Avgjørende for matsikkerhet og bærekraftig matproduksjon
At vi kan dyrke og spise et stort mangfold av planter er viktig for et variert vekstskifte og et variert kosthold basert på norske råvarer. Å ta vare på og ta i bruk mest mulig genetisk variasjon er avgjørende for tilpasning til et endret klima. Et mangfold av levende planterøtter er et av de viktigste tiltakene for å bedre jordhelse, et tema som får stadig større oppmerksomhet.
Norges Vel arbeider for å skape bærekraftige verdikjeder for mat med et mangfold av planter, inkludert genetisk mangfold, med utgangspunkt i metoder som ivaretar og bedrer jordhelse og jordfruktbarhet. Her kan du lese om våre prosjekt, finne relevant kunnskap og kontaktpersoner.
Her kan du søke i alt innholdet på denne siden
Områdene vi arbeider med innenfor plantemangfold og jordhelse
Sunn jord er mer robust og blir viktig for en bærekraftig matproduksjon i fremtiden. På Hellerud gård jobber vi med å finne og dele de beste metodene for å sikre god jordhelse.
Mange bønder ønsker å lære om metoder som øker jordfruktbarheten. Men å ta i bruk ny kunnskap og nye metoder kan være krevende. Prosjektet «Nasjonalt kompetansenettverk for jordfruktbarhet» vil gjøre noe med nettopp dette.
Bønner som er dyrket fram til modning, slik som kidneybønner, tenker vi sjelden på at vi kan dyrke i Norge. Men det gjorde vi på Sørlandet tidligere, og kan gjøre på et større geografisk område i dag. Kanskje er det nettopp gamle norske sorter som gjør at vi kan dyrke mer bønner i Norge?
Visste du at når du drikker norsk øl, er vannet stort sett den eneste norske råvaren involvert? Alt annet er importert. Nå arbeider Norges Vel med å ta frem eldre norske og nordiske økologiske byggsorter til malting og ølbrygging.
Det er fullt mulig å dyrke bokhvete i Norge og vi kunne ha produsert noe av de rundt 300 tonn med bokhvete vi importerer hvert år. Bokhvete er særlig interessant å ha i et vekstskifte med ensidig økologisk kornproduksjon, den krever lite næring og konkurrerer godt mot ugras.
Det finnes et stort mangfold av gamle korn- og grønnsakssorter som er tilpasset norske forhold, men som ikke lenger er i bruk. Gjennom Norsk Bruksgenbank tar vi disse sortene fram igjen for å sikre genetisk mangfold i norske og nordiske sorter.
Aktuelle artikler om plantemangfold og jordhelse
Velkommen til en kursrekke om jordfruktbarhet med kursholdere og rådgivere Martin Beck og Vibhoda Holten. Gjennom fire moduler lærer du hvordan du kan bygge en fruktbar og levende jord ved hjelp av regenerative tiltak.
På Hellerud gård i Lillestrøm kommune vil Norges Vel lære barn og unge om frøproduksjon, og hvordan vi kan dyrke og bruke mangfoldet av grønnsaker og korn som kan dyrkes i Norge. Arbeidet støttes av Sparebankstiftelsen DNB.
Sjekk ut filmen fra besøket på Hellerud gård der vår kollega Anne Strøm Prestvik blir intervjuet om arbeidet til Norsk bruksgenbank. Filmen skal brukes til profileringsformål for Svalbard globale frøhvelv.
22. februar starter Jordfruktbarhetskurset som handler om hvordan man bygger en fruktbar og levende jord ved hjelp av regenerative tiltak. Vi spurte bonde Dag Molteberg hva han fikk ut av kurset og hvorfor han anbefaler andre å delta.
- Bli med på dette kurset om du er nysgjerrig på det som skjer i jorda, og hvorfor vi skal ta bedre vare på den, sier bonde Lars Olav Stavnes. 22. februar starter årets Jordfruktbarhetskurs, som handler om hvordan man bygger en fruktbar og levende jord ved hjelp av regenerative tiltak.
I løpet av våren vil Norsk Bruksgenbank tilby fire eldre norske potetsorter for dyrking. - Dette er helt unike poteter som ikke finnes på markedet fra før, med en spesiell historie, utseende og smak, sier Anne Strøm Prestvik.
Økende tap av biologisk mangfold er en av de største truslene mot matsikkerheten. Derfor blir det stadig viktigere å ta vare på vårt plantemangfold.
Visste du at det finnes 1 milliard mikroorganismer i en teskje med god jord? – Jorda er levende, det er derfor vi snakker om jordhelse, sier Anne Strøm Prestvik i Norges Vel.
Visste du at når du drikker norsk øl, er vannet stort sett den eneste norske råvaren involvert? Alt annet er importert. Dette vil Turi-Britt Kuepers gjøre noe med.
Tap av biologisk mangfold er en av de største truslene mot matsikkerheten. Derfor tar Norsk Bruksgenbank frem eldre plantesorter med andre egenskaper enn dagens sorter.
Til tross for enorm variasjon, er det kun 200 plantearter som blir dyrka i noe særlig grad i landbruket i dag, og bare et knippe av disse utgjør brorparten av maten vi spiser. Så lite som ni arter utgjør nesten 70 prosent av det som dyrkes på verdensbasis.
11. august kunne Anders Næss ønske velkommen til markdag på Norsk Bruksgenbanks demofelt på Hellerud gård i Lillestrøm kommune. Demofeltet er Norges største i antall og variasjon av høsthvete og speltsorter med Nordisk og Europeisk opprinnelse.
Ta gjerne kontakt om du vil vite mer eller samarbeide med oss
Seniorrådgiver landbruk
E-post: anne.strom.prestvik@norgesvel.no
Mobil: +47 916 43 224
Seniorrådgiver mat, kultur og forretningsutvikling
Epost: turi-britt.kuepers@norgesvel.no
Tlf: +47 918 20 372
Norsk Bruksgenbank SA mottar over 3,5 millioner kroner i støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Midlene skal bidra til å ta i bruk og bevare eldre nordiske grønnsaker og kornsorter, og øke bevisstheten for norsk plantearv blant barn og unge.