Seterkulturen inn på UNESCO-liste

Fra Ustuvollen seter i Østerdalen sommeren 2024. Foto: Erling Tingstad.

Mange år med iherdig arbeid både på norsk og svensk side kulminerte sist uke med at seterkulturen i Norge og Sverige ble skrevet inn på UNESCO-listen over immateriell kulturarv. Vi gratulerer Norsk Seterkultur og alle andre som har jobbet for å få dette til!

Fra seterorganisasjonenes UNESCO-markering i Oslo 6. desember.

Den formelle tildelingen fant sted 6. desember, og dette ble selvfølgelig feiret. Seterorganisasjonene i Norge og Sverige markerte anledningen i Oslo, hvor også Hilde Tveiten Døvre, utviklingssjef i Norges Vel, var til stede.

- Dette ble en utrolig flott kveld, forteller Hilde. – Håpet til de som har jobbet dette frem, er jo at denne anerkjennelsen skal være med på å heve statusen til seterdrifta og hjelpe til med å videreføre tradisjonen inn i ei ny tid. Jeg tror absolutt at innskrivingen på UNESCO-listen vil være et positivt bidrag til en slik utvikling.

UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).

Bekymringsverdig nedgang

Det har generelt vært en enorm nedgang i aktive setre i Norge de siste tiårene. I 1950 var det fremdeles rundt 22.000 gårdsbruk med aktiv seter, mens antall setre i drift i dag ligger på omtrent 750. Hvis nedgangen fortsetter i samme tempo som de siste 20 årene, vil det om 20 år nesten ikke være setre igjen. 

Landbruket og myndighetene er enige om at seterdrift er en viktig del av norsk matproduksjon, og at en ytterligere nedgang i antall aktive setre er bekymringsverdig. En bred satsing for å støtte opp om norsk seterdrift og tilhørende verdier er derfor nødvendig. 

Setring inn i fremtida

I dag, 11. desember, er det FNs internasjonale fjelldag. Fjelldagen skal bidra til å øke oppmerksomheten rundt fjell og bærekraftig utvikling i disse områdene. Og det er nettopp i fjellområdene man finner majoriteten av aktive setre i Norge i dag.

Nasjonalt senter for fjellandbruk har som en del av sin strategi at senteret skal jobbe for å ivareta og styrke seterdrifta i samarbeid med andre relevante aktører. En slik aktør er Norges Vel, som i løpet av sin lange historie har jobbet med flere seter-fokuserte tiltak, og som ønsker å se levende setre og seterlandskap også i fremtida.

Seter-prosjekt i 2025

Nasjonalt senter for fjellandbruk arbeider nå aktivt for å få på plass ett eller flere prosjekter som har nytteverdi når det gjelder å møte konkrete behov innenfor seterdrift, og som utfyller andre tiltak. Som en del av denne prosessen, gjennomførte nylig senteret sammen med Norges Vel et forprosjekt. Forprosjektet ble støttet av Innlandet fylkeskommune, og hadde som formål å danne et godt grunnlag for ett eller flere hovedprosjekter.

Engasjerte deltakere på forprosjekt om behov innenfor seterdrift høsten 2024.

Arbeidet bestod av en kartlegging av nylig utførte, igangsatte eller planlagte tiltak knyttet til seterdrift, gjennomføring av to workshoper, samt en-til-en kommunikasjon med relevante aktører.

- Jeg må si at jeg har blitt imponert over seterbrukerne jeg har møtt i løpet av dette forprosjektet, uttaler Astrid Øversveen, daglig leder i Nasjonalt senter for fjellandbruk. - Dette er mennesker med en utrolig arbeidskapasitet og et bankende hjerte for denne driftsformen, og de fortjener all mulig oppmerksomhet og støtte de kan få.  

Du kan lese mer om setring bl.a. på Norsk Seterkulturs hjemmeside, og i denne seterutredningen fra 2023Se også Norges Vels artikkelserie hvor vi følger Erling og Hannes erfaringer med fornybaranlegg på setra

Anne Tollerud