Likestilling = økt verdiskaping

Siden 2006 har Norges vel arbeidet med verdikjeden for ris i Tanzania. Alltid med målet om at småprodusenter skal gå fra selvberging til lønnsom forretning. Og alltid med et likestillingsperspektiv.

Siden 2006 har Norges vel arbeidet med verdikjeden for ris i Tanzania. Alltid med målet om at småprodusenter skal gå fra selvberging til lønnsom forretning. Og alltid med et likestillingsperspektiv.

- Involvering av kvinner i alle våre prosjekter handler selvfølgelig om like rettigheter, men vi vil først og fremst fortelle historien om at det lønner seg, sier Reinaart Pretorius, utenlandssjef i Norges Vel.

Kvinner utgjør over 40 prosent av arbeidsstokken i landbruket i utviklingsland, men kvinnelige bønder er på mange måter en uutnyttet ressurs. Hvis vi begynner å se kvinnelige bønder som en del av løsningen og de får samme tilgang til opplæring, teknologi, maskiner etc. som mannlige bønder, kan de øke produksjonen med opptil 30 prosent. Vi vil se en fremvekst av forretningskvinner som investerer og driver lønnsomme bedrifter, og som er inspirerende rollemodeller for nye generasjoner av afrikanske forretningskvinner- og menn.

Norges Vel Internasjonalt
Norges Vel har arbeidet internasjonalt siden 1978.

I tett samarbeid med våre offentlige og private partnere jobber vi for å skape bærekraftige arbeidsplasser og produkter innen landbruk og akvakultur.

I dag jobber vi i Øst- og Sør-Afrika, spesielt med fokus på Tanzania, Mosambik og Madagaskar.

- Norges Vel vil ha kvinner inn i hele verdikjeden og vi vil at de skal delta på lik linje med menn. Kvinnelige småprodusenter skal ha like mye kunnskap om hvordan de dyrker ris, cashewnøtter eller oppdretter tilapia, de skal ha samme tilgang på gode såkorn og cashew-stiklinger, og kunne oppbevare varene sine på et lager mens de venter på at prisene skal gå opp, sier Reinaart Pretorius.

Kvinner skal være med i alle deler av utviklingen

Kvinner skal også få varene sine videreforedlet og kunne være del av et kooperativ som jobber sammen. Sånn skal de få økte inntekter. Men kvinnene i våre prosjekter skal også vite hvordan de driver en bedrift eller leder et selskap. Og de skal selvfølgelig være med når politisk rammeverk diskuteres og forbedres. 

- Skal vi få til det, må det av og til være et ekstra fokus på kvinner. Enten fordi jenter har færre år på skolen enn gutter, fordi kvinner ofte ikke eier jorda de dyrker på og ikke får tilgang til kreditt gjennom vanlige banker, fordi hun aldri har fått lov til å håndtere egne penger, eller fordi de aldri har hatt eller sett en kvinnelig leder og vanskelig kan forestille seg selv i den rollen. Det er ikke alltid så mye som skal til, sier seniorrådgiver Anita Sæbø, som har hovedansvar for koordinering med Norad og likestilling i Norges Vel.  

Det er også dette den norske historien handler om. Likestillingen stoppet ikke da kvinner kunne lese og skrive eller hadde inntatt arbeidslivet, vi ville også ha kvinnelige ledere og kvinner inn i styrerommene. Og vi har fått mange kvinnelige rollemodeller.

Winnie%2BMark%2BBagashi%2Ber%2Badministrerende%2Bdirekt%25C3%25B8r%2Bi%2BRice%2BCouncil%2BTanzania

"Vi sørger for at også kvinnene tar en rolle i gruppeledelsen, og gjennom denne får de påvirkningskraft og myndighet"

Winnie Mark Bagashi, administrerende direktør, Rice Council Tanzania (RCT)

Sesilia Jeremia er landssjef for Tanzania i Norges Vel

"Vi støtter dedikerte kvinner til å bli forbilder for samfunnet ved å ta en ledende rolle i de to bondeide risselskapene vi arbeider med."

Sesilia Jeremia, landssjef, Tanzania, Norges Vel

Zitta Ngakongwa er bonde og sekretær i Ngalimila Farmers Association

“Den viktigste grunnen til at jeg er så opptatt av jordbruk, er fordi det gir mat til meg og min familie. Men det er også min egen virksomhet, den lar meg ikke bare dyrke mat, men gir meg inntekt til å leve mitt liv. "

Zitta Ngakongwa, bonde og sekretær i Ngalimila Farmers Association

Styrker kvinnelige rollemodeller i Tanzania

Siden 2006 har Norges vel arbeidet med verdikjeden for ris i Tanzania. Alltid med målet om at småprodusenter skal gå fra selvberging til lønnsom forretning. Og alltid med et likestillingsperspektiv.

- Gjennom dette arbeidet har kvinner økt sin inntekt fra risproduksjon gjennom å ta i bruk nye metoder for landbruket. Kvinnene har også deltatt i etableringen av to bondeeide bedrifter som gir dem mulighet til å samle avlingene sine, slik at de sammen kan nå ut i større markeder med høyere priser. På denne måten har kvinnene økt sin kompetanse og de har fått mulighet til å ta bedre vare på sin familie, sier seniorrådgiver Helene Lie, som er hovedansvarlig for Norges Vels program i Tanzania.

Å få slutt på diskriminering av kvinner og jenter er ikke bare en grunnleggende menneskerettighet, men bidrar også til utvikling på andre områder. En undersøkelse utført av Verdensbanken viser at kvinner i større grad enn menn investerer inntekten sin i familien og sørger for mat og skolegang. 

- I våre prosjekter sikter vi mot fremveksten av forretningskvinner som investerer i og driver forretningsselskaper. Fordi vi vet at for å nå bærekraftsmålene, trenger vi all den kreativitet, oppfinnsomhet og guts vi er i stand til å finne. Vi trenger hender og hoder til både jenter og gutter, kvinner og menn, avslutter Anita Sæbø.

Sjekk ut denne videoen om hvordan vi styrker kvinner i rissektoren i Tanzania.

Anne Tollerud