Nye gründere finner veien med Business Compass
Nå er 24 gründere med innvandrerbakgrunn fra alle verdensdeler i gang med et nytt, digitalt oppstartprogram. Business Compass er et nyutviklet program for høyt kompetente og ambisiøse gründere med innvandrerbakgrunn bosatt i Viken.
- Forskning fra andre vestlige land viser at gründere med innvandrerbakgrunn i større grad starter egen virksomhet og lykkes bedre med sine etableringer enn den øvrige befolkningen. Vi har derfor lager et entreprenørskapsprogram for å bistå flerkulturelle gründere med å forløse sitt potensial, sier Marius Sandvik som er seniorrådgiver i Norges Vel.
5 tips til gründere
Gjennom Sandviks mange år med å bistå gründere i å etablere og utvikle egne bedrifter, har han opparbeidet seg mye kunnskap om hva som virker best. Her er hans beste tips til deg som vil starte for seg selv:
1 Skaff deg oversikt over det du ikke vet
2 Ting tar lengre tid enn man tror
3 Ta høyde for at du mest sannsynlig vil forkaste det første konseptet for et nytt hvis nyervervet innsikt åpner for det
4 Sett deg inn i de ulike formelle kravene og regelverket spesifikt for din bransje
5 Husk at du blir flinkere til dette etter hvert
Samarbeider med flere etablerertjenester
Sammen med de ulike etablerertjenestene i Viken fylke, Ullensaker kommune og Business Jessheim har Norges Vel tatt initiativ til det nye oppstartprogrammet. Andre partnere er Inclusion og NAV. Kurset er gratis for deltakerne og hovedmålet er å motivere flere innvandrere til å realisere sine forretningsideer gjennom å etablere egen virksomhet.
Skal inspirere flere til å starte egen bedrift
- Vi ønsker å styrke sysselsettingen, og å bidra til at flere innvandrere lykkes med sine bedriftsetableringervekst i antall bedrifter startet av innvandrere. Målet er at disse etableringene skal inspirere flere til å starte egen bedrift. Business Compass-programmet skal gjøre deltagerne i stand til å utvikle gode, bærekraftige forretningsmodeller og realistiske forretningsplaner for etablering av nye virksomheter, sier Sandvik.
Et spesialtilpasset engelskspråklig program
I etablererprosessen møter mange innvandrere både juridiske, kulturelle og språklige hindringer, i tillegg til mangel på kunnskap om norsk kultur og næring. Oppstartprogrammet gir deltakerne innsikt i disse områdene og gi dem mulighet til å planlegge for dette i sine forretningsmodeller, samtidig som de beholder sin særegenhet og kulturelle identitet.
Flere års erfaring fra etablererkurs, blant annet i Oslo, Vestland, Asker og Bærum, viser at det er et stort behov for et engelskspråklig oppstartprogram som kombinerer kurs og selvstudier med tett veilederoppfølging.
- Vi har laget et unikt opplærings- og oppfølgingsprogram med velprøvd metodikk og bruk av nye digitale støtteverktøy spesielt utviklet for denne målgruppen. Deltakerne har alle spennende og gode forretningsideer, og Business Compass er ment å gi den hjelp og trygghet de behøver for å lykkes over tid, sier Sandvik.
Koronakrisen øker behovet
Finanskrisen i 2008 førte til store endringer i marked og arbeidsliv, noe som igjen økte antallet nyetablerte bedrifter. Samfunnet er nå inne i en ny krise der mange kompetente og dyktige personer har mistet sine arbeidsplasser.
- Mange av disse vil prøve å finne veien tilbake til arbeidslivet gjennom å etablere egne foretak. Vi regner med at også etableringsraten blant innvandrere og minoritetsgrupper vil øke nå. Derfor mener vi at det er viktig og riktig å iverksette kompetansehevende tiltak tuftet på inngående kjennskap til de utfordringer flerkulturelle grundere står overfor i en etableringsfase, sier Sandvik.