I ti år har Norges Vel støttet og ledet et prosjekt på Madagaskar, der Vezofolket har fått bærekraftige tilleggsinntekter gjennom dyrking av alger og oppdrett av sjøpølser. Nå avsluttes prosjektet og produsent- og forvaltningsorganisasjonene lokalt skal håndtere utviklingen videre og stå på egne ben.
Les merOm megatrender, klima, mat og lokale løsninger for fremtiden.
Les merI Norge drikkes det over 13 millioner kopper kaffe hver dag. Det blir 10 tonn kaffegrut bare i Oslo. Det meste kastes, men Siri Mittet i Gruten AS samler inn grut fra Oslos kaffebarer og i dette «avfallet» dyrker hun østerssopp til byens beste restauranter.
Les merNorsk Bruksgenbank SA er etablert for å ivareta den norske plantearven. Her samles arbeidet med å oppformere og bevare eldre plantegenetisk materiale. På sikt kan de gamle norske plantesortene bidra både til matsikkerhet og nye næringsmuligheter.
Les merI dag, 11. desember, feirer vi den internasjonale fjelldagen. For tiden jobber Norges Vel med et forprosjekt om et mulig nasjonalt senter for fjellandbruket. Vi ønsker å støtte opp under fjell- og fjellnære samfunns livsgrunnlag og mulighetene til å bruke fjellets ressurser i en bærekraftig framtid.
Les merUrbant landbruk spiller en viktig rolle både i forhold til næringsutvikling, sosial utvikling, samt byutvikling. Her kan du lese Norges Vels innspill til regjeringens kommende strategi om urbant landbruk.
Les merHvordan kan vi sikre økt plantemangfold i norsk jordbruk? Noe nytt er på trappene, skriver vi i en kronikk i Nationen 20.11.19
Les merLandbruket og matnæringen har ikke bare ansvaret for å sikre forbrukerne trygg og variert kvalitetsmat, men bør også være en spydspiss for en mer klimavennlig produksjon.
Les mer– Vi trenger et Norfund for små- og mellomstore bedrifter. Dette var budskapet fra Norges Vel til Stortingets utenriks- og forsvarskomité da de hadde høring om regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020.
Les merDenne uka lanserte regjeringens sin handlingsplan for bærekraftige matsystemer internasjonalt på FNs generalforsamling. Hvordan kan den få maksimal effekt?
Les mer- Finansiering og organisering av småbønder i lønnsomme bondeeide kooperativer vil bidra til både bekjempelse av sult og klimavennlig matproduksjon. Norske NGOer kan være en nyttig partner i strategiske samarbeid mellom norske og lokale bedrifter, der målet er å skape anstendig arbeid og økonomisk vekst lokalt, men også norsk verdiskaping, sier Reinaart Pretorius som er utviklingssjef utland i Norges Vel.
Les merPå det første felles kommunestyremøte for Voss og Granvin var Alexander Solstad Ringheim invitert til å holde et innlegg om larvebedriften Invertapro. Som en overraskelse fikk han overrakt Norges Vels Gründerpris for 2019.
Les merEkebergutstillingen i 1959 ble en stor inspirasjon for utviklingen av landbruket i Norge. Anslagsvis hver fjerde nordmann var innom utstillingen som ble arrangert av Norges Vel på anmodning fra Landbruksdepartementet.
Les merDen etterlengtede handlingsplanen for bærekraftige matsystemer i norsk utenriks- og utviklingspolitikk 2019-2023 «Mat, mennesker og miljø», ble på entusiastisk vis lansert av fem statsråder fredag 21. juni.
Les merNorsk Bruksgenbank SA mottar over 3,5 millioner kroner i støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Midlene skal bidra til å ta i bruk og bevare eldre nordiske grønnsaker og kornsorter, og øke bevisstheten for norsk plantearv blant barn og unge.
Les merLørdag 1. juni ble det nye économuséet Tingvollost offisielt åpnet. - Det ble feiret med kuslepp og konsert med Frode Alnæs, forteller daglig leder Solvor Waagen. Osteprodusenten er viden kjent for å lage verdens beste ost.
Les merKlimavennlig landbruk og bonden som energiprodusent er engasjerende og interessant tema. Det kom over 50 på frokostmøtet som Norges Vel holdt i samarbeid med Klimasmart Landbruk Østfold og COBEN. Her finner du presentasjonene og en lenke til facebook der du kan se foredragene.
Les merKvinner står som oftest for matproduksjonen på gården. Gjennom Norges Vels arbeid med COMRICE-prosjektet får Tanzanianske kvinner økt eierskap og styring over egne bedrifter. Mer profesjonell risproduksjon gir både mat og et overskudd som bidrar med økte inntekter til familien.
Les mer- Jeg ønsker å gå videre med utdannelse for å bli kokk, sier Jean Claude Kibamba fra Kongo og Skjåk. Han deltok på det andre jobbkvalifiseringskurset innen matfag for innvandrere i Nord-Gudbrandsdal. Årets 12 deltakere var enige om at kombinasjonen med teori og praksis var svært nyttig.
Les mer