Grunderprisvinner utfordrer etablerte sannheter om hvor grønnsaker kan dyrkes
Årets vinner bidrar til økt matproduksjon og utfordrer etablerte sannheter på et sted der ingen kunne tro at noe kunne gro. Norges Vels Gründerpris 2021 går til Sofia Maria Bang Elm og Avdem Gardsgrønt.
Norges Vels Gründerpris ble overrakt på Felles nasjonal nettverkssamling for andelslandbruk og markedshager som ble holdt den 7. desember på Mathallen i Oslo. Sofia visste at hun var finalist, men ikke at hun hadde gått helt til topps.
– Dette var virkelig en overraskelse, sier en veldig fornøyd prisvinner, som fikk prisen av utviklingssjef for nasjonalt område i Norges Vel, Kari Clausen, som også har ledet årets jury.
Vil fortsette med formidling
– Da jeg fikk høre at jeg var finalist, begynte jeg å tenke på hva jeg skulle bruke prispengene til om jeg vant, sier Sofia. Sammen med markedshageentusiast Elisabeth Fagerland som driver Grønt frå Grindal, ønsker hun å skrive bok.
– Det blir en slags oppskriftsbok om markedshager og hvordan man setter i gang, sier Sofia.
Omstilling under pandemien
Det Kongelige Selskap for Norges Vel har i år sett etter gründere innen bærekraftig lokal mat, drikke og opplevelser som har klart å omstille seg til koronapandemiens betingelser og skapt lønnsomhet og positive ringvirkninger lokalt i en svært krevende tid.
– Vi er opptatt av at prisen skal være med på å oppmuntre til lokal verdiskaping. Pandemien har vist oss hvor viktig det er å øke vår egen selvforsyningsgrad til å dyrke egen mat, og Sofia har en forretningsmodell som viser at man kan ta i bruk større deler av landet til matproduksjon, sier utviklingssjef Kari Clausen i Norges Vel som ledet årets jury.
Der ingen kunne tro at noe kunne gro
Sofia dyrker mat på et sted der ingen kunne tro at noe kunne gro. På Avdem gård på Lesja i Gudbrandsdalen, 600 moh. dyrker hun rundt 40-50 forskjellig typer grønnsaker på 2,5 mål av beitemarken som tilhører hennes svigerforeldre. I et utfordrende klima der snøen kan finne på å komme allerede i juli, bruker Sofia stort sett håndkraft til å jobbe med jorden og ingen kunstgjødsel eller sprøytemidler.
–Med tanke på at kun tre prosent av jorda i Norge brukes til matproduksjon, viser Sofia at det går an å dyrke mat flere steder i landet, og da spesielt i fjellregionen. Å ta i bruk hele landet til matproduksjon er noe vi virkelig heier på og støtter, sier Kari.
Pandemien har skapt mange utfordringer, men den har også skapt mange nye muligheter
Grønnsakene fra Avdem Gardsgrønt selger Sofia via en abonnementsordning til lokalmiljøet rundt Lesja, til tre restauranter, i gårdsbutikken Avdemsbue og en selvbetjeningsvogn som hun startet med under pandemien.
– Sofia fant nye kanaler å selge produktene sine på da restaurantmarkedet kollapset og nye bein å stå på, gjennom kursing og mentorvirksomhet. Hun deler raust av sin kunnskap som gjør at andre får mulighet til å gjøre det samme, og står som et mønster for annen nyskaping i fjellregionen, sier Kari.
Totalt kom det inn 21 forslag hvor av 8 gikk videre til juryen som hadde i oppgave å innstille en vinner av prisen, samt to finalister til hederlig omtale. Juryens innstilling ble enstemmig vedtatt av direksjonen i Norges Vel.
– Pandemien har skapt mange utfordringer, men den har også skapt mange nye muligheter. Vi ser av forslagene som kom inn at det er mange som har vært flinke til å ta tak i mulighetene å skape omstilling og lønnsomhet, sier Kari om årets kandidater.
Juryens begrunnelse
Juryen har utnevnt gründeren Sofia Maria Bang Elm med bedriften Avdem Gardsgrønt som vinner av Norges Vels gründerpris 2021.
Sofia Maria Bang Elm driver suksessfull grønnsaksdyrking, 600 moh. på rundt 2,5 mål og har dermed gått i bresjen for å knuse etablerte sannheter om hvor i landet og hvor mye areal som er nødvendig for å drive lønnsom grønnsaksproduksjon i Norge.
Juryen ser Avdem Gardsgrønt som en uslepen diamant med stort potensial til å inspirere flere som ønsker å drive egen produksjon og kan lett stå som et mønster for annen nyskaping.
Gjennom pandemien har Sofia klart å omstille seg og økt lønnsomheten ved hjelp av en selvbetjeningsvogn, kurs- og mentorvirksomhet og er et forbilde for unge bønder og andre som har lyst til å gå inn i grønnsaksproduksjon.
Juryen har bestått av
Angelita H. Eriksen, gründer og daglig leder av Lofoten Seaweed Company og fjorårets vinner
Anita Bui, Head of Operations i Sustainability Hub Norway (S-HUB)
Eleni Simeou Askim, rådgiver for politikk og partnerskap i Ungt Entreprenørskap Norge
Lars Bjørn Larsen som bl.a. er daglig leder i Bidra AS
Mats Olsen, seniorrådgiver entreprenørskap i Det Kongelige Selskap for Norges Vel
Kari Clausen, utviklingssjef Norge i Det Kongelige Selskap for Norges Vel og juryleder
De tre finalistene
Sofia Maria Bang Elm med bedriften Avdem Gardsgrønt, vinner av Norges Vels Gründerpris 2021
Anne Koppang med bedriften Feddie Distillery, tildeles diplom og hederlig omtale
Danièl Rouge Madsen med bedriften Craftly, tildeles diplom og hederlig omtale
Om Norges Vels Gründerpris
Norges Vels Gründerpris skal premiere og oppmuntre til nyskaping og igangsetting. Prisen tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift - i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.
Prisen består av Norges Vels Sølvmedalje, diplom og 25 000 kroner.
Fra og med 2020 lyses prisen ut med et eget tema. I 2021 har temaet vært «Gründere i krisetid» der man har sett etter gründere innen bærekraftig lokal mat, drikke og opplevelser som har klart å omstille seg til koronapandemiens betingelser og skapt lønnsomhet i en utfordrende tid.
Det Kongelige Selskap for Norges Vel er en ideell og uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å skape en fremtidsrettet og bærekraftig matsektor i Norge og internasjonalt.