Tre finalekandidater til Gründerprisen
Lofoten Seaweed Company, Attåtnæring og Greentech Innovators er med i finalen om å få Norges Vels Gründerpris for 2020.
Av 17 nominerte til prisen var det disse tre som ble med videre etter juryens vurdering av kandidatene. Hvem som endelig går av med seieren vil bli annonsert i september.
Årets tema er «Fremtidens proteiner til mat» og juryen la vekt på at alle tre er spennende kandidater som har kommet langt i gründerskapet.
Her kan du lese litt mer om de tre aktuelle kandidatene:
Attåtnæring
Attåtnæring utvikler og selger sunnere godsaker med mersmak, det kaller vi attåtnæring.
Vi produserer og selger Ølsprøtt i to varianter. Ølsprøtt Original og Ølsprøtt med Ramsløk er en snacks fremstilt av et restprodukt fra ølproduksjon (mask). Resultatet er et sunnere og godt knaskemiddel, som kan nytes alene eller sammen med andre godsaker.
Lofoten Seaweed Company
I fiskeværet Napp i Lofoten tar vi sjømattradisjonene et steg videre. Tang og tare er bærekraftig mat for framtiden. Vår visjon er å gi deg spennende og brukervennlige produkter som gjør det lett å ta gode valg for egen helse og havet vårt, samtidig som du nyter god mat.
Vi håndplukker og høster viltvoksende tang og tare i en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer. Det rene, kalde og næringsrike vannet gir perfekte vekstforhold og topp kvalitet.
Greentech Innovators
Greeentech Innovators AS er et oppstartsselskap som skal produsere protein av matavfall fra næringsmiddelindustri og husholdninger. Dette skal gjøres ved å fermentere matrester ved BIR bedrift sitt anlegg ved Flesland. Her skal de produsere encelleprotein som skal brukes som fôringrediens til akvakultur. I prosessen blir det også produsert organisk gjødsel. Dette skal brukes i datterselskapet Algaepro til produksjon av mikroalger. Algene inneholder både marine proteiner og omega-3 fettsyrer.
En bredere presentasjon av de tre finalistene kommer over sommeren.
Juryen for Norges Vels Gründerpris
I år skal Norges Vels Gründerpris gå til en gründer som jobber med fremtidens proteiner til mat. Juryen har sett etter en gründer med potensial for å lykkes gjennom det grønne skiftet for å bli en del av den bærekraftige matproduksjonen i 2050.
Juryen har bestått av:
• Elisabeth Morthen, administrerende direktør i Gartnerhallen SA
• Inger Lise Rettedal, driver Utstein Gard / Klostergarden®
• Per Olav Skjervold, nylig pensjonert administrerende direktør i Vitenparken Campus Ås
• Hanne Frosta, kokk og matambassadør
• Marius Sandvik, seniorrådgiver Norges Vel innenfor entreprenørskap og prosjektleder for Etablerertjenesten i Follo og Østfold
• Kari Clausen, utviklingssjef i Norges Vel (juryleder)