Milepæl nådd i Mosambik

5th March Fingerling sale-03.jpg

Senter for akvakultur i Mosambik (CEPAQ) leverte 5. mars igjen de første settefiskene siden slutten av 2019. –Etter en svært krevende periode er dette en milepæl, sier prosjektleder Jose Ramos i Norges Vel.

Settefisken som nå er distribuert kommer fra klekkeriet, og 83 000 flere settefisk skal leveres til lokale oppdrettere i løpet av de neste ukene.

CEPAQ er et anlegg som blant annet driver et avlsprogram for genetiske forbedring av Tilapia (Oreochromis mossambicus) og produksjon av yngel og settefisk for videre salg til oppdrettere i Mosambik. CEPAQ eies av Mosambiks Fiskeridepartement (Ministry of Sea, Inland Waters and Fisheries (MIMAIP) og drives av det underliggende Nasjonalt Fiskerifaglige Forskningsinstituttet (IIP).

Her kan du lese mer om prosjektet og Norges Vels rolle.

Siden slutten av 2019 har anlegget vært i karantene etter mistanke om Tilapia Lake Virus (TiLV) i anlegget. TiLV ble først påvist i Israel i 2014, og er et relativt nytt virus innen tilapiaoppdrett. Her kan du lese mer om TiLV.

God håndtering av fiskehelse og biosikkerhet er helt avgjørende innen bærekraftig fiskeoppdrett. I samarbeid med de lokale eierne har Norges Vel gjennomført en omfattende gjennomgang av anlegget for å ettergå mistankene om TiLV. Blant annet ble det opprettet en internasjonal ekspertgruppe for fiskehelse, med blant annet med TiLV-ekspertise fra Veterinærinstituttet i Norge som deltaker. Ekspertgruppen besøkte anlegget på starten av 2020, og kom blant annet med sine anbefalinger om biosikkerhet og videre testing. Det italienske National Reference Laboratory for Fish Diseases, Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie (IZSV), som blant annet brukes av FN og EU til denne typer analyser, ble valgt som samarbeidspartner i den videre oppfølgingen.

Etter å ha tatt over 600 prøver både i og utenfor anlegget, der alle har vist seg å være negative, er rådet fra ekspertgruppen at produksjon og distribusjon nå kan tas opp igjen.

Det er implementert strenge forebyggende biosikkerhetstiltak ved anlegget, og gode rutiner for kvalitetskontroll og testing.


Leif-Arne Kristiansen