Oppvarming av kyllinghus med varmeveksler

Leif Kristian Bordal, kyllingprodusent i Soknedal i Trøndelag, har investert i både varmeveksler og solceller på gården. Kyllingproduksjon krever mye varme, og med varmeveksleren har gassforbruket til oppvarming blitt redusert til omtrent halvparten gjennom kyllinginnsettene.

Artikkelen er en del av Fornybart på gården - smarte energiløsninger

TEKNOLOGI:
Varmeveksler og solceller

HVEM: Leif Kristian Bordal

HVA: Kylling

HVOR: Bordal gård i Soknedal, Trøndelag

Oppvarmingen av kyllinghuset på Bordals gård gjøres med to gassbrennere og en luft-til-luft varmeveksler. I starten av et kyllinginnsett, som er perioden fra dyrene ankommer gården til de blir sendt til slakteriet, må det brukes en del gass for å raskt nå den ønskede temperaturen på rundt 30 °C.

Når kyllingene er små, avgir de lite varme, men dette endrer seg utover i innsettet. Når kyllingene vokser, produserer de mer varme, og varmeveksleren overtar da mesteparten av oppvarmingen - noe som resulterer i betydelig redusert behov for å fyre med gass.

Bedre inneklima

Varmeveksleren er laget slik at den fungerer sammen med ventilasjonssystemet for å sørge for best mulig luftkvalitet i kyllinghuset. Etter at varmeveksleren ble satt inn har den bidratt til et betydelig bedre inneklima i form av mindre ammoniakk og lavere fuktighet og konsentrasjon av CO2. Dette gir bedre forhold både for kyllingene og for de som jobber der.

Gassbruk til oppvarming er halvert

Etter at varmeveksleren ble installert på gården, har gassforbruket til oppvarming blitt redusert til omtrent halvparten av hva det var tidligere. Oppvarmingsbehovet varierer naturlig nok med utetemperaturen, og effekten av varmeveksleren vil være størst når det er kaldt – jo kaldere det er, jo større gjenvinning. Varmeveksleren fungerer uansett temperatur.

Viktig med vedlikehold for å unngå problemer

Bordal har ikke opplevd driftsproblemer med varmeveksleren, men det er viktig å følge opp nødvendig vedlikehold for å unngå dette. Mellom hvert kyllinginnsett må varmeveksleren spyles ren med høytrykkspyler, både inne i kyllinghuset og der lufta kommer ut av varmeveksleren på utsiden av bygget. Denne jobben tar omtrent 2 timer.

Bordal har vurdert å bytte ut gassbrennerne med et flisfyringsanlegg, men per nå er ikke dette aktuelt. Et slikt anlegg krever en relativt stor investeringskostnad, og det er også en utfordring å skaffe tørr nok flis ettersom klimaet i området er noe fuktig. I tillegg er varmebehovet i deler av innsettene begrenset. Bordal har derfor foreløpig valgt å opprettholde gassbrennere som hovedenergikilde.

Solceller på kyllinghustaket

Varmeveksleren er ikke det eneste energigrepet Bordal har tatt på gården sin - han har også fått installert et solcelleanlegg. Solcellepanelene dekker omtrent en tredjedel av det sørvendte taket på kyllinghuset. Han har et ønske om å kunne produsere enda mer strøm selv, men et større solcelleanlegg er ikke mulig - hovedsikringen og strømnettet inn til gården setter en stopper for dette.

Vurderer å sette opp vindturbin

Det er gode vindforhold på gården, og Bordal har lekt med ideen om å få på plass en liten vindturbin. Ifølge beregninger han har gjort, burde dette gå an ettersom det som regel blåser mest på de tidspunktene hvor det ikke er gode solforhold. Solcellene og vindturbinen vil dermed produsere elektrisitet på ganske ulike tider, og slik sett komplementere hverandre.

En utfordring når det gjelder småskala vindturbiner, er at leverandørmarkedet er lite og umodent, og det er dermed utfordrende å finne en norsk leverandør med flere referanser.

Ragnhild Bjelland-Hanley