Prioriterer sårbar norsk matproduksjon

Kari Clausen med et innovativt Norges Vel-prosjekt. Gjennom samvirket Norsk Matbygg etablerte Østfold-bønder en lokal verdikjede for bygg til mat og dermed en ny næringsmulighet.

Kari Clausen med et innovativt Norges Vel-prosjekt. Gjennom samvirket Norsk Matbygg etablerte Østfold-bønder en lokal verdikjede for bygg til mat og dermed en ny næringsmulighet.

– Årets midler fra Norges Vels legater skal prioritere prosjekter som fremmer bruk av norske ressurser og norsk matproduksjon. Den krisa vi står midt i nå har vist hvor sårbar norsk matproduksjon er, derfor mener vi det i år er spesielt viktig å prioritere gründere med gode ideer på disse områdene, sier Kari Clausen, utviklingssjef i Norges Vel.

– Mer enn noen gang har vi behov for å sikre innovativ bruk av landets egne ressurser for å utvikle og bevare lokale arbeidsplasser landet rundt. Derfor blir innovasjon og nytenking viktig og vi må finne overføringsverdier og lære av hverandre. Med årets utdeling av legatmidler ønsker vi å støtte prosjekter som i denne vanskelige tiden har fokus på å utnytte, bevare og finne nye løsninger knyttet til Norge som matprodusent, sier Kari Clausen.

At det er utfordrende tider for sårbare gründere gjør at Norges Vel er spesielt glade for å ha en relativt stor sum legatmidler å dele ut i år.

– Sjelden har vel en slik tildeling kommet på et bedre tidspunkt, sier Clausen.

900.000 kroner deles ut i 2020

Norges Vels Næringsutviklingslegater støtter prosjekter og tiltak som bidrar til nyskapende næringsutvikling innenfor naturbaserte næringer. I 2020 er det 900.000 kroner til utdeling fordelt på disse tre legatene:

  • Landbrukslegatet i Norges Vel støtter tiltak som bidrar til nyskapende næringsutvikling i landbruket

  • Utdanningslegatet i Norges Vel støtter tiltak som bidrar til kompetanseheving med mål om nyskapende næringsutvikling innenfor naturbaserte næringer

  • Kultur- og Miljølegatet i Norges Vel støtter tiltak som bidrar til nyskapende næringsutvikling innenfor kultur, klima og miljø i naturbaserte næringer

I årets søknadsbehandling vil vi i tillegg legge vekt på at prosjektet det søkes støtte til bidrar til å sikre og utvikle vår egen matforsyning og utnytte de ressursene vi har i landet.

 
Anne Tollerud