Nå er solcellene på plass

IMG_1855.JPG

136 kvadratmeter solceller er nå montert på et sørvendt fjøstak hos Hans Petter Kongtorp på Ruud nordre gård. Den økologiske melkegården på Bjørkelangen i Viken er pilotgård for å teste ut nye løsninger for fornybar energi.

Mesteparten av strømmen fra solcellene produseres midt på dagen, mens Kongtorp bruker mest strøm morgen og ettermiddag. Derfor er det montert batterier med samlet lagringskapasitet på 20 kwh. Det skal også utvikles et styringssystem som kan overvåke og styre det nye energianlegget fra PC eller mobil.

Nyutviklet styringssystem

- Solceller og batteri er velprøvde løsninger. Nyvinningen her er styringssystemet som vil kutte effekttopper og tilpasse strømtilførselen etter behov gjennom døgn og årstider, sier prosjektleder Tore Filbakk i Norges Vel.

Det nye digitale styringssystemet med fjernstyring og -overvåkning gir enklere og mer effektivt vedlikehold og service av anlegget. Det nye i dette top-systemet er at det skal danne grunnlag for en standard styring av ulike nye energiteknologier fra ulike produsenter. Bonden kan også følge med og styre energianlegget fra sin telefon eller pc.

Det er Solcellespesialisten som er ansvarlig for den tekniske installasjonen i dette prosjektet.

Vil teste ut fornybarløsninger i landbruket

Investeringer i fornybar energi på gårdsbruk har de siste årene blitt populært, spesielt på grunn av økt fokus på klima og miljø.

- Basert på det vi setter opp og utvikler på Ruud nordre gård, kan andre gårdsbruk med samme utfordringer få løsningen som en hyllevare, og det blir billigere å sette opp. Vi ønsker å bidra til at bønder som gjør slike investeringer skal få gode erfaringer, og til at andre blir interessert i å gjøre det samme, sier Filbakk.

Mål om fossilfritt landbruk i 2030

Prosjektet startet som et samarbeid mellom Aurskog-Høland kommune, Norges Bondelag og Akershus Fylkeskommune. Finansiell støtte til prosjektet fra Viken fylkeskommune ble gitt som en del av oppfølging av handlingsprogram i regional plan for klima og energi i Akershus for å bidra til å nå målet om et fossilfritt landbruk innen 2030 i tråd med Norges Bondelags eget klimamål.

Prosjektet støttes av Innovasjon Norge og Viken fylkeskommune.

Les mer om pilotgården og prosjektet

Anne Tollerud