7 Rammevilkår

Noen rammevilkår er felles for to eller flere av de forskjellige fornybarteknologiene.

I denne artikkelen følger en gjennomgang av disse:

Plusskundeordningen
Tilskudd fra Bionova og Enova
Konsesjon og plan- og bygningsloven

Plusskundeordningen

En plusskunde er en nettkunde som har et eget anlegg for produksjon av strøm. Når produksjonen fra anlegget er mindre enn eget forbruk, kjøpes strømmen man trenger fra en kraftleverandør. I perioder hvor produksjonen er større enn eget forbruk, leveres overskuddsstrømmen automatisk til kraftnettet.

Plusskunder betaler ikke fastledd for innmating og må ikke betale nettleie for forbruket som dekkes av egenprodusert strøm.

Det er en grense for hvor mye strøm du kan levere som plusskunde. Mater du inn over 100 kW i strømnettet på en gang regnes du som vanlig kraftprodusent, ikke plusskunde. Andre vilkår gjelder for ordinære kraftprodusenter - du kan lese mer om dette her.

Hvor mye kan du mate inn på nettet?

En kunde kan utnytte hele hovedsikringen sin til både uttak og innmating. Hvis du ikke mater inn mer enn tilsvarende størrelsen på hovedsikringen, og det fører til at nettet må oppgraderes, er det nettselskapet som skal bære kostnaden for dette.

Dersom kunden derimot ønsker å utvide sin hovedsikring, skal kunden betale anleggsbidrag hvis dette fører til at nettet må oppgraderes. (Kilde: NVE)

For å kunne levere og få betalt for egenprodusert strøm må du ha en avtale både med din lokale netteier og en strømleverandør. I tillegg må du ha en automatisk strømmåler (AMS-måler). Forbruksdata fra AMS-måleren samles kontinuerlig inn hos datasentralen Elhub, og alt går automatisk – du slipper å gjøre noe selv etter at anlegget er installert og godkjent.

For å få betalt for overskuddsstrøm som leveres ut i nettet, må du velge en kraftleverandør som tilbyr plusskundeavtale - det er ikke alle kraftleverandører som har dette. Hva du kan få betalt for kilowattimene du selger, varierer fra selskap til selskap, men gjeldende spotpris er ganske vanlig. En plusskunde kan ikke selge strøm til noen andre enn en kraftleverandør, og man må også kjøpe strøm fra samme kraftleverandør som man selger til.

Nettselskapet stiller tekniske og sikkerhetsmessige krav til plusskundeanlegg som man må etterkomme. Det er plusskundens ansvar i samarbeid med installatør å sørge for at anlegget tilfredsstiller kravene som gjelder i eget nettområde, samt sende inn nødvendig dokumentasjon til nettselskapet.


Tilskudd fra Bionova og Enova

Bionova er en satsing på bioøkonomi og klimatiltak for jordbruk-, skogbruk- og havbruksnæringene, og er etablert som en del av Innovasjon Norge. Søknader blir behandlet fortløpende.

Det er primært bønder og skogeiere som kan motta finansering, og investeringene som kan motta støtte er:

Investeringer i gårdsvarmeanlegg: Det kan gis støtte til investeringer i fornybare energiløsninger fra bioenergi eller varmegjenvinning på gårdsbruk.

Tilskudd til anlegg for varmesalg: Det kan gis støtte til anlegg for varmesalg for bioenergi, samt til forstudie og forprosjekt.

Tilskudd til veksthus: Det kan gis investeringsstøtte til fornybare energiløsninger i veksthus innenfor bioenergi og varmegjenvinning.

Tilskudd til biogass- og biokullanlegg: Det kan gis støtte til anlegg som kan produsere biogass, varme, elkraft, biodrivstoff og biokull på bioråstoff, samt til utviklings- og utprøvingsprosjekter for ny produksjonsteknologi og nye løsninger på gården.

Tilskudd til flislager og tørkeanlegg for brenselsproduksjon: Det kan gis støtte til investeringer til opparbeidelse av tomt, lager og tørker for brenselsflis der det er markedsmessig behov.

Hvordan gå frem?

Retningslinjene for de ulike tilskuddene gjennomgås på Innovasjon Norge sin hjemmeside. Innovasjon Norge har også rådgivere som kan bistå gårdbrukere i en eventuell søknadsprosess, oversikten over disse finner man også på hjemmesiden.

Dersom du ønsker å investere i et anlegg hvor energien skal brukes til det private forbruket på gården (altså til forbruket i bolig, ikke til drift), så finnes det støttemuligheter gjennom Enova. Enova kan støtte diverse energitiltak til forbruk i bolig og fritidsbolig, som for eksempel væske-til-vann-varmepumpe, biokjel, solfangere eller produksjon av egen elektrisitet ved hjelp av solceller, vindmøller eller vannkraftverk. En oversikt over energitiltakene som støttes og hvordan du skal gå frem for å motta støtte, finner du på Enova sin hjemmeside.


Konsesjon og Plan og bygningsloven

En konsesjon er kort fortalt en tillatelse fra en offentlig myndighet til å kunne gjøre noe, for eksempel kan man få konsesjon til å bygge ut et vassdrag for kraftproduksjon, til å bygge og drive høyspenningsanlegg osv. Visse aktiviteter krever at man søker konsesjon, eller at skal det vurderes om det skal søkes konsesjon. Konsesjonsprosesser kan i en del tilfeller være tidkrevende affærer.

Plan- og bygningsloven (PBL) bestemmer hvordan landets arealer skal brukes og reguleres. Loven gjelder alle typer aktiviteter og virksomheter knyttet til fast eiendom, med noen unntak. Kommunene er sentrale aktører i forvaltningen av denne loven.

Både konsesjon og Plan- og bygningsloven er relevante temaer i forbindelse med tiltak innen fornybar energi. Det henvises til disse rammevilkårene og hvilken innvirkning disse har i den individuelle gjennomgangen av de forskjellige fornybarteknologiene.

Anne Tollerud