Tilapia-oppdrett over all forventning
Filmen viser flere prosjekter under den tyske bistandsorganisasjonen GIZ sitt program på Madagaskar. To minutter ut i filmen finner du Norges Vels prosjekt i Brickaville.
Til tross for utfordringer med corona, har tilapia-oppdretterne på Madagaskar fått svært gode resultater. Allerede i 2020 produserte de 14 tonn fisk, fire måneder tidligere enn forventet.
- De 50 oppdretterne i dette prosjektet, som støttes av den tyske bistandsorganisasjonen GIZ, har i løpet av det første året gravd sine første dammer og 33 av de er i gang med dam nummer to. Vi forventer at alle de planlagte 100 dammene er i gang med oppdrett av tilapia i løpet av 2021, sier prosjektleder Anne Mugaas i Norges Vel.
De 14 tonnene med tilapia ble høstet og solgt på markeder i hovedstaden Antananarivo og i havnebyen Tamatave som er nær prosjektområdet. I tillegg får oppdretterne selv beholde den minste fisken som ikke gir lønnsom markedspris ved salg.
Forsinkelser på grunn av COVID-19
- Dambyggingen tok lenger tid enn først planlagt på grunn av COVID-19. I perioden mars-juni 2020 var det spesielt vanskelig for teknikerne fra TDE å gi opplæring i dambygging og oppdrett. Restriksjoner for mobilitet gjorde at folk ikke kunne forflytte seg mellom kysten og hovedstaden. Det ble også vanskelig for oppdretterne å hjelpe hverandre med dambygging. Både begrensede åpningstider på markedet, portforbud for innbyggerne og noe begrenset kjøpekraft forsinket salget av fisken, men dette ble bedre utover året, sier Mugaas.
For å prøve å ta igjen forsinkelsene ble farmerne rådet til å bygge nesten dobbelt så store dammer som de først planlagte på 700 kvadratmeter. Dette førte i sin tur til både høyere inntekter og produksjon.
Verdikjeden utvikles, og inntektene øker
- Verdikjeden fra dambygging til salg av fersk fisk på is er under stadig utvikling. Kvinnene som videreselger fisken fra oppdretternes samvirkestruktur til lokale markeder, har økt sine inntekter. Det har også transportører av fisken og mennene som hjelper til med dambygging, sier Mugaaas.
Oppdretterne er organisert i et nyopprettet kooperativ som er tilknyttet samvirkeunionen Tilapia de l’Est (TDE). TDE har også flere andre kooperativer som medeiere, de eier et kvalitetsklekkeri med avl, og bidrar med input/fôrtilgang, teknisk assistanse, business-opplæring, markedsføring/salg og myndighetsdialog.
Opplæring til Gassiske myndigheter
Som en del av dette prosjektet har TDE også gitt opplæring til ansatte i Ministeriet for Landbruk, Husdyrhold og Fiskeri på Madagaskar. Departementet ønsket å bli oppdatert på nye teknikker som brukes i den lønnsomme modellen for tilapia-oppdrett som Norges Vel og TDE har utviklet siden 2011 med støtte fra Norad.
- Deltakerne var ansatte fra departementet på regionalt og nasjonalt nivå. De var svært fornøyd med innføringen i hvordan modellen virker og hva slags opplæring som gis til oppdretterne, der det også er fokus på at flere kvinner deltar på alle nivåer fra produksjon til ledelse, sier Mugaas.
Opplæringen er en del av et større prosjekt under GIZ hvor målet blant annet er økt samarbeid med myndighetene og andre aktører innen sektoren. De ønsker også å påvirke rammevilkårene for akvakultur, og da spesielt for ferskvannsoppdretten på Madagaskar.