­STATSBUDSJETTET: Norges Vels innspill

I dag deltar vi på budsjetthøring i Stortinget for å gi næringskomiteen våre innspill til årets statsbudsjett.

Norges Vels innspill til Landbruks- og matdepartementets budsjett 2023

Norges Vel er en ideell og uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for en fremtidsrettet og bærekraftig matsektor i Norge og internasjonalt. Vårt engasjement skal bidra til å skape lokal næringsutvikling, verdiskaping og livskraftige lokalsamfunn.

Kap. 1138, post 70 – En kraftig forverring av organisasjonenes økonomi i en brytningstid for norsk mat og landbruk

Norges Vel takker for muligheten til å komme med våre skriftlige innspill til Prop. 1 S (2022–2023).

Årets budsjettforslag fra Landbruks- og matdepartementet er svært dårlig nytt for oss som ideell og uavhengig medlemsorganisasjon innen mat og landbruk. Organisasjonsstøtten i kap. 1138, post 70 kuttes kraftig. I departementets totale budsjett oppleves dette muligens som ubetydelige kutt i relativt små midler, men dette får store konsekvenser både for oss og andre som mottar denne støtten.

Verdien av midlene som investeres gjennom denne støtten mangedobles gjennom den aktiviteten som legges ned av ansatte, medlemmer og samarbeidspartnere.   

Formålet med vårt arbeid er alltid å fremme kostnadseffektive løsninger som lar seg gjennomføre i praksis, for eksempel ute på gården hos den enkelte bonde. Som en ideell utviklingsorganisasjon blir vår rolle ofte å være initiativtaker og igangsetter. Dette innebærer nybrottsarbeid som ofte krever mye før et prosjekt eventuelt kan etableres og andre finansieringsmuligheter utløses. Vi får gjennom året mange henvendelser fra både medlemmer og andre næringsaktører. I økende grad også nye matgründere. Mange av disse har ikke økonomi til å betale for tjenester før finansiering er på plass, og Norges Vel bidrar ofte med egeninnsats i denne fasen. I tillegg krever ofte gjennomføringen betydelig egeninnsats fra både næringsaktørene og Norges Vel.

Eksempler på dette kan være utvikling av lokale verdikjeder, nybrottsarbeide innen plantegenetisk mangfold, utviklingsarbeid for fjellandbruket, og arbeid med jordhelse og regenerativt landbruk. Uavhengig rådgivning og kompetanseheving innen fornybar energi er også svært etterspurt, og hittil i 2022 har vi bidratt med kompetanse på dette området til rundt 400 gårdbrukere i hele landet gjennom kurs og rådgivning.

Dette er altså noe av det vi bruker organisasjonsstøtten til.

Det grønne skriftet innen mat og landbruk krever massiv nytenkning og innovasjon.

Norsk landbruk står overfor store utfordringer og endringer. Økt matproduksjon på norske ressurser, klimapasning, karbonlagring i skog og jord og økt bruk av fornybar energi er sentralt i landbrukets grønne skifte. Norges Vel bidrar til både nytenkning og kunnskapsbygging på alle disse områdene. Dette arbeidet burde styrkes og ikke svekkes. 

Som en ideell aktør i samarbeidsprosjekter kan vi opptre uavhengig i forhold til ulike interesser i landbruket, noe som ofte etterspørres av både bøndene selv, næringsaktører, organisasjoner, kommuner og andre aktører i de ulike lokalsamfunnene vi jobber i.

Med dette som bakgrunn er det svært skuffende at regjeringen foreslår kutt som vil begrense dette arbeidet betydelig. I vanskelige og utfordrende tider er det spesielt behov for å slå ring rundt det ideelle organisasjonslivet – ikke slå hånden av dem.

Til sist vil vi påpeke at som medlemsorganisasjon berøres Norges Vel ikke bare direkte av de kuttene som nå foreslås. Mange av organisasjonene som det foreslås å kutte i støtten til er også selv medlemmer av Norges Vel. En av de som berøres kraftigst er Vitenparken på Campus Ås, som bidrar til viktig og betydelig kunnskapsformidling innen mat og landbruk.

Vi vil også bemerke at det foreslåtte kuttet i støtte kommer i tillegg økte kostnader på alle områder for organisasjonene. På denne måten rammes alle organisasjonene under budsjettkapittelet av en realnedgang i støtte.

Ordningen med organisasjonsstøtte har vært gjenstand for diskusjon under ulike regjeringer de siste årene. LMD har flere ganger bebudet en gjennomgang av ordningen, noe vi har sett frem til å bidra til. Blant annet gjelder dette mål, resultater og forutsigbarhet for ordningen. Disse gjennomgangene har imidlertid uteblitt, noe vi synes er svært synd. En åpen gjennomgang ville sikret både demokratisk deltakelse og forutsigbarhet for organisasjonene.  

Vi vil med dette på det sterkeste oppfordre komiteen til å se spesielt på organisasjonsstøtten under kap. 1138, post 70 under behandlingen av dette budsjettet, og bidra til å sikre organisasjonenes rammevilkår i en svært utfordrende og vanskelig tid.

Anne Tollerud