Vil gi råd om fornybar energi i landbruket
Nå bygger vi opp en landsdekkende rådgivingstjeneste som dekker de forskjellige mulighetene innen fornybare energikilder for landbruket. Prosjektet «Fornybar energi i landbruket» er etablert av Norges Vel sammen med Norsk Landbruksrådgiving/Landbruk Nordvest og Norsk senter for økologisk landbruk.
- Landbruket har store ressurser og muligheter for fornybar energi, som råstoff til bioenergi og store takflater til solenergi. Vi håper at landbruket på sikt kan bli en leverandør av miljøvennlig energi, som et tilleggsprodukt til matproduksjonen. Dette krever både kunnskap og satsing, sier prosjektleder Tore Filbakk i Norges Vel.
Ønsker å etablere nøytral rådgiving
I dag må bønder som vil etablere fornybar energi på gården ofte basere seg på informasjon fra leverandører som gjerne har egeninteresse i å selge sine produkter.
- Rådgivingstjenesten vil bidra til at bønder som søker informasjon om fornybar energi skal kunne finne all nødvendig informasjon på ett sted. Og at de skal møte en salgsnøytral rådgiver med god kunnskap om etablering av fornybare energikilder med forsvarlig økonomi, sier Filbakk.
Det er Norsk Landbruksrådgiving (NLR) sine rådgivere som skal hjelpe bøndene å finne de best egnede løsningene for fornybar energi.
Samarbeider for økt kompetanse og kunnskapsdeling
- Aktørene i prosjektet jobber alle med samme problemstilling fra forskjellige vinkler. Vi så at vi sammen kunne utvikle en god løsning for å gjøre kunnskapen om fornybar energi lett tilgjengelig for norske bønder, sier Filbakk.
Produksjon av fornybar energi er stort sett kjent kunnskap og teknologi. En viktig oppgave for rådgivingstjenesten blir å nå fram med løsninger som lønner seg, og kunnskap om hvordan anleggene kan tilpasses de forskjellige behovene på hver gård.
- Første fase handler om å samle inn og systematisere informasjonen om fornybar energi, og å etablere nødvendige nettverk og verktøy. Deretter blir det kursing og opplæring av NLR sine rådgivere over hele landet, sier Filbakk.
NLR er landsdekkende og driver rådgiving for alle aspekter av landbruket. Med økende etterspørsel etter fornybar energi, var tiden nå inne for å utvide rådgivingstjenesten sitt tilbud også innen dette området.
Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) skal bygge opp kompetanse på biogass sammen med Landbruk nordvest som er en del av NLR.
Norges Vel bidrar med sin kompetanse på andre fornybare løsninger som flisfyring, solcelleteknologi, varmepumper og solfangere. Norges Vel vil også stå for kursing og opplæring av NLR sine rådgivere.
Oppretter nettverk av fageksperter
Det er opprettet en referansegruppe med flere bønder som skal avdekke hvilke løsninger innen fornybart som er interessante å teste ut.
- Vi vil også etablere et bredt nettverk av fageksperter innen de forskjellige fagområdene for fornybar energi, slik at rådgiverne har ekspertise å støtte seg til. Herunder også juridisk kompetanse for å kvalitetssikre kontrakter og gi juridisk vurdering ved behov, sier Filbakk.
I tillegg skal det utvikles sjekklister og maler slik at man enkelt kan skaffe oversikt for å vurdere om en fornybar teknologi er aktuell og hvordan anlegget best mulig bør planlegges og settes opp.
- Mange fornybare energikilder som vind- og sol er ikke regulerbare, de produserer ikke nødvendigvis energi når behovet er der og i den mengden det er behov for. Nå vil vi gi bøndene råd om hvordan de kan dimensjonere og utnytte disse energikildene best mulig til sitt behov, sier Filbakk.
Ettårig prosjekt med støtte fra Landbruksdirektoratet
Samarbeidsprosjektet har en varighet på ett år og Norges Vel, NLR og NORSØK har til sammen fått 1,5 millioner kroner i støtte av Nasjonale tilretteleggingsmidler fra Landbruksdirektoratet.