Overgangen fra selvberging til kommersielt jordbruk

Elinesi Mpyanga (54) er en av bøndene i Norges Vel sitt COMRICE-prosjekt i Tanzania. COMRICE-prosjektet har som mål å bedre inntekten til risbøndene gjennom samarbeid og organisering slik at småprodusenter av ris får økt markedsmakt og økt fortjeneste. Som både medeier og styremedlem i et av de to bondeeide selskapene vi støtter er Elinesi blitt en foregangskvinne i området hun bor i.

Good Agricultural Practices (GAP) er et sett med standarer for trygg og bærekraftig produksjon av avlinger og husdyr. Det tar sikte på å hjelpe gårdeiere med å maksimere avlingene og optimalisere forretningsdriften, samtidig om produksjonskostnadene og miljøpåvirkningen reduseres. I følge FNs mat- og landbrusorganisasjon (FAO) bruker GAP tilgjengelig kunnskap for å adressere miljømessig, økonomisk og sosial bærekraft for produksjonen på gården og etterproduksjonsprosesser, noe som resulterer i trygge og sunne landbruksprodukter.

System of Rice Intensification (SRI)er en klimasmart landbruksmetode for å øke risproduksjonen ved å endre på håndteringen av såfrø, jord, vann og næringsstoffer. Man planter blant annet med avstand mellom såfrøene slik at man bruker færre frø og mindre plantenæring.

Elinesi hadde vært risprodusent i mange år, men det var ikke før hun og hennes medbønder etablerte selskapet MTC at hun så effekten av det å være organisert. Hun ble tidlig styreleder i en bondegruppe som gjennom COMRICE-prosjektet fikk opplæring i Good Agricultural Practices (GAP).

Nye dyrkingsmetoder øker produktiviteten

En av praksisene de fikk opplæring i var System of Rice Intensification (SRI), en produksjonsmetode som øker produktiviteten og er klimasmart da den blant annet reduserer nødvendig mengde vann som trengs for risproduksjon. Elinesi brukte metodene hun lærte i bondegruppen, og implementerte praksisen på sin egen gård. Dette gjorde henne til en foregangskvinne i distriktet da hun ved hjelp av de klimasmarte praksisene økte produksjonen sin fra 12 til 24 sekker med ris per dekar.

- Jeg kjenner utfordringene, belønningene og fordelene. Arbeidet startet ved en tilfeldighet da jeg ble invitert til opplæring i klimasmart landbruk som ikke krever like mye vann. Jeg har sett fordelene sammenlignet med tidligere. Jeg pleide å dyrke et større areal der jeg hadde behov for mye vann, noe som ikke var lønnsomt. Med SRI-teknikker samt bruk av færre frø og mindre vann, tjener jeg betydelig mer penger, sier Elinesi.

Sertifisert frøbonde og offisiell distributør

For å ta i bruk GAP i risproduksjonen er bøndene avhengige av å bruke kvalitetsfrø som er bedre egnet for tørke, men det er dessverre ikke enkelt å få tak i. Lokale frø er fortsatt mest brukt i området, og det er store utfordringer med at det produseres for lite kvalitetsfrø samt distribusjon av frøene til bøndene. Økt produksjon for å gjøre kvalitetsfrø tilgjengelig og rimelige for småskalabønder var hovedmålet da bønder i COMRICE-prosjektet ble valgt ut til å bli sertifiserte frøprodusenter.

Elinesi er sertifisert som kvalitetserklært frøprodusent gjennom TOSCI som gjør at hun kan selge frøene til naboer og andre bønder i distriktet. TOSCI er det nasjonale organet med ansvar for sertifisering av kvalitetsfrø som er produsert eller importert til landet. TOSCI skal med dette beskytte bønder mot falske eller frø med lav kvalitet. I sesongen 2021/2022 solgte Elinesi alle frøene hun produserte til nabobønder som da dro nytte av tilgang til frø med en høyere kvalitet enn det de vanligvis bruker, noe som igjen øker produktiviteten i den kommende sesongen.

For å kvalifisere seg som frøprodusent måtte Elinesi lære seg hvilke protokoller og krav som gjaldt for planting og innhøsting av kvalitetsfrøene. Elinesi fikk gjennom COMRICE-prosjektet nødvendig opplæring og støtte som hun trengte for å få sertifiseringen. Opplæringen går ut på at frøprodusentene bruker riktig metode for planting og innhøsting slik at kvaliteten og egenskapene til frøene ikke går tapt i produksjonen. Dette blir gjort for at frøene fortsatt skal ha egenskapene som gir større avlinger.

Reinvesterer overskuddet

- Akkurat nå kan jeg dyrke ris som jeg bruker til mat, og fortsatt ha mer ris som jeg kan selge. Jeg produserer nå mat til hele familien min og resten selger jeg så jeg har en inntekt. På toppen av det er jeg en sertifisert frøprodusent. Jeg dyrker og selger risfrø til fordel for samfunnet rundt, sier Elinesi.

Elinesi har også reinvestert overskuddet i andre forretningsaktiviteter. Hun har bygget tre butikkutsalg og selger landbruksprodukter som plantevernmidler, gjødsel og plantenæring. I tillegg deler hun erfaringene med andre bønder og bidrar med sin kunnskap inn i styret til den bondeeide bedriften hun er medeier i.

- Nå kan mine medbønder enkelt få tilgang til gjødsel og andre innsatsfaktorer. For meg er dette en veldig stor prestasjon, sier Elinesi.

Elinesi i ett av de tre butikkutsalgene for landbruksprodukter som hun har etablert med overskuddet fra risproduksjonen