Velkommen til en kursrekke om jordfruktbarhet med kursholdere og rådgivere Martin Beck og Vibhoda Holten. Gjennom fire moduler lærer du hvordan du kan bygge en fruktbar og levende jord ved hjelp av regenerative tiltak.
Les merAstrid Øversveen har alltid jobba med landbruk, men nå har hun tatt et skritt opp - til fjellandbruket. Fra 1. desember leder hun Nasjonalt senter for fjellandbruk med base på Løken gård i Øystre Slidre.
Les merTak og vegger på norske gårdsbruk kan benyttes til å produsere langt flere kWh fra solenergianlegg enn hva som er tilfelle i dag. Dette bør myndighetene insentivere i langt større grad.
Les merJa, vi kan dyrke bokhvete i Norge! De som har prøvd er optimistiske, men det er fortsatt noen hindringer på veien før norsk bokhveteproduksjon kan rulles ut. Mandag 11. desember kl 14 til kl 15.30 på Teams.
Les mer11. desember inviterer vi til fagdag om vertikal dyrking på Hellerud gård. Møt folk i bransjen som deler sin kunnskap om denne arealeffektive måten å produsere mat på. Påmelding innen 6.12.
Les merSjekk ut denne korte filmen som Norad laget i anledning verdens fiskeridag. Den viser hvordan vi i Norges Vel jobber med forskning og utvikling av akvakultur i Mosambik.
Les merInteressen for mat og drikke fra Norge er større enn mange tror, og det finnes mange spennende og lønnsomme kunder utenfor landets grenser. Denne høsten inviterte Norges Vel til eksportkurs.
Les mer12. desember kjører vi informasjonsmøte om solenergi for landbruket. Her får du en introduksjon til hovedkomponentene i et solcellesystem, støtteordninger, rammevilkår, og relevante faktorer for lønnsomhet. Arrangementet er gratis, men påmelding er nødvendig.
Les merMathias Hoel og Woolero ble årets jordgründer og mottok Norges Vels Gründerpris for 2023. Med ullavfall har gründeren utviklet et helt nytt komposittmateriale, som utgjør et næringsrikt og fullstendig komposterbart alternativ til plast og torv.
Les merErik Nordgaard og Kamran Shalchian-Tabrizi i Smartsoil Biotech har tatt jobben med å reparere utarmet og skadet jord ved hjelp av avansert DNA-teknologi, kunstig intelligens og mikrobiota.
Les merDEBATT - STATSBUDSJETTET: Sammen med Norsk Folkehjelp, Caritas Norge og Utviklingsfondet krever vi et krafttak på 2,5 milliarder til matsikkerhet og klimatilpasning.
Les merI 2014 så Steinar Wasmuth en mulighet til å forandre måten vi tenker på avfall og ressursutnyttelse. Som gründeren bak Bioretur AS, hadde han allerede erfart utfordringene knyttet til oppsamling og deponering av hestemøkk på sin egen gård og ridesenter utenfor Bergen. Dette var starten på en grønn reise som skulle utvikle seg til en banebrytende bedrift innen biologisk avfall og slambehandling.
Les merNå har vi laget en digital veileder i fornybar energi til deg som er bonde. Veilederen tar deg gjennom 13 kapitler og temaer som gir innsikt i hvilke fornybarløsninger som kan passe på din gård.
Les merHvert år kastes eller brennes tonnevis med ull i Norge og Europa. Dette vil Mathias Hoel løse gjennom oppstartsbedriften Woolero. Med ullavfallet har de utviklet et helt nytt komposittmateriale, som utgjør et næringsrikt og fullstendig komposterbart alternativ til plast og torv.
Les merI dag deltok utenlandssjef Anita Sæbø og seniorrådgiver Julie Nåvik Hval, på budsjetthøring på Stortinget for å gi utenriks- og forsvarskomiteen våre innspill til årets statsbudsjett. Vi er glade for at regjeringen prioriterer matsikkerhet, kvinner og klimatilpasning, men vi etterlyser et samsvar mellom regjeringens nye matsikkerhetsstrategi og midler i budsjettet.
Les merEn av disse tre blir årets jordgründer og mottar Norges Vels Gründerpris 2023: Steinar Wasmuth med Bioretur, Erik Nordgaard med Smartsoil Biotech og Mathias Hoel med Woolero.
Les mer6. og 7. november inviterer vi til kurs i jordhelse med Joel Williams på Ås. Joel er en internasjonal jordekspert med både praktisk og teoretisk kunnskap om jordhelse som han deler med oss. Sjekk ut programmet og meld deg på.
Les merGründerkraft 15.11. blir en inspirerende samling om gründerskap innen jord og biologisk mangfold, med spennende innlegg og gründerhistorier. Sjekk ut program og meld deg på!
Les merI lokalmat-appen LocalFood møtes de som produserer kortreist mat og de som kjøper den. Mesterkokk Truls Torp Karlsen reiser fra gård til gård for å kokkelere med lokale råvarer og deler resultatet med deg.
Les merOver 50 forslag kom inn til Norges Vels Gründerpris for 2023. Forslagene er gjennomgått nøye og redusert til de 11 kandidatene vi presenterer her. Vinneren offentliggjøres på arrangementet Gründerkraft i Oslo 15. november.
Les mer