Norske og nordiske byggsorter til malt

Visste du at når du drikker norsk øl, er vannet stort sett den eneste norske råvaren involvert? Alt annet er importert. Nå arbeider Norges Vel med å ta frem eldre norske og nordiske økologiske byggsorter til malting og ølbrygging.

Vi ønsker at flere produsenter skal få øynene opp for norskdyrket maltbygg med norsk eller nordisk kulturhistorisk opprinnelse. I dette arbeidet inngår dyrking og utvikling av norske og nordiske sorter til malting og ølbrygging.

BYGG TIL MALT

Prosjektleder

Turi-Britt Kuepers

Periode

2020 -

Samarbeidspartnere

Vi samarbeider blant annet med Malteriet, Norsk bruksgenbank, Økologisk Spesialkorn Skandinavia, og flere bryggerier og destillerier.

Finansiering

Arbeidet med norske og nordiske maltbyggsorter er støttet av:
Landbruksdirektoratet,
Viken fylkeskommune og
Buskerud fylkeskommune.

I tillegg kartlegges markedspotensialet for nye verdikjeder for drikkevarer basert på norsk malt av disse økologiske byggsortene.

Lokale produkter med lokalt råstoff

Malt er spiret og tørket korn, oftest bygg på grunn av byggets høye enzympotensial, harde skall og høye innhold av stivelse. I prosessen dannes ulike enzymer, som vanligvis brukes til å bryte ned stivelsen til gjærbart sukker. Malt brukes til å brygge øl og til enkelte typer brennevin som whisky.

Av ølentusiaster regnes maltet som ølets kropp og sjel, og er avgjørende for smak og identitet til den gylne drikken. Øl med lokal identitet, historie og smak bør dermed ha råstoff med de samme karaktertrekkene, det betyr malt laget av norskdyrket bygg.

Må bygge kompetansen på nytt

Norsk maltproduksjon ble lagt ned tidlig på 80-tallet, da den måtte gi tapt i konkurransen med importert malt som både hadde lavere priser og mer stabil kvalitet. Dermed forsvant også det meste av landets kompetanse på byggmalting. Gjennom Norges Vels arbeid utvikles både lokale råvarer og kompetanse.

Både i Norge og internasjonalt ser vi økende interesse for spesialiteter med lokal tilhørighet, identitet og historie. Spesielt mikro-, håndverks-, og gårdsbryggerier har arbeidet mye med produktutvikling med lokal tilknytning. Norsk byggproduksjon og malting kan dermed gi nye muligheter for verdiskaping på gårder som produserer korn, og det gir småskalabryggerier mulighet til å differensiere sine produkter i markedet.

Turi-Britt og Mohammad undersøker utviklingen av kornet på testfeltet på Hellerud gård.

Herta er bare en av flere byggsorter som prøves ut for malting.

F.V: Kjersti Gravningen fra Malteriet med landbruksforvalter Erik A. Berger og prosjektleder Turi-Britt Kuepers fra Norges Vel.

Kornet på testfeltet er klart for innhøsting.

Fra forsøksfelt til testsmaking

Feltforsøkene gjennomføres økologisk på Hellerud gård og Nordre Lie gård. Det tas jordprøver, gjødsling tilpasses økologisk drift, og kornet følges regelmessig gjennom sesongen for utvikling og eventuell sykdom.

Det er en økende internasjonal trend å bruke eldre lokale sorter til øl og whisky. Innsiktsarbeidet vårt viser at det er økende interesse for dette også i Norge.

Inne i malteriet hos Halfdan og Kjersti på Nordre Lie gård. 

Bygget skal gjennom flere prosesser i forskjellige tanker som bløtlegging (støping), spiring og tørking/risting før det blir til malt.

Ølglass med øl for testsmaking

Fra testsmakingen av øl fra malt fra forskjellige typer korn.

Anne Tollerud