Smakebiter fra fjorårets legatsøkere
Nå er Norges Vels næringsutviklingslegater for 2021 lyst ut. I år støtter vi prosjekter innen bærekraftig matproduksjon og lokale mat- og kulturopplevelser. Frist for å søke er 1. juni. Her er noen smakebiter fra fjorårets legatsøkere.
Norges Vel forvalter de tre næringsutviklings-legatene Landbrukslegatet, Utdanningslegatet og Kultur- og miljølegatet som støtter prosjekter og tiltak som bidrar til nyskapende næringsutvikling innenfor naturbaserte næringer.
Tema for utdelingen i fjor var økt bruk av norske råvarer. Det kom inn 148 søknader fordelt på de tre legatene. Det ble delt ut 900.000 i legatmidler til 16 aktører. Her er noen smakebiter.
Hveteflak til ølproduksjon
Ekeby Gårdsbryggeri er et lite, lokalt bryggeri i Moss. Der brygges det håndverksøl av nøye utvalgte råvarer, og de har eget utsalg på gården. Ekeby bruker 10 prosent importert hveteflak i produksjonen. Nå søkte de om støtte til å produsere egne hveteflak til mikrobryggeriet som ble etablert 2019. Nå har de sådd 35 dekar egen hvete, og de skal samarbeide med en mølle som kan produsere hveteflak til både egen produksjon og til salg. Det er 150 mikrobryggerier i Norge, og de fleste bruker hveteflak da produksjonen av hveteflak er langt enklere enn produksjon av malt.
Surpomp snacks av surdeigsrester
Melhus Bakeri er et lite håndverksbakeri i Melhus. Bakeriet ble etablert i 1914 og ivaretar både tradisjoner og nyskapende utvikling. I dag brukes alt for lite norskprodusert mel i produkter til mennesker, det meste går til dyrefor. Derfor ønsket de å produsere et produkt av norsk mel for kommersielt salg. I tillegg ønsket de å finne en måte å gjenbruke surdeigsrester fra brødbaking for å redusere matsvinn. Melhus bakeri søkte derfor støtte til å utvikle en ny type snacks «Surpomp» ved bruk av blant annet surdeigsrester fra eget bakeri. Produktet ble lansert høsten 2020, og er nå i salg. Bærekraft, gjenbruk, matutnyttelse og miljø har vært viktige aspekter i prosjektet.
Smørbart grønnsakspålegg
Lian Restaurant er en av Trondheims eldste og mest særegne restauranter. De søkte legatmidler for å heve de ansattes kompetanse innenfor sanking og bruk av ville nyttevekster og fermentering av grønnsaker for salg i dagligvare og storkjøkken. Restauranten ønsket med dette å få et bedre fotfeste i markedet for å finne flere inntektskilder. Syv ansatte deltok på kurs, og var dermed også sysselsatt i en periode med permitteringer som følge av korona-epidemien. I etterkant av kursene er det utviklet oppskrifter og fremgangsmetoder for å lage et smørbart grønnsakspålegg.
Gourmet-pizza med lokalmat
Fæby Bryggeri har skapt en frossenpizza i gourmet-style med ingredienser fra lokale leverandører på Innherred. Gårdspizzaen som er utviklet med støtte fra blant annet Norges Vels næringsutviklingslegater. Målet er å skape arbeidsplasser, både hos Fæby og hos de andre lokalmatprodusentene.
Den lokale og håndlagede gårdspizzaen består av:
Ost fra Vuku Gårdsmeieri
Tomatsaus med tomater fra Mære Landbruksskole
Bunn fra enten Innherredsbakeriet As eller Marens bakeri
Kjøtt fra Haugslia Gårdsbutikk, Halsan Kjøtt As og Inderøy Slakteri
Olje fra Gold of Italy