Har kurset over 400 i fornybar energi

- Kursene våre gir gårdbrukerne godt grunnlag for å ta beslutningen om å investere i fornybar energi eller ikke, sier Tore Filbakk.

Økende energipriser og klima-oppmerksomhet gjør at flere får øynene opp for fornybar energi i landbruket. Det siste året har vår fornybarrådgiver Tore Filbakk holdt kurs for mer enn 400 gårdbrukere landet rundt.

Vi spør Tore hva gårdbrukerne er mest opptatt av når de deltar på kurs?

- Det de aller fleste spør om er lønnsomheten ved å satse på fornybar energi. Og så er mange teknisk interesserte i hvordan anleggene virker, sier Tore.

Han forteller at jevnt over er kunnskapen god blant bøndene som deltar på kursene. Her går Tore gjennom teknologien og økonomien i fornybaranlegg, og ser spesielt på hvilke faktorer som har betydning for lønnsomhet og driftsmetode.

Gir gode beslutningsgrunnlag

- Jeg vet om flere som har vært på våre kurs og bygd fornybaranlegg etterpå. Men noen deltakere har også sett at det ikke passet så godt for deres gårdsbruk som de først trodde. Det er jo ikke et mål at alle skal bygge fornybaranlegg. Og et av de viktigste målene med kursene vi holder, er nettopp å gi nøytrale råd som bidrar til et godt beslutningsgrunnlag for gårdbrukeren, sier Tore.

Tore holder kurs i både bioenergi og solenergi. Når strømprisene er høye er investeringer i fornybar energi mer lønnsomt, og denne lønnsomheten kan også styres hvis nasjonale og lokale rammevilkår legger til rette for det. Spesielt for biogass har lønnsomheten blitt bedre de siste årene grunnet bedre støtteordninger.

Finner vi gull i møkkakjelleren?

Husdyrgjødsel en av de største ressursene for produksjon av biogass. Men i dag utgjør biogassproduksjon på gårdsanlegg en svært liten andel av den totale biogassproduksjonen.

Regjeringen hadde som mål at 30 prosent av husdyrgjødsla skulle gå til biogassproduksjon innen 2020. Ifølge Norsk Landbruksrådgiving (NLR) gikk bare en prosent av gjødsla til slik produksjon i 2021, så her har vi mye å gå på.

Høye energipriser og bedre tilskuddsordninger har nå økt lønnsomheten for å installere biogassanlegg på gården. I tillegg står en ny gjødselforskrift på trappene, kan metan bli det neste energieventyret?

Fordeler med biogassanlegg

  • Biogass erstatter fossile energibærere og reduserer dermed CO2-utslipp

  • Bruk av husdyrgjødsel i biogassproduksjonen kan redusere utslipp av metan- og lystgass knyttet til lagringen

  • Bedre og mer fornuftig bruk av husdyrgjødsel

  • Redusert bruk av kunstgjødsel

  • Erstatter energi, og sparer strømpris, nettleie og avgifter

Fagdag og studietur

I januar var Tore foredragsholder under fagdag om bioenergi i regi av Rogaland Biogassnettverk. Deltakerne besøkte to biogassanlegg i Rakkestad, samt biogasslaboratoriet hos Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås.

Fra biogassanlegget til Kjell Kopperud i Rakkestad

Fra Biogassanlegget til Elling Ruggli i Rakkestad

Fra biogasslaboratoriet på NMBU i Ås

 Kjøler økonomien med sol

Landbruket har store takflater som passer godt for solenergi, og det er en økende andel gårdbrukere som etablerer slike anlegg.

Norges bondelag har ambisjoner om at norsk landbruk skal bli fossilfritt innen 2030. Økt bruk av solenergi i landbruket kan bidra til å nå dette målet.

Solenergi er svært godt egnet i landbruket fordi mange har høyt energibehov nettopp i sommerhalvåret når produksjonen fra solenergianlegget er på det høyeste.

Som vi har sett det siste året, blir gårdbrukere ekstra sårbare for svingninger i kraftprisen, og det å bli delvis selvforsynt med bærekraftig energi kan gi bedre økonomisk forutsigbarhet.

På sikt kan kanskje landbruket også bli en leverandør av miljøvennlig energi, som et tilleggsprodukt til matproduksjonen.

Fordeler med solenergianlegg

  • Landbruket har store takflater som egner seg for solceller

  • Solenergi er en fornybar ressurs og en miljø- og klimavennlig energikilde.

  • Solcelleanlegg krever lite vedlikehold, og har ingen utslipp ved drift.

  • Bedre kontroll over og reduserte strømkostnader

  • Mulighet for å selge overskuddsstrøm

 Tester ut solenergi på Hellerud

Også hos Norges Vel er vi nå iferd med å prøve ut solenergi. Her fra monteringen av solcellepaneler på taket til hovedadministrasjonsbygget på Hellerud gård i Lillestrøm kommune høsten 2022.



Vil du vite mer?

Finn ut hvordan vi jobber med fornybar energi i landbruket, og hvilke tilbud vi har av informasjon og kurs.

Anne TollerudFornybart