Er du spent på årets gründer?

Om ikke lenge blir det klart hvem som får Norges Vels Gründerpris og hvem som får hederlig omtale. Også i år har vi fått med oss noen av de beste folka til å vurdere kandidatene til Norges Vels Gründerpris. Møt juryen her:

Norges Vels Gründerpris skal i år gå til en klimabevisst gründer innen matproduksjon fra sjø og land. Gründeren kan også tilhøre opplevelsesnæringer som på en eller annen måte omfatter bærekraft.

Vi fikk mange nominasjoner og juryen har valgt ut tre spennende og svært forskjellige matbedrifter: Malteriet, Urchinomics og Onna Greens.

Johanne Kjuus er Head of Sustainability i Orkla Foods Norge, som er Norge største merkevareselskap innen blant annet mat, Orkla Norge.

Johanne har lang erfaring innen norsk matsektor. Hun har jobbet med de største dagligvarevarekjedene både som fagsjef handel i Virke og gjennom sitt arbeid i NIBIO, hvor hun ledet en utredningsavdeling for verdiskaping i norsk mat- og landbrukssektor.

Hun har en master i miljø- og ressursøkonomi fra Handelshøyskolen - NMBU på Ås, der hun også har sittet i styret.

Johanne har et stort engasjement for å bidra til et bærekraftig matsystem – i en norsk kontekst.


Jorun Pedersen er administrerende direktør i Ard Innovation: Tech trans Office for NMBU Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og NIBIO, Norsk institutt for bioøkonomi.

Tidligere har Jorun vært konsulent i forretningsutvikling og hatt oppdrag som «Management for Hire» i flere oppstartsselskaper.

I sin tidligere stilling som generalsekretær i Connect Norge, ved Universitetet i Oslo og i Oslo kommune har hun hatt ansvar innen innovasjon, kommersialisering, IPR og forretningsutvikling i flere år.

Jorun Pedersen har Cand. Scient.-grad fra Universitetet i Oslo (UiO).


Ola Hedstein er grunnlegger av Rethink Food sammen med Siv Heimdal. Selskapet har som mål å gjøre bærekraftig matproduksjon lønnsomt. Blant annet ved bruk av ny kunnskap og teknologi.

Han kommer fra en gård på Skatval og har arbeidet med mat og landbruk i mer enn 30 år i ulike virksomheter som Nortura SA, NHO Næringslivets Hovedorganisasjon, Landbruks- og matdepartementet (Norge), Stiftelsen Norsk Mat og Norsk Landbrukssamvirke.

Han har også vært Vice President i International Co-operative Agricultural Organisation (ICAO).


Foto: Avdem Gardsgrønt

Sofia Maria Bang Elm er fjorårets vinner av Norges Vels Gründerpris. Hun er utdannet økologisk agronom fra Sogn jord- og hagebruksskule. I 2017 startet hun Avdem Gardsgrønt i 2017, en av Norges første markedshager.

Markedshager er små, intensive grønnsaksproduksjoner som ofte drives uten bruk av traktor. Her er diversitet og jordfruktbarhet i høysete, og salget foregår uten mellomledd.

Utover å drive Avdem Gardsgrønt, holder Sofia kurs og reiser rundt og holder foredrag. Hun sitter i nettverksgruppen i prosjektet Robust Småskala Grønt, og er for andre året med i prosjektet Grønnsaksproduksjon og annen dyrking i fjellandbruket.

Gjennom Norsk Landbruksrådgiving sin mentorordning, har hun årlig vært mentor for 2-3 nye bønder som vil starte egen markedshage. Sofia var vinneren av Norges Vels Gründerpris for 2021.


Marius Sandvik er seniorrådgiver for forretningsutvikling og entreprenørskap i Norges Vel. Han har 16 års erfaring fra å bistå bedrifter med finansiering, forretnings- og konseptutvikling, samt kurs- og rådgivningsvirksomhet.

Siden 2006 har Marius jobbet med en rekke ulike prosjekter innen innovasjon og entreprenørskap både nasjonalt og internasjonalt. Han er en ettertraktet foreleser omkring entreprenørskapsfaglige tema og har bistått utallige oppstartsbedrifter med alt fra finansiering til å finne det riktige kommersielle utgangspunktet.

Han har en cand.mag.-grad fra universitetet i Oslo og Bi, samt en master i informasjon og samfunnskontakt fra University of Western Sidney.


Kari Clausen leder juryen som skal vurdere kandidatene til Norges Vels Gründerpris 2021.   

Kari er utviklingssjef i Norges Vel der hun leder arbeidet med næringsutvikling i Norge.  

Hun har bred ledererfaring fra ledelse av næringsmiddelforskning og rådgivning innen næringsmiddelsektoren nasjonalt og internasjonalt samt ulike strategiske allianser innen næringsmiddelforskning.   

Kari har også bakgrunn fra rådgiving og prosjektledelse, med fartstid fra Matforsk (nå NOFIMA) og Distriktenes Utbyggingsfond (nå Innovasjon Norge) og styreerfaring fra en rekke ulike selskaper. Av utdannelse er Kari cand. agric. i næringsmiddelfag fra NMBU med tilleggsutdannelse innen ledelse og styrearbeid.

Anne Tollerud