6 Økonomiske faktorer

De forskjellige fornybarteknologiene har sine særtrekk, men når det skal foretas økonomiske vurderinger er det en del fellestrekk for faktorene som inngår i en lønnsomhetsberegning. Særlig for teknologiene som utnytter ressursene sol, vind og vann. Alle fornybarprosjekter må vurderes på individuell basis – her finnes ingen generelle fasitsvar med to streker under!

Kostnader og inntekter

Her er de viktigste faktorene på kostnads- og inntektssiden som må vurderes i de fleste fornybarprosjekter:

Ressursgrunnlaget/forventet energiproduksjon: Ressursgrunnlaget, som sol, vind og vann, er avgjørende for hvilken energiproduksjon som kan forventes, og er dermed et nøkkelement for hvilken lønnsomhet du kan forvente i løpet av anleggets levetid.

Investeringskostnaden: Ressursen er gratis, men teknologiene som er nødvendige for å utnytte ressursene byr på en betydelig investeringskostnad. Som en del av investeringskostnaden for et komplett anlegg må det også inkluderes andre kostnader enn bare utgiften til den energiproduserende enheten. Dette kan være annet nødvendig utstyr, bygningsmessige arbeider, installasjon, og kostnader forbundet med nett-tilknytning. Ta kontakt med leverandører av relevante produkter og tjenester for å få prisestimater du kan sammenligne. Og husk: Sjekk om du kan få støtte til investeringen – se artikkelen om rammevilkår.

Fremtidige strømkostnader: Dette er en viktig faktor for hvordan økonomien i en fornybar-investering blir seende ut, men det råder en del usikkerhet rundt hvordan strømprisen vil utvikle seg i løpet av levetiden til et fornybaranlegg (som normalt er flere tiår).

Hvis du ønsker å lese mer om dette temaet, kan du for eksempel se på analysene i følgende rapporter:

Det bør legges til grunn en realistisk prisbane for strømkostnaden fremover når økonomien i et prosjekt vurderes.

Drifts- og vedlikeholdskostnader: Denne faktoren vil variere mellom de forskjellige fornybarteknologiene, og delvis også for spesifikke produkt- og anleggsløsninger. 

Finansieringsbetingelser: Hvordan er for eksempel finansieringsbetingelsene på et eventuelt lån?

Merkevarebygging: Egenprodusert fornybar energi kan være et element som bidrar til å bygge bondens merkevare og dermed fremtidig mulig inntjening. Denne faktoren kan være vanskelig å måle i kroner og øre, men for noen kan dette være en viktig betraktning når økonomien i et prosjekt er oppe til vurdering.

Tilbakebetalingstid og avkastning

Økonomien i et fornybarprosjekt kan betraktes på litt forskjellige måter. Noen tenker på dette i form av hva som er tilbakebetalingstiden for anlegget. Da er det viktig å huske at selv om tilbakebetalingstiden i en del tilfeller kan være lang, så må dette vurderes opp mot den lange levetiden til fornybaranlegget.   

Andre er opptatt av avkastning på investeringen (internrente) eller nåverdi. Hvordan er forventet avkastning i forhold til for eksempel å sette penger i banken? Dersom målet utelukkende er å tjene penger er det kanskje andre investeringsmuligheter som aksjer og lignende som gir større og raskere forventet avkastning enn en investering i fornybarteknologi.

En annen måte å se det på, er at en fornybarinvestering er en trygg investering ettersom den kan tenkes på som en langsiktig fastprisavtale på energi som vil holde seg på samme nivå uavhengig av prisutviklingen i strømmarkedet de neste 20-40 årene. Forenklet kan det oppsummeres slik:

Når du deler kostnaden av anlegget på hvor mange kWh anlegget vil produsere over levetiden får du kostnad per kWh over levetiden

Lønnsomhetsveileder for solcelleanlegg

Dersom det er solcelleanlegg du vurderer, kan vi anbefale å ta en kikk på publikasjonen Lønnsomhetsveileder - Solcelleanlegg i landbruket som er utviklet av Nelfo og Norconsult. Veilederen tar for seg et eksempelgårdsbruk med solcelleanlegg og beregner lønnsomhet for flere ulike scenarier.

Før du investerer

En investering i fornybar energi er som regel en betydelig kostnad. På samme måte som ved andre større investeringer er det lurt å stille forberedt når du tar kontakt med tilbydere. Les deg opp på teknologien du ønsker å investere i, og bruk ellers sunn fornuft underveis i prosessen.

Her er noen generelle tips som kan være nyttige i dialog med leverandører:

  • Be om tilbud fra minst to leverandører. Få tilbudet skriftlig med spesifikasjon av hva som inngår i prisen. Når du vurderer tilbudene, pass på at disse er sammenlignbare med tanke på hva de inkluderer. Avhengig av størrelse og kompleksitet på anlegget kan det være nødvendig å beskrive ønsker og krav til leveransen for i neste omgang å være i stand til å sammenligne tilbudene. Det må i slike tilfeller lages en kravspesifikasjon som forteller tilbyder hva det spørres om. Søk bistand til denne jobben dersom du ikke vil eller kan gjøre den selv.

  • Sjekk at leverandøren er registrert i Brønnøysundregisteret.

  • Få referanser (og sjekk dem).

  • Spør om produktets kvalitet, levetid og garantier.

  • Inngå en skriftlig avtale med leverandøren(e) før arbeidet starter. Arbeidet skal utføres fagmessig og ifølge regelverket.

  • Få dokumentasjon ved overlevering. Dokumentasjonen er viktig blant annet for å utføre riktig vedlikehold.

Når det gjelder investering i solcelleanlegg anbefaler vi at du tar en kikk på disse publikasjonene som vi har utviklet sammen med Nelfo. Her gir vi tips og råd til deg som vurderer solcelleanlegg på gården.

 
Anne Tollerud