Skal produsere AflaSafe for trygg mat

De blå kulene er det forebyggende bioproduktet AflaSafe som brukes mot muggsoppgiften aflatoksin. Foto: AflaSafe/IITA

De blå kulene er det forebyggende bioproduktet AflaSafe som brukes mot muggsoppgiften aflatoksin. Foto: AflaSafe/IITA

Mange cashewnøtt-bønder i Mosambik dyrker også peanøtter, men det er et betydelig problem med aflatoksin, en muggsoppgift som kan finnes i matvarer som peanøtter, mais og kassava. Med støtte fra Norad startet Norges Vel i 2019 et prosjekt for å produsere et forebyggende biologisk produkt som heter AflaSafe i Mosambik.

- Dette vil gi bøndene muligheten til å forebygge aflatoksin, i tillegg til at produksjon, distribusjon og høyere matvarekvalitet vil bidra til å etablere flere arbeidsplasser. Peanøtter som er uten aflatoksin blir trygge for lokale forbrukere, og vil også kunne selges til særegne markeder som lokale kylling-selskaper og til internasjonale markeder for en høyere pris, sier prosjektleder Karsten Gjefle i Norges Vel.

800 bønder har fått opplæring

Lokale cashewbønder som her dyrker peanøtter mellom cashew-trærne.

Lokale cashewbønder som her dyrker peanøtter mellom cashew-trærne.

Et lokalt laboratorie er betydelig oppgradert og en fabrikk skal etter planen produsere AflaSafe i Mosambik innen utgangen av 2020.

I 2019 fikk 800 bønder opplæring i bruk av AflaSafe og ca. 400 hektar med peanøtt-planter ble behandlet med AflaSafe importert fra Tanzania. Effekten vil kunne måles ved innhøstingen i april/mai.

Prosjektet ledes av Norges Vel, og er støttet av Norad.

AflaSafe kan løse en helsetrussel

Aflatoksin fra mat svekker immunforsvaret og kan bidra til leverkreft eller leversvikt og utgjør en stor helsetrussel for både mennesker og produksjonsdyr i mange fattige land, hvor tilgang på matvarer og muligheten til å teste matvarer er begrenset. 

Målet er å skape tilstrekkelig produksjon av AflaSafe i Mosambik til å sikre nasjonal tilgang til produktet. Dette vil hjelpe bøndene, men er også til fordel for forbrukere som daglig konsumerer mat med aflatoksiner. AflaSafe er bygget opp slik at plantene får naturlig beskyttelse og produktet skader hverken mennesker, miljø eller mat.

Årsaken til at AflaSafe bør produseres lokalt er at det er et biologisk middel som virker best når det utvikles og tilpasses til de enkelte regioners varianter av aflatoksin.

Anne Tollerud