita Eriksen er gründerne bak Lofoten Seaweed Company.

Jakten er over! I det lille fiskeværet Napp i Lofoten fant Norges Vel årets vinner av Gründerprisen.

– Det er en stor glede for meg å avsløre at vinneren av Norges Vels Gründerpris 2020 er Angelita Eriksen og Tamara Singer med bedriften Lofoten Seaweed Company, sier Øyvind Ørbeck Sørheim som leder Det Kongelige Selskap for Norges Vel.

Øyvind Ørbeck Sørheim er administrerende direktør i Norges Vel.

Øyvind Ørbeck Sørheim er administrerende direktør i Norges Vel.

Totalt kom det inn 17 forslag hvorav 9 gikk videre til juryen som hadde i oppgave å innstille en vinner av prisen, samt to finalister til hederlig omtale. Juryens innstilling ble enstemmig vedtatt av direksjonen i Norges Vel.

– I år var temaet fremtidens proteiner til mat. Vi ønsket å finne frem til en norsk gründer med potensial for å lykkes gjennom det grønne skiftet for å bli en del av den bærekraftige matproduksjonen i 2050. Det mener vi å ha funnet i gründerne bak Lofoten Seaweed Company, sier Ørbeck Sørheim.

Nord-Norge møter Japan

Lofoten Seaweed ble etablert i 2016, og er bygget på arven fra to ulike kulturer – Nord-Norge møter Japan. Angelita, som er fiskerdatter, vokste opp som ung tungeskjærer, lineegner og tørrfisklegger i fiskeværet Napp. Bestevenn og medgründer, Tamara, vokste opp på New Zealand der hennes japanske mor serverte tang og tare til nesten alle måltider. Det algebaserte kostholdet og de japanske mattradisjonene har hun tatt med seg til Norge.

Håndplukket tang

Angelita og Tamara håndplukker den viltvoksende tangen i fjæra både vinter, vår og høst i områder med stor vannsirkulasjon. Deres visjon er å lage spennende og brukervennlige produkter som gjør det lett å ta gode valg for egen helse og havet vårt, samtidig som man skal nyte god mat. Dette har blant annet resultert i trøffeltangen, som har blitt deres signaturprodukt. De leverer også tang og tare til Michelin-restauranter og Bocuse d’Or-finalister.

– Det hele har blitt til et lite gründereventyr, der nettopp kombinasjonen av kultur, kunnskap, erfaring og entusiasme står i sentrum, sier Ørbeck Sørheim.

Gründerne har også bygget et eget kjøkken, butikk og visningssenter for tang og tare. Her holdes matkurs og de jobber stadig med noen av de beste kokkene i landet på bruk, testing og utvikling.

– Spesielt stas er det også at de har tatt i bruk en gammel råvare som vi har historiske tradisjoner for å bruke i Norge, avslutter Ørbeck Sørheim.

Juryens begrunnelse:

Juryen har utnevnt gründerne Angelita Eriksen og Tamara Singer med bedriften Lofoten Seaweed Company som vinnere av Norges Vels gründerpris 2020.

I motsetning til tang som dyrkes kommersielt, så har gründerne kartlagt tangressurser og arter. De plukker den viltvoksende tangen manuelt i fjæra både vinter, vår og høst i områder med stor vannsirkulasjon. Gründerne har tatt i bruk en gammel råvare og foredlet denne til nye og brukervennlige produkter. De har jobbet med de beste kokkene i landet på bruk, testing og utvikling.

Trøffeltangen som er signaturproduktet, blir stadig trukket frem som et nytt matprodukt i Norge. Angelita og Tamara har jobbet systematisk med markedstilgang og selger nå til 130 butikker i Norge og har konkrete planer for eksport til utlandet. Omsetningen har økt gradvis siden starten i 2017.

Juryen lar seg særlig begeistre av at gründerne høster og bruker en råvare som er unik for Norge. De har i samarbeid med kokker fått til noe spennende ved å bearbeide råvaren til spennende nisjeprodukter. Lofoten Seaweed Company leverer både råvarer som ingredienser til andre næringsmiddelprodusenter og opptil åtte ulike typer tang og tare direkte til kokker, annen storhusholdning og detaljhandel.

Juryen ser også at de har kommet langt i sitt samarbeid med andre aktører, og jobber profesjonelt i sin tilnærming til markedet.

Juryen har bestått av:

• Elisabeth Morthen, administrerende direktør i Gartnerhallen SA

• Inger Lise Rettedal, driver Utstein Gard / Klostergarden®

• Per Olav Skjervold, nylig pensjonert administrerende direktør i Vitenparken Campus Ås

• Hanne Frosta, kokk og matambassadør

• Marius Sandvik, seniorrådgiver Norges Vel innenfor entreprenørskap og prosjektleder for Etablerertjenesten i Follo og Østfold

• Kari Clausen, utviklingssjef i Norges Vel (juryleder)

De tre finalistene:

• Angelita Eriksen og Tamara Singer med bedriften Lofoten Seaweed Company, vinner av Norges Vels Gründerpris 2020

• Ingmar Høgøy med bedriften Greentech Innovators AS, tildeles diplom og hederlig omtale

• Lars Utseth med bedriften Attåtnæring AS, tildeles diplom og hederlig omtale


Les mer om Norges Vels Gründerpris



Leif-Arne Kristiansen