Meninger: Kritisk til kvotemeldingen

Asbjørn Stavland 320x250.jpg

–Kvotemeldingen, som nå skal behandles i Stortinget, ivaretar ikke verdiskapingspotensialet i kystfisket på en god nok måte, sier Asbjørn Stavland som er seniorrådgiver for marin sektor og kulturarv i Norges Vel.

Han er også svært kritisk til at Stortinget velger å gå i gang med behandlingen av meldingen før Riksrevisjonen leverer sin omfattende rapport med gjennomgang av kvotesystem, fiskeflåtestrukturen og eierskap, og tilgang til fisket. Riksrevisjonens rapport undersøker blant annet i hvilken grad endringer i kvotesystemet har påvirket lønnsomheten i næringen, sysselsetting og bosetting i kystsamfunnene.

Stortinget utsetter ikke

–Det er merkelig at Stortinget, etter påtrykk fra mange hold, ikke kan utsette behandlingen til næringskomiteen og andre representanter får tid til å sette seg skikkelig inn i Riksrevisjonens rapport, sier Stavland.

Uavhengig av selve stortingsbehandlingen, er han kritisk til hvordan det fremtidige potensialet i kystfiskeflåten ivaretas i Kvotemeldingen (Meld. St. 32 (2018–2019) «Et kvotesystem for økt verdiskaping — En fremtidsrettet fiskerinæring»).

Manglende analyse

–Vi kan ikke se at man i kvotemeldingen har gjort en god nok analyse av den samfunnsøkonomiske verdiskapingen, og heller ikke identifisert potensialet for verdiskaping i hele verdikjeden.

Matsikkerhet og verdiskaping

Han peker på at kystfisket handler både om klima, matsikkerhet og verdifull lokal verdiskaping langs kysten.

Professor Torbjørn Trondsen, i Kystens tankesmie, har gjennom flere faktabaserte artikler vist at kystfiske er det mest klimavennlige fisket som gir omtrent en fjerdedel mindre klimautslipp per kilo fisk enn i trålfisket. I tillegg har Trondsen gjort en analyse basert på fangst-statistikker fra Fiskeridirektoratet i 2019. Denne analysen viser at trålerne høster torsken i havet når den er mindre, og den blir fryst i hel tilstand, og ført ut av landet for bearbeiding. I kystfisket høstes torsken ved land når den er mye større, og det vil kunne gi over 2000 flere arbeidsplasser netto, og gi en betydelig større verdiskaping av den samme fiskeressursen. Tilsvarende analyser kan gjøres for andre fiskearter.

–I Granavolden-plattformen står det at det skal arbeides for at det blir skapt større verdier av hver kilo fisk og andre marine ressurser. Kvotemeldingen mangler en grundig nok samfunnsøkonomiske analyse og potensialet for verdiskaping i lokale verdikjeder i Norge. Ved å tenke nytt kan det gi økt verdiskaping av fiskeressursene, og dette bør komme bedre fram for å gi et enda bedre beslutningsgrunnlag for Stortinget, påpeker Stavland.

Lenke til Kvotemeldingen:

Meld. St. 32 (2018–2019) «Et kvotesystem for økt verdiskaping — En fremtidsrettet fiskerinæring»:


Innovativt kystfiske

Norges Vel arbeider med et utviklingsprosjekt innen kystfiske, der målet blant annet er å få mer verdiskaping av våre fiskeressurser, og se nye muligheter for et innovativt kystfiske som skal bidra til å nå FN’s bærekraftmål og gi økt selvforsyningsgrad og matsikkerhet i lokale næringskjeder.

Innovativt kystfiske skal bidra til:

1: Økt rekruttering til kystfiske

2: Økt fiskeforbruk i Norge

3: Redusere klimautslippet i matproduksjonen

4: Ny innovativ klimavennlig teknologi

5: Utvikle en mer bærekraftig ressursutnyttelse og bidra til et mer balansert fiske

6. Gi økt omsetning av kortreist sjømat og økt matsikkerhet

7: Gi fastsboende og besøkende unike matopplevelser

Kontakt oss gjerne for mer informasjon

Leif-Arne Kristiansen