For å skape robuste og fremtidsrettede gårdsbruk blir det stadig viktigere å utnytte alle ressursene på gården. Norges Vel og Norsk Landbruksrådgivning tok derfor initiativ til å kurse bønder for å trygge gårdsdriften gjennom næringsutvikling basert på gårdens muligheter.
Les merProsjektet ALGET 2 skal bidra til en bærekraftig ny industri basert på villhøstede og dyrkede makroalger til bruk i mat, matingredienser og kosmetiske produkter i Nord-Atlanterhavsområdet.
Les merVezofolket i området Velondriake sørvest på Madagaskar lever først og fremst av fiske. Fangsten gir ikke nok til å brødfø familien, og det er behov for en bærekraftig tilleggsinntekt som dyrking av alger og oppdrett av sjøpølser.
Les merTransilvanias unike utvalg av grønnsaksorter trues av ensrettet jordbruksproduksjon. For å bevare artsmangfoldet har Norges Vel bidratt med kompetanse innen nettverk, samarbeidsløsninger og kunnskap om biomangfold.
Les merNorges Vel tok initiativ til å starte en inkubator for næringsutvikling innen fornybar energi i Uganda i 2011. Inkubatoren har etablert 14 grønne bedrifter og støttet 24 grønne entreprenører på seks år.
Les merNorges Vel ønsket å avdekke flaskehalsene som hindrer økt bruk av biogass, og inngikk derfor et samarbeid med Holum gård som er en pioner på området.
Les merNorges Vel arbeider for å skape et sterkt nettverk av innovative håndverksbedrifter som kan bidra til næringsutvikling, arbeidsplasser og reiseliv gjennom bevaring av Norsk kulturarv i HÅNDLAGET-konseptet.
Les merMer intense nedbørsperioder som følge av klimaendringer kan gi økt erosjon med avrenning av jord, næringsstoffer og plantevernmidler fra landbruksarealer til vassdragene. På Norges Vels avrenningsfelt på Hellerud gård ble det i perioden 2002–2015 sådd høstkorn på syv prøvefelter etter ulike jordarbeidingsregimer.
Les merNår matavfallet fra Oslos innbyggere biogassbehandles får vi store mengder fornybar energi og sluttproduktet biorest som er så næringsrikt at det brukes som gjødsel. I dette prosjektet har Norges Vel funnet frem til og anbefalt et opplegg for bruk av biorest og bidra til å gjøre det kjent blant potensielle brukere i landbruket.
Les merNorges Vel har lang erfaring med rådgivning i riktig bruk av gjødsel som gjør at bonden både sparer penger og miljøet. I samarbeid med Norsk Landbruksrådgivning har Norges Vel utviklet metoder og holdt kurs og foredrag, samt utgitt brosjyrer om emnet.
Les merNorsk Solenergiforening ønsker at flere i Norsk landbruk skal ta i bruk solenergi. Med støtte fra landbrukslegatet i Norges Vel har foreningen laget et hefte som tar for seg alle aspekter rundt bruk av solenergi i det norske landbruket. Heftet er gratis og du kan laste det ned her.
Les merDen nye biogasshåndboka gir deg nyttig informasjon og oversikt over aktuell litteratur på området. For å spare miljøet finner du den kun elektronisk – og den kan lastes ned kostnadsfritt fra denne siden.
Les merØkt bruk av solenergi kan bidra til å gjøre norsk landbruk mer selvforsynt med fornybar energi. Kombinasjonen av store takarealer og et betydelig strøm- og/eller varmebehov gjør at solenergi er interessant å ta i bruk for gårdbrukere.
Les merLokalsamfunn er en arena for mangfold og integrering, og veien inn i det norske samfunnet går ofte gjennom arbeidsmarkedet. Et satsingsområde for Norges Vel er å bidra til integrering av innvandrere gjennom arbeidstrening.
Les merÅ bidra til næringsutvikling basert på oppdrett av fiskearten Tilapia niloticus er et viktig satsingsområde for Norges Vel på Madagaskar. Resultatene viser at vi er på rett vei. På tre år har småprodusentene som deltar i prosjektet nesten tredoblet sin månedlige inntekt.
Les merNorges Vel har utviklet Regional Matkultur Oslofjord til å bli et stort nettverk for matprodusenter, næringsmiddelbedrifter, grossister,serverigssteder og gårds- og spesialbutikker i sin region. Arbeidet har bidratt til økt omsetning og synlighet for de i dag 70 medlemmene i nettverket.
Les merMange småbønder i Mosambik har cashewtrær som ekstrainntekt hvor den største verdiskapingen ofte skjer i India hvor nøttene prosesseres. Norges Vel har bidratt til økt nøtteproduksjon og lokal prosessering som skaper flere arbeidsplasser og økte inntekter for lokalbefolkningen.
Les merRådgiverne våre har gjennom mange år bidratt til næringsutvikling, nasjonalt og internasjonalt, gjennom å skape nye, livskraftige virksomheter. Vår kompetanse omfatter alle steg på veien fra å kvalitetssikre forretningsideen til valg av organisasjonsform når et nytt foretak skal etableres.
Les merVi skal bidra til å etablere en ny norsk algenæring - fra forsking og utvikling til testpiloter, dyrking, marked og salg. Vi etablerer møteplasser og knytter bånd mellom relevante aktører, organiserer pilotprosjekter og arrangerer konferanser.
Les merOrganisering av småprodusenter av ris i Tanzania har gitt gode resultater. Produktiviteten har økt, inntektene har steget og produksjonen er mer miljøvennlig enn før. Stadig flere småbønder ser at samarbeid er fornuftig og gir resultater.
Les mer