Norsk Bruksgenbank
Det finnes et stort mangfold av gamle korn- og grønnsakssorter som er tilpasset norske forhold, men som ikke lenger er i bruk. Gjennom Norsk Bruksgenbank tar vi disse sortene fram igjen for å sikre genetisk mangfold i norske og nordiske sorter.
Eldre norske og nordiske plantesorter som har andre egenskaper enn dagens sorter, og kan blant annet være mer hardføre i møte med klimaendringer med mer tørke eller nedbør. Disse plantesortene kan bidra til både økt matsikkerhet, nye næringsmuligheter og økt mangfold til forbrukerne.
NORSK BRUKSGENBANK
Norsk Bruksgenbank SA ble etablert som et samvirke høsten 2018 av aktører som ønsker å ta vare på plantegenetisk materiale og sikre det genetiske mangfoldet i norske og nordiske sorter.
Prosjektleder
Medeiere
Økologisk Spesialkorn DA
Finansiering
Norsk Bruksgenbank er etablert for å være et formelt og synlig samarbeidsorgan for alle produsenter og dyrkere av norske frø som naturlig hører hjemme i en bruksgenbank.
Bruksgenbanken har som mål å oppformere og tilgjengeliggjøre eldre plantemateriale for praktisk dyrking og forskning.
Oppformering
Å oppformere eldre sorter korn og grønnsaker er en del av det grunnleggende arbeidet for Norsk Bruksgenbank. Mange gamle sorter av korn og grønnsaker er bevart i den Nordiske genbanken NordGen. Bruksgenbanker, forskningsinstitusjoner og andre spesielt interesserte kan hente ut frø som er bevart der, men får utdelt små mengder, kanskje bare 100 frø. Dermed er det behov for oppformering som kan ta flere år før det det blir en stor nok mengde.
Oppformering av korn foregår på Norges Vels gård Hellerud i Lillestrøm, hos Økologisk spesialkorn DA i Sigdal og hos Gullimunn As sine medeiere i Trøndelag. Det er kun Solhatt økologisk hagebruk som driver frøavl av grønnsaker.
Kartlegger egenskaper i korn
Ulike kornslag krever ulike vekstforhold, og de har ulike bruksområder. Bakeegenskaper, næringsinnhold og smak kan variere og gi et økt mangfold av produkter. Mange av de eldre kornsortene krever håndverksbaking og passer godt til hjemmebaking.
Med klimaendringer, uro i verden og økt bevissthet rundt matsikkerhet, er det flere som ønsker å dyrke korn i liten skala, også i områder som i dag er utenfor kornområdene. Da kommer de gamle sortene til sin rett, spesielt sorter som er avlet frem for å passe til klimaet i fjellbygdene, på Vestlandet eller i Trøndelag.
Med tanke på fremtidig matsikkerhet og nye næringsmuligheter kartlegger vi egenskapene til noen av de gamle norske kornsortene. Det må økt kunnskap og synlighet til om sortene skal komme ut i markedet og i daglig bruk.
Flere norske grønnsakssorter
Tidligere har det blitt avlet frø av grønnsaker i Norge for å utvikle sorter som er spesielt tilpasset også regionale forhold. Men i dag finnes det ingen sortsutvikling og nærmest ingen frøavl i Norge. Mesteparten av grønnsaksfrøene, også det som pakkes til hobbymarkedet, kommer fra utlandet.
Solhatt økologisk hagebruk, som er medeier i Norsk bruksgenbank, startet med frøavl av grønnsaker i 2012, og satser blant annet på eldre norske sorter av grønnsaker som ikke har vært tilgjengelig på mange år. I 2022 er det totalt 19 gamle, norske grønnsakssorter tilgjengelig, av både hodekål, erter, bønner, neper, kålrot, tomat, løk og karve.