Økt lønnsomhet for biogass på gården
Høye energipriser og bedre tilskuddsordninger har gitt ny lønnsomhet for biogass på gården. For å bistå landbruket med omlegging til fornybar energi best mulig, holder Norges Vel kurs for gårdeiere om mulighetene dette gir.
I dag utgjør biogassproduksjon på gårdsanlegg en svært liten andel av den totale biogassproduksjonen i Norge. Samtidig er husdyrgjødsel en av de største ressursene for produksjon av biogass.
Høye energipriser og bedre tilskuddsordninger har nå gjort at lønnsomheten for å installere biogassanlegg på gården har økt.
- Denne kombinasjonen gjør at bønder i dag blir bedre betalt for hvert tonn med husdyrgjødsel som behandles i et biogassanlegg. Summen av dette gjør at biogassanlegg på større gårder, eller på flere gårder som går sammen, ofte kan lønne seg, forteller Tore Filbakk, seniorrådgiver innenfor fornybar energi i Norges Vel.
Biogass – kort forklart
Biogass dannes når organisk materiale, som gjødsel, matavfall, planterester, avløpsvann og annet, brytes ned av mikroorganismer i oksygenfritt miljø.
Gassen består i hovedsak av metan. Ved forbrenning dannes CO2 og vann. Siden råstoffet kommer fra biologisk materiale regnes forbrenningen som CO2-nøytral da denne går inn i det naturlige CO2-kretsløpet. Biogass kan utnyttes til å produsere strøm, varme og drivstoff.
Etter at mikroorganismene har gjort jobben sin og produsert metan, sitter man igjen med et flytende restprodukt kalt biorest. Bioresten er en næringsrik masse som egner seg som gjødsel til planter.
(kilde Miljødirektoratet.no)
Flere fordeler for gårdeier
Ifølge Filbakk er det flere fordeler ved bruk av biogass på gården. Biogass gir gårder med husdyrproduksjon muligheten til å kunne produsere egen fornybar energi, samtidig som de reduserer utslipp av klimagasser.
- Bruk av biogass på gården fører også til at man som bonde blir mindre sårbare for høye energipriser fordi man får mulighet til å produsere energi selv. Biogjødselen som kommer fra et biogassanlegg sies også å være på en mer plantetilgjengelig form, og ha bedre gjødselsegenskaper enn å bruke husdyrgjødsla direkte, forteller Filbakk.
Holder kurs om biogass på gården
Norges Vel jobber med fornybar energi i landbruket, og har mye erfaring på området. Den siste tiden har de sett at pågangen etter informasjon om etablering av biogassanlegg på gårder har økt.
For å sørge for at gårdeiere er klar over hvilke muligheter som finnes, arrangerer Norges Vel kurs om biogass på gården. De har allerede hatt et lignende kurs i Trøndelag - med gode tilbakemeldinger.
- Målet vårt er ikke å bestemme hva gårdeiere skal gjøre, men å sørge for at de har alle fakta på bordet når det kommer til å ta en avgjørelse om de skal ta i bruk biogass på gården eller ei, forteller Filbakk, som selv er energiingeniør av utdannelse.
Samarbeider med NORSØK
Norges Vel har et samarbeid med NORSØK, som også arbeider med biogass på gårdsbruk. De har fått med et par bønder som har etablert biogassanlegg og som skal dele egne erfaringer.
- Det er svært viktig for oss at vi ser det fra gårdbrukerens ståsted og kombinerer kunnskap om fornybar energi og forståelse for behovene man har som gårdeier, sier Filbakk.
Investeringskostnaden er den største utfordringen
Ifølge Filbakk er det viktig å gjøre bøndene klar over potensielle utfordringer gårdeiere vil stå overfor om de velger å etablere biogassanlegg på gården.
Han trekker frem investeringskostnaden som den største utfordringen.
- Desto større gård man driver, jo mer lønnsomt vil det være å ha et biogassanlegg. I dag er de fleste norske gårder relativt små sammenlignet med i mange andre land. Et lite anlegg blir ikke så mye billigere enn et stort anlegg. Det kan fort bli snakk om en investering i et anlegg på mange millioner, forteller Filbakk.
Kan få støtte av Innovasjon Norge
I dag kan man få støtte av Innovasjon Norge på inntil 45 prosent dersom man ønsker å etablere et biogassanlegg på gården. I tillegg til betydelig økte energipriser, har også støttesatsene fra Landbruksdirektoratet for husdyrgjødsel som behandles i et biogassanlegg økt.
Selv om det har blitt en betydelig støtte for biogassanlegg, påpeker Filbakk at det likevel innebærer en usikkerhet.
- Man kan aldri vite sikkert hva man får i støtte fra Landbruksdirektoratet om 10-20 år. Det vil alltid være en fare for at denne kan bli redusert, og regnestykket kan da bli mindre lønnsomt igjen, sier Filbakk.
Må tørre å satse
Til tross for at biogass på gården er lite utbredt i dag, tror rådgiveren at antall biogassanlegg på gårder vil øke betydelig de neste årene.
Selv om det innebærer store utgifter, påpeker han at for en stor nok gård med et stort varmebehov, bør dette absolutt vurderes.
- Selv om det er vanskelig å avveie nøyaktig lønnsomhet, må man tørre å ta noen sjanser dersom man skal være rustet for fremtiden. Vi får håpe lønnsomheten vil bli stor nok til at det på sikt blir lønnsomt for mindre gårder også, avslutter Filbakk.