Norad fornyer avtalen med Norges Vel

Reinaart Pretorius (til høyre) sammen med lokale bønder og samarbeidspartnere i Tanzania.

Reinaart Pretorius (til høyre) sammen med lokale bønder og samarbeidspartnere i Tanzania.

Norad og Norges Vel har inngått en ny fireårig avtale fra 2020-2023. - Jeg er glad for å videreføre det gode og viktige samarbeidet med Norad som gir langsiktighet for våre prosjekter i Afrika, sier Norges Vels utenlandssjef, Reinaart Pretorius.

Norad har i år inngått tolv avtaler for 4,3 milliarder kroner med norske sivilsamfunnsorganisasjoner, der Norges Vel har fått tilsagn om 67.320.000 kroner fordelt over fire år.

Avtalene skal samlet bidra til å styrke sivilt samfunn i utviklingsland og dets evne og kapasitet til å fremme utvikling i eget land. Bærekraftsmålene og prinsippet om at ingen skal utelates er førende for arbeidet.

Tre verdikjeder i tre land

- I den kommende perioden vil Norges Vel fokuserer på de tre landene Madagaskar, Tanzania og Mosambik. Innenfor Norad-avtalen vil vi arbeide med tre klare og tydelige verdikjeder for ris, tilapia og cashew, sier Pretorius.

Ris i Tanzania

Bøndene leverer risen til et felles rislager. Klikk på bildet for å lese mer om prosjektet.

Bøndene leverer risen til et felles rislager. Klikk på bildet for å lese mer om prosjektet.

I dette prosjektet ønsker Norges Vel å bidra både til bedre avlinger og et samarbeid og organisering som gir småprodusentene økt markedsmakt og økt fortjeneste. Det gjør vi i samarbeid med RUDI (Rural Urban Development Initiative) og RCT (Rice Council of Tanzania).

- Så langt er to risselskaper etablert, og vi arbeider nå målrettet med å sikre økonomisk og produksjonsmessig bærekraft til selskapene og alle bønder som er involvert i dette arbeidet. Videre vil vi også se på et potensielt samarbeid med myndighetene om risgenbanken i Tanzania, sier prosjektleder Helene Lie, som leder dette arbeidet fra Norge i tett samarbeid med Norges Vels lokale kontor i Dar es Salaam.

Alle bidrar når oppdrettsfisken skal samles inn. Klikk på bildet for å lese mer om prosjektet.

Alle bidrar når oppdrettsfisken skal samles inn. Klikk på bildet for å lese mer om prosjektet.

Næringsutvikling på Madagaskar basert på oppdrett av fiskearten Tilapia niloticus, er et viktig satsingsområde for Norges Vel sammen med vår lokale partner Tilapia d’ Est (TDE). Prosjektet bidrar til fattigdomsreduksjon, flere arbeidsplasser og bedre ernæring hos befolkningen.

- Nå arbeider vi med å konsolidere den overordnede forretnings-enheten og aktiviteter hos produsentene, blant annet gjennom å øke antall dammer per produsent. Samarbeidet med GIZ, “Tyske Norad”, vil bidra til økt produksjon, omsetning og forbedret  ernæring. Også i dette prosjektet jobbes det tydelig med bærekraftig utvikling av forretningsmodell og produksjon, sier prosjektleder Anne Mugaas.

Disse plantene skal bli til store cashewtrær. Klikk på bildet for å lese mer om prosjektet.

Disse plantene skal bli til store cashewtrær. Klikk på bildet for å lese mer om prosjektet.

Sammen med Brynild Gruppen og IKURU har Norges Vel bidratt til økt nøtteproduksjon og lokal prosessering. Dette skaper flere arbeidsplasser og økte inntekter for lokalbefolkningen.

- I kommende periode vil vi ha sterkere fokus på agroøkologi i Mosambik. Det betyr mer organisk forvaltning av jord og landbruk uten gjødsel, og bruk av naturlige ressurser som jordforbedring, sier prosjektleder Anita Sæbø.

Faser ut arbeid i Uganda

- I 2020 faser vi ut arbeidet med å restrukturere kjøttsektoren i Uganda, der vi i mange år har samarbeidet med Nortura, Uganda Meat Producers Cooperative Union Ltd (UMPCU) og Norad, sier Pretorius.

Samarbeidet har styrket de 33 kjøttproduserende kooperativene som er medlemmer av UMPCU, og etablert det bondeeide selskapet Uganda Farmers Meat Company (UFMC), slik at bøndene nå får bedre tilgang til markedet og en god pris for dyrene sine.

Styrker sivilt samfunn med lokale partnerskap

Våre prosjekter bidrar til styrking av sivilt samfunn i tråd med Norads prinsipper for støtte til sivilt samfunn, herunder en partnerskapsmodell der ressurser og innflytelse overføres til lokalt forankrede partnerorganisasjoner. De bidrar også til å oppfylle bærekraftsmålene.

- Gjennom avtalen gir Norad oss mulighet til å fortsette vårt arbeid for å oppnå matsikkerhet, fattigdomsbekjempelse og partnerskap, som i bærekraftsmål 2, 8 og 17, avslutter Pretorius.

Anne Tollerud