Kutter effekttopper med brukte bilbatterier

Brukte bilbatterier til venstre. Omformere og styringsenhet til høyre.

På Røysland Gaard i Rogaland er det ikke bare gjort smarte grep når det gjelder å håndtere overskuddsvarmen fra slakteriet på gården. Her brukes også gamle bilbatterier til å kutte effekttopper i strømforbruket.

Artikkelen er en del av Fornybar energi på gården - smarte energiløsninger

TEKNOLOGI: Solceller og batteripakke av bilbatteri fra elbil

HVEM: Kjell Ivar Ueland

HVA: Oppdrett av utegris og wagyu-storfe, samt slakteri, produksjonslokale og kjøttbutikk

HVOR: Røysland Gaard på Jæren

Familiebedriften Nyyyt holder til på Røysland Gaard på Jæren. Gården har eget slakteri (les egen artikkel om hvordan de effektivt utnytter overskuddsvarmen) og produksjonslokale, samt kjøttbutikk. Kjell Ivar Ueland er styreleder for bedriften, men driver også som bonde med oppdrett av utegris og wagyu-storfe. Med utgangspunkt i et betydelig energibehov på mellom 600 000 og 700 000 kWh, og en stor interesse for egenprodusert energi og energieffektivitet, eksperimenterer han med innovative energiløsninger.

Solceller og bilbatterier fra elbil

Hele den sørvendte delen av taket på slakteriet til Ueland er dekket med solceller som produserer rundt 50 000 kWh i året. I tillegg består fornybaranlegget av en batteripakke sammensatt av seks tidligere Nissan Leaf-bilbatterier. Hvert batteri har en kapasitet på 20 kWh, og samlet utgjør de en lagringskapasitet på 120 kWh. Batteriene kan lades eller utlades over en 2-timers periode, og kan gi en effekt på 60 kW. Etter 1,5 års drift har Ueland ikke opplevd utfordringer med verken solceller eller batterier.

Som regel vil strømforbruket på gården være betydelig større enn mengden strøm som produseres av solcellene, men i tilfeller hvor det produseres mer strøm fra solcellene enn det brukes, vil overskuddsstrømmen gå til å lade opp batteriene. Ettersom strømmen fra solcellene normalt sett brukes direkte til driften på gården, lades batteriene hovedsakelig opp fra strømnettet. Oppladingen av batteripakken gjøres, så langt det er mulig, i perioder når strømmen er rimelig.

Kutter effekttopper med batteri

Hovedformålet med batteriene er ikke å lagre eventuell overskuddstrøm fra solcellene, men å kutte effekttopper. Driften av slakteriet fører til et svært ujevnt strømforbruk på gården, med tidspunkter hvor elektrisitetsbehovet er betydelig høyere enn ellers i døgnet. Dette resulterer i høye effekttopper, som er kostbart på grunn av tarifferingen av effekt. Batteriene fungerer som en ressurs for å minske disse toppene, og dermed redusere strømregninga.

Og det er nettopp korte, høye effekttopper som det lønner seg mest å kutte. Dette er fordi effekttariffen beregnes etter hvor høy toppen(e) blir, og fordi kutting av korte topper ikke krever så stort batteri – hvilket vil si en lavere investeringskostnad enn ved behov som krever batterier med større lagringskapasitet.

Hvorfor effekttariffer?

Strømnettet må dimensjoneres etter den høyeste belastningen. Dersom vi klarer å fordele noe av forbruket mer jevnt utover døgnet og dermed unngår høyt strømforbruk til samme tid, unngår vi også å bygge unødvendig strømnett som koster mye penger og fører til inngrep i naturen. Effekttariffer er ment å gi oss insentiver til å jevne ut strømforbruket vårt, og på den måten bidra til å holde kostnadene nede.

Nettleien består av flere deler, og når det gjelder effekttariff kan beregningen av denne variere noe fra nettselskap til nettselskap. Men, det er ganske vanlig at effektleddet for bedrifter avregnes etter høyeste effektuttak per kalendermåned. Deretter ganges dette effektuttaket opp med en pris per kW. I figuren nedenfor kan vi se hvordan batteripakken på Røysland Gaard er satt til å redusere de høyeste effekttoppene fra 115kW til 65kW - en betydelig reduksjon på 50 kW. I dette tilfellet gir det en årlig besparelse på ca 25.500 kroner (basert på det lokale nettselskapet Enidas tariffer per 01.01.23.).

Strømforbruket på gården over et døgn den 6. januar 2023 (den gule grafen). Grensen for når batteriet skal slå inn for å kutte effekt, er satt til 65 kW, og vises av den blå grafen.

Ønsker å bruke batteriene til nødstrøm

Ueland har et ønske om å utvide bruken av batteriene til nødstrøm ved strømbrudd. Måten å gjøre dette på, er gjennom å sette opp en prioriteringsliste for å sikre at viktige laster opprettholdes frem til strømmen er tilbake. Batteriene vil da kun levere strøm til lastene på denne listen.

En annen viktig faktor ved bruk av batteriene som nødstrøm, er hensynet til de som arbeider med strømnettet når det er nede. Det er sentralt at det ikke leveres strøm ut på nettet, verken fra solcellene eller batteriene, ved et strømbrudd. Dette handler om sikkerhet.

Et tredje aspekt ved bruk av batteriene som nødstrøm, er at man da ikke kan utnytte hele lagringskapasiteten til batteriene til å kutte effekttopper. Hvis hele kapasiteten til batteripakken akkurat har blitt brukt til å kutte en effekttopp når strømmen faller ut, vil det ikke være strøm igjen på batteriet til å drifte de viktigste lastene ved strømbrudd. Noe av kapasiteten til batteriet må derfor reserveres til reservestrøm, i tilfelle strømbrudd.

Batteripakken i dette anelgget er levert av ECO STOR

Smart bruk av batteri

Dersom du vurderer å investere i et batteri, er det lurt å tenke gjennom hva batteriet primært skal brukes til. Mange vil nok først og fremst tenke at de skal bruke det til å lagre overskuddsstrøm fra solceller, for så å bruke strømmen senere ved behov. Det er ikke sikkert at dette er spesielt lønnsomt. Det kan være at bruk av batteriet til å kutte de høyeste effekttoppene for å redusere effekttariffen kan være en bedre ide. Men for at dette skal være lønnsomt, må det i relativt korte perioder brukes mye strøm. Lave og lange effekttopper er ikke et egnet utgangspunkt for lønnsom bruk av et batteri.

Ragnhild Bjelland-Hanley