Tvinnereim lanserte ny strategi for matsikkerhet på Hellerud gård
Tirsdag 29. november var det fullt hus hos Norges Vel på Hellerud gård, da utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim lanserte Norges nye strategi for matsikkerhet i utviklingspolitikken.
Landbruks- og matminister Sandra Borch, politikere og ansatte i bransjen var samlet for lanseringen av strategien «Kraftsamling mot svolt – ein politikk for auka sjølforsyning». Lunsj fra norske samvirkebedrifter ble servert før Tvinnereim åpnet med hvorfor lanseringen fant plass på Hellerud Gård med Norges Vel sin lange historie med arbeid med samvirker.
—Det var helt naturlig at vi valgte Hellerud gård og Norges Vel som sted for å gjøre det, fordi Norges Vel har jobbet i flere hundre år med verdikjeder og produktivitetsvekst hos småbønder. Først i Norge, nå i andre land. Og det er en fantastisk måte å drive utviklingspolitikk nedenfra og opp, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.
Matsikkerhet og kampen mot sult som hovedprioritering i den norske utviklingspolitikken.
—Pandemi, klima og krig gjør at vi kan stå ovenfor en global matkrise uten sidestykke. For å motvirke økende sult tar regjeringen nå et krafttak. Med denne strategien samler vi den norske innsatsen for matsikkerhet ved å satse på småskalprodusenter av mat og deres verdikjeder. Vi skal medvirke til økt selvforsyning i utviklingsland, sier Tvinnereim.
Strategien «Kraftsamling mot svolt – ein politikk for auka sjølforsyning» er en del av regjeringens arbeid med matsikkerhet og kampen mot sult, og deres innsats for endring av matsystemer i utviklingsland. Svært mange utviklingsland er avhengige av utenlandsk import for å ivareta nasjonal matsikkerhet, og etter pandemien og den russiske invasjonen av Ukraina har sårbarheten i de globale matsystemene blitt ekstra synlige. Strategien har et mål om å bidra til et mer robust matsystem som i større grad baserer seg på lokal og nasjonal matproduksjon.
Satsing på organisering av bønder
Strategien peker frem viktigheten med organisering av bønder, hvilken betydning det har for økt inntekt til småskala matprodusenter, hvordan det gir en mer balansert maktfordeling i matsystemet og større lokal verdiskaping. Strategien presiserer også at det ligger et stort potensial for mer effektiv klimatilpasning dersom småskalaprodusentene er organisert.
Tvinnereim trakk frem det norske landbruket og gjennombruddet for samvirkemodellene på starten av 1900-tallet, og hvordan organiseringen på den tiden førte til at verdiene som ble skapt ble liggende hos de som organiserte seg.
—I mange utviklingsland er denne type organisering en fjern drøm. Mange steder står småbønder mutters alene når de skal forholde seg til de som selger de såkorn eller gjødsel, eller når de skal selge sine produkter, ofte uforedla, på et marked.
I tråd med Norges Vel sitt internasjonale arbeid
Norges Vel har jobbet med organisering av bønder i 170 år, og har siden 1979 tatt med denne lange erfaringen inn i det internasjonale arbeidet. Derfor er det positivt å se en strategi der småskala matprodusenter løftes høyt på agendaen, og at det er tydelig fokus på organisering, lokale verdikjeder og klimatilpasning.
—Det er mange grunner til å støtte fokuset strategien har på organisering av småskalaprodusenter, blant annet i samvirker. Ikke minst i det vi vet blir en tid hvor klimaendringene treffer raskere og mer brutalt enn tidligere, og hvor det å stå sammen i større enheter han være det nærmeste mange småskala produsenter kommer en forsikring, sier Anita Sæbø, Utenlandssjef i Norges Vel.
I dag jobber Norges Vel med småskala matprodusenter, deres verdikjeder og klimarobust matproduksjon i Madagaskar, Mosambik og Tanzania. Les mer om hvordan Norges Vel jobber med samvirkebistand.
Her finner du Norges nye strategi for matsikkerhet i utviklingspolitikken
Her kan du se hele lanseringen på nett-tv