Nå må vi sette opp farten!
Silje Stenstad Nilsen er gründer og grønn leder i Biologisk AS. Hun spiller på lag med naturen og hjelper gartnere med å bytte ut kjemikalier med biologisk plantevern.
GRÜNDERMEDLEM
Vi er stolte av å presentere Silje Stenstad Nilsen og Biologisk som gründermedlem. Sjekk ut hvordan du eller din organisasjon kan bli gründermedlem i Norges Vel.
- EU har som mål å redusere bruk av gift i plantevernmidler med 50 prosent innen 2030. Om målet skal nås må vi sette opp farten, for det er ikke lenge til. Heldigvis blir flere oppmerksomme på biologisk plantevern, sier Silje Stenstad Nilsen.
Brenner for biologisk plantevern
Silje har fulgt sitt eget gründerråd (flere råd lenger ned i teksten) og funnet et område hun brenner for, og som hun av hele sitt hjerte ønsker å gjøre noe med:
- Gjennom Biologisk hjelper jeg gartnere med å få friske planter ved hjelp av biologisk plantevern. Et slikt plantevern kjennetegnes av at det ikke er skadelig for planter, mennesker, dyr eller jord. Det finnes mange typer biologisk plantevern, men jeg jobber spesifikt med nyttedyr som er makroorganismer.
I veksthusene dyrkes det i kontrollerte omgivelser med få skadedyr, men om de ikke holdes i sjakk blir det skader og usalgbare planter. Sprøytemidler er en vanlig måte å bekjempe skadedyrene på.
- Fremover må det bli mer oppmerksomhet på biologisk plantevern. Jeg brenner for å bruke løsninger som naturen har laget selv. Naturen klarer å fikse mye helt naturlig, sier Silje.
- Alle snakker om bærekraftig mat for tida. Jeg vet hvordan gartneren arbeider. Det er det ikke alle som vet, og vi vil ha informasjon ut til flere om hvordan mat kan dyrkes uten sprøytemidler. Spesielt barn er interessert i dette, og det er gøy å jobbe med informasjon mot dem.
Krever kunnskap og er strengt regulert
Visste du at opptil 40 prosent av svinnet i verdens matproduksjon er på grunn av sopp og skadedyr? Derfor bruker mange kjemisk plantevern som er ødeleggende både for jord, planter, dyr og mennesker.
Biologisk plantevern derimot, bidrar til rene produkter, rent arbeidsmiljø og har god virkning på resistente skadedyr. Men det tar tid og krever kunnskap og forsiktighet så ikke rovinsekter kommer seg ut og spiser arter som vi ikke ønsker å bekjempe.
- Alle nyttedyrene jeg jobber med importeres og skal registreres hos Mattilsynet. Det er viktig å ikke ta inn organismer som ødelegger økosystemet vårt. Derfor er alt svært strengt regulert, og i Norge har vi få slike biologiske verktøy for veksthus, sammenlignet med Sverige, Danmark og andre land. Men det kommer seg, heldigvis.
Viktig med nettverk og mentorhjelp
Så sent som 1. mars i fjor etablerte Silje sin nye bedrift. Hun fikk raskt kontorplass i Gründerhuset Hi5 i Tønsberg, der hun også har fått mentorhjelp, nettverk og ikke minst trening i å pitche forretningsideen sin.
- Gode kolleger og en arbeidsplass å komme til har vært viktig for at jeg har nådd så langt så raskt. Når du er nyetablert og alene er du usikker på hva fremtida bringer. Da er det godt å ha folk rundt seg, og å møte noen som har gjort dette før. Ikke minst er det viktig å bli inspirert og utfordret av andre.
Ønsket å ta styringen selv
- Jeg har nok alltid hatt en gründer i meg, og kjente etter hvert at jeg ønsket å bestemme og å ta styringen selv. Få ting til å skje i et raskere tempo.
Silje er utdannet biolog og har arbeidet med planter i 15 år, først som rådgiver i Norsk Landbruksrågiving og deretter som produktsjef i Norgro. I sin egen bedrift Biologisk har hun rett og slett koblet erfaringen fra de to tidligere jobbene:
- Biologisk tilbyr en abonnementsordning med nyttedyr, rådgiving, kursing og foredrag til gartnerier i Vestfold og Viken-området. Foreløpig kjører jeg ut og gjør alt selv, men tanken er å utvide, det er jo faktisk 300 veksthus i Norge.
Nå jobber Silje videre med den innovative biten for på sikt å kunne nå ut til hele landet. Blant annet gjennom økt bruk av teknologi og digitale tjenester.
Fikk legatmidler og ble medlem
- Ganske tidlig søkte jeg og fikk innvilget legatmidler fra Norges Vel. Dere var faktisk en av de første som ga meg støtte og derfor meldte jeg meg raskt inn som gründermedlem. Det betyr mye at dere også jobber for en bærekraftig matsektor.
I Gründerhuset er det noen få innenfor landbruk, men gjennom medlemskapet i Norges Vel håper jeg å få et nettverk med flere innen mat og landbruk. Blant annet synes jeg at gründerarrangementet deres i september om den grønne matgründeren, samarbeid og bærekraft var veldig interessant.
Bærekraft i alle ledd
Det er ingen tvil om at bærekraft er viktig for Silje, både i landbruket og ellers.
- I dag har jeg trent med en venninne som også er gründer. Det er viktig å holde kroppen i form, kanskje spesielt i en travel oppstartfase som gründer. Vi må leve et bærekraftig liv, ellers blir vi syke, akkurat som i landbruket. Å spille på lag med naturen bringer oss i riktig retning av å bevare ressursene og sikre en sunn matproduksjon, sier Silje og avslutter med å fortelle om Yggdrasil-ringen hun bærer. Det er en sølvring med en sirkel som rammer inn et tre med solide røtter og en frodig trekrone:
- Yggdrasil er livets tre, og symboliserer for meg som at uansett hva som skjer, gjelder det å ha føttene godt plassert på bakken – eller røttene godt plassert i jorda.
Siljes beste gründertips
Finn noe du brenner for som du av hele ditt hjerte ønsker å gjøre noe med
Sitt ikke alene hjemme, finn deg et nettverk som et gründerhus eller kontorfellesskap og gå fast på jobb
Lev og jobb helhetlig - ta vare på helsa gjennom å spise bra og trene, du må pleie den eneste personen som jobber i firmaet ditt godt
Finn deg en mentor som inspirerer og utfordrer deg, så dere sammen finner din Nordstjerne