Leter etter gründer innen fremtidsmat
– I år skal Norges Vels Gründerpris gå til en gründer som jobber med fremtidens proteiner til mat, sier Øyvind Ørbeck Sørheim som leder Det Kongelige Selskap for Norges Vel. Han er nå på en nasjonal gründerjakt for å finne den beste kandidaten.
For første gang har Norges Vel valgt å knytte sin årlige gründerpris opp mot et tema som er «fremtidens proteiner til mat». Gründerprisen vil gå til en norsk gründer med potensial for å lykkes gjennom det grønne skiftet og bli en del av den bærekraftige matproduksjonen i 2050.
–Tilgang på proteiner er en av de store utfordringene for matproduksjonen i de neste tiårene. I 2050 har vi etter prognosene passert 10 milliarder mennesker på jorda. I tillegg står vi overfor store klimautfordringer som vi har satt som ambisjon å gjøre noe med innen 2030. Dette danner bakteppet for årets tema, forklarer Ørbeck Sørheim.
Prisen består av Norges Vels sølvmedalje, diplom og 25 000 kroner.
Utdelingen vil skje på konferansen «Mat 2050 – Bærekraftig matproduksjon» som Norges Vel arrangerer på DOGA i Oslo den 21. september i år.
Kandidatene til prisen vil bli vurdert av en egen jury som blant annet skal ta hensyn til følgende kriterier:
En verdig mottaker er fremtidsrettet og nyskapende, og bidrar til lokal utvikling
Innsatsen skal kunne stå som et mønster for annen nyskaping
Mottakeren har fokus på bærekraft og bidrar til det grønne skiftet
Les mer og nominer din kanditat før 27. april
Spennende jury fra mat, innovasjon og gründerskap
Vi håper på mange nominasjoner, og til å vurdere kandidatene har vi satt sammen en jury på seks personer med bred faglig bakgrunn fra både matproduksjon, innovasjon og gründerskap. De kan du bli bedre kjent med her.
Elisabeth Morthen
Elisabeth Morthen er administrerende direktør i Gartnerhallen SA, en samvirkebedrift for omsetning av norske grønnsaker, poteter, frukt og bær. Gartnerhallen omsetter om lag 65 % av all norsk grøntproduksjon, og hadde i 2019 en omsetning på vel 2,6 milliarder NOK.
Elisabeth har tidligere erfaring som konserndirektør i TINE, kommunikasjonsdirektør i Innovasjon Norge og ulike leder- og styreposisjoner i energibransjen. Hun er utdannet nærings- og ressursøkonom fra NMBU.
Inger Lise Rettedal
Inger Lise Rettedal driver Utstein Gard / Klostergarden® sammen med sin mann Anders Rettedal. De har småfe, storfe og gris, i tillegg til at det dyrkes poteter og grønnsaker på garden. De har også et gardsutsalg i et sjøhus som ble nominert til EU Mies-award for samtidsarkitektur i 2019.
Inger Lise jobber også med forretningsutvikling og styrearbeid. Hun sitter i dag i konsernstyret i Nortura SA, i styret i Det Norske Teatret AS og leder ressursgruppen for Mat i Næringsforeningen i Stavanger-regionen. Hun har tidligere vært styreleder i Gladmat AS og Matregionen AS, og var initiativtaker til å etablere matmanifestet i Rogaland. Inger Lise har en MBA i Merkevareledelse fra NHH, og er også utdannet agronom.
Tidligere har hun jobbet som leder innen samfunns- og myndighetskontakt i Equinor, med kommunikasjon og rådgivning i Aker Solutions og som rådgiver i Melvær&Lien Idé-entreprenør. Inger Lise har bred styreerfaring fra kultur- og samfunnsliv og har vært politiker og folkevalgt på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå, blant annet som møtende vararepresentant på Stortinget for Høyre i Rogaland.
Per Olav Skjervold
Per Olav Skjervold er administrerende direktør i Vitenparken Campus Ås, et viten- og opplevelsessenter som arbeider for å fremskynde det grønne skiftet og stimulere til utviklingen av bærekraftig grønn økonomi.
Per Olav er utdannet fra Norges miljø- og biovitenskapelige (NMBU), med en Dr.agric-grad.
Hans forskning innen akvakultur, bioteknologi og næringsmiddelteknologi har resultert i en rekke patenter og er kommersielt utnyttet av eksisterende industri (TINE, Storvik) og ved nyetableringer (Time temp, Hepmarin).
Per Olav har tidligere vært avdelingsdirektør i Divisjon for innovasjon i Norges forskningsråd, administrerende direktør i Ewos Innovation, innovasjonssjef og ansvarlig for marin forskning i Tine, samt medeier og styremedlem i Den blinde ku.
Hanne Frosta
Hanne Frosta er et av jurymedlemmene som skal vurdere kandidatene til Norges Vels Gründerpris. Hanne har et kokkehjerte med gründersjel. I 2000 startet hun slowfood-restauranten Hanne på Høyden, en økologisk restaurant med fokus på lokale, norske råvarer.
Hanne drives av å skape og utvikle nye produkter og prosjekter, og var blant annet initiativtaker til Bergen Ølfestival. Da hun solgte restauranten Hanne på Høyden, gikk hun videre til jobb som verksmester i fengselet på Ulvsnesøy i Bergen, der drømmen er å skape et selvforsynt fengsel hvor de innsatte dyrker grønnsaker, lager pølser og baker brød. Og å gi de innsatte en fagutdannelse som forbereder dem på et vanlig liv med en vanlig jobb.
Hanne er også foredragsholder og kursholder, og driver veiledning for gründere og produsenter. Hun har vært dommer for en rekke mat-entreprenørskapspriser. Selv har hun mottatt en rekke priser, blant annet: Årets kjøkkensjef, Espelid Hovigs Matkulturpris og Bondelagskokk.
Hun er kjent fra flere mat-program på tv og er medforfatter på bøkene Norske Smakar, På bedringens vei, og Bondes marked. Av utdannelse er Hanne kokk og Co-Active Coach, og hun jobber i dag for Kriminalomsorgen, Hordaland friomsorg.
Kari Clausen
Kari Clausen er utviklingssjef i Norges Vel der hun leder arbeidet med næringsutvikling i Norge. Dette omfatter et bredt spekter av prosjekter med fokus på å bidra til livskraftige lokalsamfunn gjennom lokal næringsutvikling.
Hun har bred ledererfaring fra ledelse av næringsmiddelforskning og rådgivning innen næringsmiddelsektoren nasjonalt og internasjonalt samt ulike strategiske allianser innen næringsmiddelforskning.
Kari har også bakgrunn fra rådgiving og prosjektledelse, med fartstid fra tidligere Matforsk (nå NOFIMA) og Distriktenes Utbyggingsfond (nå Innovasjon Norge) og styreerfaring fra en rekke ulike selskaper. Av utdannelse er Kari cand. agric. i næringsmiddelfag fra NMBU med tilleggsutdannelse innen ledelse og styrearbeid.
Hun liker å arbeide i kjernen av viktige områder for å bidra til en bærekraftig, grønn omstilling i Norge. I Norges Vel gjør hun dette gjennom spennende prosjekter som bidrar til å sikre og skape nye lokale arbeidsplasser.
Marius Sandvik
Marius Sandvik er seniorrådgiver i Norges Vel. Han jobber med entreprenørskap og er prosjektleder for Etablerertjenesten i Follo og Østfold, der han møter mange spennende og interessante oppstartsbedrifter og nettverkspartnere.
Marius har arbeidet med en rekke ulike prosjekter innen innovasjon og entreprenørskap på Østlandet. Gjennom årene har han bistått utallige oppstartsbedrifter med alt fra finansiering til å finne det riktige kommersielle utgangspunktet. Han tok også initiativ til, og deltok i arbeidet med å bringe Etablerertjenesten inn i akademia og innovasjons- og entreprenørskapsarbeidet til NMBU på Ås.
Han har blant annet sittet i styringsgruppen til Oslo Innovation Week og er en ettertraktet foreleser omkring entreprenørskapsfaglige tema. Marius har også sittet i juryen for Oslo Bys etablererpris i flere år.
Marius har en cand. mag. grad fra universitetet i Oslo og Bi, samt en master i informasjon og samfunnskontakt fra University of Western Sidney.