Folk vil ha mer lokal mat

AdobeStock_96366353.jpeg

Vi bør spise mer lokal mat. Det mener hele 86 prosent av de spurte i en helt fersk studie fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO på OsloMet. Både interessen for, og støtten til, lokalprodusert norsk mat har økt betydelig i løpet av koronapandemien.

–Dette er veldig spennende tall, som langt på vei bekrefter det inntrykket vi har av den økte interessen for lokal bærekraftig matproduksjon i Norge. Som på mange andre områder har folk blitt mer oppmerksomme på og verdsetter mer det lokale under pandemien, sier Kari Clausen som er utviklingssjef for Norges Vel i Norge.

-Undersøkelsen fra SIFO bekrefter vårt inntrykk av at folk i større grad verdsetter lokal mat nå, enn før pandemien, sier Kari Clausen i Norges Vel.

-Undersøkelsen fra SIFO bekrefter vårt inntrykk av at folk i større grad verdsetter lokal mat nå, enn før pandemien, sier Kari Clausen i Norges Vel.

–Jeg tror at pandemien får oss nordmenn til å tenke annerledes rundt mat, og at vi ikke kan ta for gitt at forsyningslinjene fra verden rundt alltid er åpne. Det samme gjelder importert arbeidskraft og stengte grenser, og bøndene som er bekymret for om de faktisk får avlingene i hus, sier Annechen Bahr Bugge ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO på OsloMet.

Sammen med forsker Alexander Schjøll på OsloMet står hun bak en ny undersøkelse om forbrukernes betraktninger og betenkeligheter omkring mat, miljø og etikk.

Stoler mest på norsk mat

– Den økende opptattheten av lokalprodusert, norsk mat handler også om å støtte norske arbeidsplasser, levedyktige bygder og lokalsamfunn, forklarer Bugge.

Stadig flere setter spørsmålstegn ved langreist, importert mat. Både med tanke på bærekraft og beredskap mener forbrukerne at hvert land i stor grad bør basere seg på egne ressurser.

Forskeren minner om at dette er helt i tråd med FNs bærekraftmål og EUs strategi for å endre det europeiske matsystemet i en mer bærekraftig retning.

– Det lover bra at nordmenn generelt har høy tillit til kvaliteten på norske matvarer, kommenterer hun.

For forbrukerne handler det både om god dyrevelferd og mindre bruk av medisiner og sprøytemidler.

Like viktig for de yngre

Annechen Bahr Bugge fra SIFO peker på at også de yngre har blitt mer interessert i norsk mat og lokalmat det siste året. Foto: SIFO/Oslo Met.

Annechen Bahr Bugge fra SIFO peker på at også de yngre har blitt mer interessert i norsk mat og lokalmat det siste året. Foto: SIFO/Oslo Met.

Tidligere undersøkelser har vist at interessen for norsk mat og lokalmat har vært langt høyere blant de eldre enn de yngre, men nå har dette også økt hos de unge.

I denne undersøkelsen er det faktisk ingen forskjell mellom de yngre og eldre når det gjelder utsagnet om at vi bør spise mer lokalprodusert mat.

– Dette har blitt like viktig for de yngre som de eldre, understreker Bugge.

Nesten alle er altså enige om at Norge i større grad bør basere matproduksjonen på egne ressurser – ikke langreist, importert mat.

–Debatten om hva som er bærekraftig mat og bærekraftig matproduksjon er i ferd med å nyansere seg. Det har vært mange diskusjoner der ulike landbruksprodukter har vært satt opp mot hverandre, men nå kommer bevisstheten om hvor stor betydning det lokale og nasjonale har i et bærekraftperspektiv, sier Kari Clausen i Norges Vel.

Overrasket over høye tall

Her er flere tall fra undersøkelsen:

  • 73 prosent mener vi bør øke eller opprettholde produksjonen av kjøtt for å ivareta leveringssikkerhet, selvforsyning og beredskap.

  • Enda flere, 83 prosent, sier dette om melk og meieriprodukter.

  • 87 prosent foretrekker norskprodusert fisk, sjømat, kjøtt og meieri. Det var bare 3 prosent som svarte «nei». 10 prosent svarte «vet ikke».

  • 80 prosent oppgir at grunnen til at de foretrekker norsk mat, er at de ønsker å støtte norske arbeidsplasser.

– Vi har lenge foretrukket norsk mat, men i koronatiden har interessen for lokalprodusert mat fått et ytterligere oppsving. Men jeg er overrasket over at tallene er så høye, sier Bugge.


Tekst: Sonja Balci, SIFO / Leif-Arne Kristiansen, Norges Vel

AdobeStock_214274310.jpeg

Folkefinansiering av lokal mat

Norges Vel har nylig opprettet en egen portal for folkefinansiering av blant annet lokal mat. Her kan man søke støtte til ulike prosjekter og tiltak, samt bidra til å støtte gode lokale prosjekter.

Leif-Arne Kristiansen