Fossilfri seter i Østerdalen

IMG_2510.jpg

Startskuddet har nå gått for fossilfri drift på setra til Hanne Østgaard Tingstad og Erling Tingstad. Med solceller og ny batteriløsning på plass, er planen at setra skal driftes med fornybar energi.

Ustuvollen ligger idyllisk til ved Setersjøen i Dalsbygda i Os i Østerdalen. Her har Østgaardingene hatt setra i mange hundre år. I dag er det Hanne Østgaard Tingstad og Erling Tingstad som driver gården i Dalsbygda og seter med 25 – 30 melkekyr.

Strømnettet ikke et alternativ

Da Erling for noen år siden undersøkte muligheten for å få setra tilkoblet strømnettet, viste dette seg å komme med en skyhøy prislapp. Mange setre er i realiteten avskåret fra muligheten for å koble seg til nettet, enten fordi setra ligger for langt unna eller fordi en tilkobling medfører en svært stor engangsutgift for bonden.

For Erling og kona Hanne ble dette starten på et annet løp. I samarbeid med EnergiPluss AS har de nå fått på plass et kombinert anlegg bestående av solceller og batteri. Målsetningen er at anlegget skal sørge for at setra blir forsynt med nok fornybar energi til å drive melkemaskin, melketank, varmtvannstanker og seterhus.

Vi er veldig fornøyd med at anlegget nå er oppe og går

Batteriet, som er en containerløsning på 1700 kilo og kan lagre 48 kW-timer, skal fraktes hjem til gården til Tingstad mellom driftssesongene på setra. På gården vil batteriet bli tilkoblet strømnettet, og her skal det bidra til å redusere effekttopper i strømforbruket, utnytte variasjoner i strømprisen og fungere som nødstrømsløsning. Planen er at det skal utvikles et intelligent styringssystem for batterienheten i løpet av den nærmeste fremtiden.

Fakta

Anlegget er bygget inn i en container med batterier, elektronikk og styresystemer.  Det er montert 48 stk. solcellepaneler på taket.

  • Litiumbatterier 48kWh

  • DC konvertere

  • AC Hybrid invertere, for 1 fas og 3 fas

  • Styringssystemer

  • Fjernovervåkning/ styring ved hjelp av PC eller app på telefonen

  • Nødstrømsaggregat

Oppkobling av nødstrømsaggregat skjer automatisk dersom solcellene og batteriet ikke kan tilføre nok energi til behovene på setra, for eksempel ved dårlig vær over lang tid.

IMG_2486.jpg

Anlegget til Tingstad er på mange måter en pilot hvor flere utfordrende aspekter skal testes og løses. Et off-grid anlegg på denne størrelsen i denne sektoren byr på andre tekniske utfordringer enn løsninger som er rettet mot for eksempel privathyttemarkedet.

Spennende oppstart

Solcellene ble montert på setra i Dalsbygda høsten 2019, mens batteripakken ankom setra 22. juni 2020. Det tok rundt seks timer for teamet fra EnergiPluss å montere, teste og sette anlegget i drift denne dagen, og klokken fire på ettermiddagen kunne daglig leder i EnergiPluss, Ole Petter Hansæl, formelt overlevere anlegget til eier. Det var mange som pustet lettet ut da denne milepælen var vel overstått, ikke minst Hansæl selv:

- Denne dagen har jeg sett frem til lenge, og for en fantastisk dag det har vært! Vi hadde en episode med skikkelig høy puls da anlegget syntes å være helt “dødt” uten at vi skjønte hvorfor, men feilen ble lokalisert og vi fikk anlegget opp å gå. Det er både moro og utfordrende å jobbe frem bærekraftige løsninger som skal møte behovene i landbruket, og vi har en ambisjon om at anlegg som dette etter hvert skal bli hyllevare.

Battericontaineren skulle egentlig ha blitt fraktet opp til setra i månedsskiftet mai-juni, men på grunn av de store snømengdene i fjellet måtte dette utsettes. Etter at batteriet hadde kommet frem til setra den 22. juni, ble det lastet av ved hjelp av en stor traktor og deretter montert på et fundament. Teamet fra EnergiPluss hadde en del tekniske oppgaver som måtte løses i løpet av dagen, og måtte blant annet bygge om noe av utstyret på setra fra trefas til enfas for å få balanse på fasene. De hadde også teknisk hjelp helt fra England, hvor det satt en ingeniør fra batterileverandøren og assisterte med driftssettingen av batteriet.   

Tro på bærekraftig fremtid

Erling Tingstad foran fjøset med batteriakke og solcelletak

Erling Tingstad har tro på en bærekraftig fremtid i landbruket:

- Vi er veldig fornøyde med at anlegget nå er oppe og går, og er selvfølgelig også veldig spente på hvordan løsningen vil fungere over tid. For oss har det vært viktig å gi et lite bidrag til en enda mer bærekraftig drift i landbruket, og vi håper at erfaringer som vi gjør oss underveis kan være til nytte for andre bønder. Det jobbes jo nå bredt i landbruket med bærekraft, og det skal bli spennende å se hvordan bondeyrket utvikler seg over de neste tiårene.    

Onsdag 8. juli kl. 10.00–13.00 arrangeres det en “offisiell åpning” av det fossilfrie seteranlegget. Arrangementet er åpent for alle interesserte, og barn er hjertelig velkomne. Les mer om åpningen her.

Om prosjektet

Seterdrift anses av mange som en spesielt verdifull del av norsk jordbruk som det er ønskelig å opprettholde og helst styrke. En av utfordringene som seterbrukere står overfor, er tilgang på bærekraftige og stabile løsninger for energiforsyning på setra. På ei seter i Os i Østerdalen har eierne Erling og Hanne nylig fått installert solceller med en batteriløsning.

Norges Vel skal følge med på hvordan anlegget fungerer over en periode på to driftssesonger på setra, og bidra til å spre kunnskap og erfaringer til relevante målgrupper. Prosjektet støttes av Fylkesmannen i Innlandet, og informasjon fra prosjektet vil også deles av våre samarbeidspartnere Norsk seterkultur, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norges Bondelag, Klimasmart Landbruk Østfold og Norsk Landbruksrådgiving. Det tekniske anlegget har mottatt støtte fra Innovasjon Norge.

Du kan lese mer om prosjektet her


IMG_0454.JPG

Bli medlem!

Vi er en ideell medlemsorganisasjon som jobber med mat, landbruk og marine næringer. Som medlem i Norges Vel er du med på å støtte utviklingen av livskraftige lokalsamfunn både i Norge og internasjonalt.

Anne Tollerud