Gründerskap i vårt sirkulære matsystem
Til alle gründere som jobber med sirkulære løsninger og modeller innen mat og matproduksjon: Vi vil høre fra deg!
Omstillingen til et sirkulært matsystem er viktig for å håndtere klimaendringer og ivareta biodiversitet, der råstoffer som fortsatt har en verdi blir utnyttet bedre og der viktige næringsstoffer bevares. Dette er felles utfordringer for både blå og grønn sektor, og vi ønsker derfor å motta nominasjoner av gründere fra begge sektorene til årets pris.
I tillegg er reduksjon av matsvinn i handelen og servicebransjen en stor utfordring i et sirkulært perspektiv, og vi håper å se spennende og gode løsninger på dette også.
Du kan nominere deg selv eller andre på skjemaet nederst på siden.
Sirkulær økonomi og mat
Kort fortalt kan vi si at et sirkulært matsystem handler om å optimalisere og redusere ressursbruk, unngå ressurslekkasjer gjennom hele verdikjeden for mat og føre ressursene tilbake til matkretsløpet.
Et matsystem i en sirkulær økonomi dreier seg blant annet om å forhindre matsvinn, omfordele overflødig spiselig mat til menneskelig konsum og overføre annen nyttbar mat og matavfall til biprodukter og nye produkter.
Helhetlig tilnærming
Sirkulær matproduksjon er en helhetlig tilnærming til å takle de miljømessige, sosiale og økonomiske utfordringene knyttet til vårt nåværende matsystem.
Ved å ta i bruk regenerativ praksis både i jordbruket og i marin sektor, redusere matavfall og fremme ressurseffektivitet, kan vi skape et mer bærekraftig og motstandsdyktig matsystem som ivaretar vår matsikkerhet og oppfyller behovene til nåværende og fremtidige generasjoner.
Ser etter sirkulære matgründere
Til Norges Vels Gründerpris for 2024 leter vi derfor etter spennende og nytenkende gründere som jobber med sirkulære løsninger for et mer bærekraftig matsystem.
Ut over dette skal juryen ta hensyn til følgende:
En verdig mottaker er fremtidsrettet og nyskapende, og bidrar til lokal utvikling
Innsatsen skal kunne stå som et mønster for annen nyskaping
Vinneren har fokus på bærekraft og bidrar til det grønne skiftet
Kjenner du deg igjen i denne beskrivelsen?
Kjenner du noen andre som passer?
Fristen for å nominere er 15. juni 2024.
Om prisen
Prisen består av Norges Vels Sølvmedalje, diplom og 25 000 kroner.
Kandidatene til prisen vil bli vurdert av en egen fagjury bestående av eksterne og interne medlemmer.
Prisen deles ut på konferansen Gründerkraft 14. november.
Alle som ønsker det kan nominere kandidater til Norges Vels Gründerpris. Forslaget må begrunnes i forhold til krav for tildeling, og være innenfor årets tema. Opplysningene må kunne etterprøves. Det er også lov til å nominere seg selv.
Forslag til Norges Vels Gründerpris 2024
Noen opplever problem med skjemaet. Da kan du sende inn opplysningene på e-post: grunderpris@norgesvel.no - pass på å få med alle opplysningene vi ber om i skjemaet.
Om Norges Vels Gründerpris
Norges Vels Gründerpris ble etablert som Norges Vels Sølvmedalje i 1893 for engasjement innen landbruksspørsmål. I dag er Sølvmedaljen en gründerpris som gir honnør til nyskaping og igangsetting. Prisen tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift - i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.